Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Trable s kufry nekončí: Některým Čechům mohou dorazit až v poslední den dovolené

Ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne měla svá zavazadla nebo jejich část jen několik cestujících. „Pořád čekáme, zbytek kufrů by měl dorazit dnes (ve čtvrtek) k večeru. Od prvního dne řešíme, co na sebe, abychom tady mohli nějakým způsobem přežívat, člověk nemá nic, nemá základní potřeby,“ přiblížil situaci z Kefalonie pro CNN Prima NEWS turista […]
Menej ako 1 min. min.

Ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne měla svá zavazadla nebo jejich část jen několik cestujících. „Pořád čekáme, zbytek kufrů by měl dorazit dnes (ve čtvrtek) k večeru. Od prvního dne řešíme, co na sebe, abychom tady mohli nějakým způsobem přežívat, člověk nemá nic, nemá základní potřeby,“ přiblížil situaci z Kefalonie pro CNN Prima NEWS turista Josef.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Chaos s kufry. Co dělat, když vám nedorazí na pražské letiště či do zahraničí?

„O půlnoci nám zazvonil telefon z recepce, že si můžeme kufry vyzvednout. Neznamená to ale, že by je od nás z hotelu měli už všichni. Mně osobně dorazil jeden kufr ze tří a takových případů je tady spousta, jsou tu i lidi, kterým nedorazil žádný,“ doplnil reportér CNN Prima NEWS Matěj Říha. I on vyrazil na jih Evropy na dovolenou.

O den dříve přitom zástupci letiště tvrdili, že všechna zpožděná zavazadla budou mít cestující v jejich aktuálních destinacích během čtvrtka. „V tuhle chvíli řekněme, že by to tak mělo být na 99 %, na 99,9 procent. Můžou být nějaké anomálie, o kterých nemáme v tuhle chvíli povědomí,“ popsal na tiskové konferenci místopředseda představenstva Czech Airlines Handlings Michal Soukup.

„Zavazadla stále nemáme. Přišla mi jen strohá smska od letecké společnosti, že byl kufr doručený na letiště v Rhodosu. Nemůžeme se tam ale celý den dovolat,“ popsala problémy moderátorka CNN Prima NEWS Terezie Tománková, která na ostrově tráví úvod července.

„Po několika nezdařených telefonátech na letiště Rhodos nám přišel ve středu email, že naše kufry jsou na Rhodosu a že je doveze kurýr. Svitla naděje. Nicméně ve středu nic. Dnes ve 14 hodin nám volali z recepce, že kufr dorazil. Hned jsem paní řekl, že mají být čtyři. A ona, že pouze jeden. Tak jsem tam běžel a skutečně jeden a v něm zrovna ‚blbosti‘ do vody. Věci, bez kterých se obejdeme. Zbývající kufry možná dorazí zítra, tak budeme doufat,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS turista na Rhodosu Michal Ipser.

„Lidé, kterým kufry stále nedorazily, se snaží dovolat na krizové linky. Někteří se dokonce vydali přes celý ostrov na letiště, aby zjistili více informací. Část cestujících na Kefalonii čeká zbytek kufrů ve čtvrtek večer, pokud ale nedorazí, budou muset vyčkat až na další let z Prahy, který je v neděli,“ popsala z pražského letiště situaci reportérka CNN Prima NEWS Kristýna Malá. Některým cestujícím se přitom může blížit termín návratu do Česka. Míří-li zpět v pondělí, své věci by mohli dostat až v předposlední den dovolené.

Opatření na letišti

„Zavazadla, která přiletí do cílové destinace, mají na starosti smluvní handlingové společnosti v té konkrétní destinaci. To už není na nás. Není to výmluva, já jen nemůžu slíbit, že zavazadla, která dnes odletěla, tak je cestující budou mít u sebe, pevně věřím že ano, nejpozději třeba zítra,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Letiště nyní chce zkrátit dobu vykládky zavazadel po příletu na maximálně 40 minut až hodinu. „Musíme přiznat, že dochází ke zpožděním. Jak tedy na odletech, tak na příletech. Co se týká odletů, tam je zpoždění zhruba 50 minut, co se týká příletů, tam je zpoždění zhruba hodina,“ dodala Divíšková.

Lidé po příletu nemusí na svá zavazadla čekat, handlingová společnost jim je zdarma do tří dní doveze na určené místo.

„V porovnání s loňským rokem nám stouplo procento zpožděných příletů z 30 procent na 63,“ řekl na tiskové konferenci předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Podobné problémy by měl v budoucnu řešit nový krizový manažer, jehož jméno nebylo zatím oznámeno. Řízení handlingové společnosti ale převezme až v srpnu.

Cestujícím, kteří v následujících dnech někam poletí, se doporučuje, aby se nejnutnější věci zabalili do příručního zavazadla – a to hlavně léky, oblečení nebo hygienické potřeby – u nich platí limit 100 mililitrů na kus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Problém s kufry na letišti v Praze? Těžká a špatně placená práce, popisuje bývalý zaměstnanec

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie