Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tradičný jahodový džem a jeho netradičné variácie

Jahodový džem je jedným z najobľúbenejších a najtradičnejších džemov, ktoré môžeme nájsť v kuchyni mnohých domácností po celom svete. Tento sladký a ovocný džem je nielen vynikajúcim spôsobom, ako využiť čerstvé jahody počas ich sezóny, ale aj nádherným spôsobom, ako si uchovať ich chuť na dlhé mesiace. Vôňa čerstvo pripraveného jahodového džemu, ktorá sa šíri […]
Menej ako 1 min. min.

Jahodový džem je jedným z najobľúbenejších a najtradičnejších džemov, ktoré môžeme nájsť v kuchyni mnohých domácností po celom svete. Tento sladký a ovocný džem je nielen vynikajúcim spôsobom, ako využiť čerstvé jahody počas ich sezóny, ale aj nádherným spôsobom, ako si uchovať ich chuť na dlhé mesiace. Vôňa čerstvo pripraveného jahodového džemu, ktorá sa šíri z kuchyne, dokáže privolať spomienky na letné dni a radostné chvíle strávené s rodinou a priateľmi.

Príprava jahodového džemu je skutočným umením, ktoré kombinuje presnosť, trpezlivosť a trošku lásky. Proces začína výberom tých najlepších a najzrelších jahôd, ktoré dodajú džemu jeho prirodzenú sladkosť a intenzívnu chuť. Jahody sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu, čo robí tento džem nielen chutným, ale aj zdravým.

História džemov a marmelád siaha až do staroveku, keď ľudia hľadali spôsoby, ako uchovať ovocie na dlhšie obdobie. Metóda konzervovania ovocia cukrom bola obľúbená v stredoveku, najmä v Európe. V 19. storočí sa výroba džemov stala komerčne dostupnou vďaka rozvoju konzervárenského priemyslu. Napriek tomu, že dnes máme prístup k mnohým komerčne vyrábaným džemom, domáci džem si stále udržuje svoje miesto v našich srdciach a kuchyniach.

Domáci jahodový džem má množstvo výhod oproti kupovaným verziám. Môžete si prispôsobiť množstvo cukru podľa svojej chuti, pridať rôzne korenia, ako je vanilka alebo citrónová kôra, a čo je najdôležitejšie, máte plnú kontrolu nad kvalitou použitých surovín. Navyše, príprava džemu doma je skvelým spôsobom, ako stráviť čas so svojimi blízkymi a vytvárať spomienky, ktoré budú trvať celý život.

Jahodový džem je všestranný a môže byť použitý v mnohých receptoch – od klasického natretia na chlieb, cez plnenie do palaciniek, až po ingredienciu do pečenia koláčov a dezertov. Je to tiež skvelý darček pre priateľov a rodinu, ktorý určite ocenia.

Tradičný jahodový džem

Ingrediencie

Na prípravu tradičného jahodového džemu budete potrebovať:

1 kg čerstvých jahôd

800 g cukru

šťavu z jedného citróna

Postup

Najprv jahody dôkladne umyte a odstráňte stopky. Následne jahody nakrájajte na menšie kúsky. Ak sú jahody veľmi malé, môžete ich nechať celé.

Vložte nakrájané jahody do veľkého hrnca a zasypte ich cukrom. Pridajte šťavu z citróna a dôkladne premiešajte. Nechajte zmes odpočívať približne hodinu, aby jahody pustili šťavu a cukor sa začal rozpúšťať.

Po uplynutí času zmes začnite variť na strednom ohni. Pravidelne miešajte, aby sa džem nepripálil. Po približne 15-20 minútach zmes začne hustnúť. Ak chcete zistiť, či je džem pripravený, môžete použiť metódu taniera: kvapnite trochu džemu na studený tanier a nechajte ho vychladnúť. Ak džem stuhne a drží tvar, je hotový.

Sterilizujte poháre a viečka. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a ihneď ich uzavrite. Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Tento krok pomôže vytvoriť podtlak, ktorý zabezpečí dlhšiu trvanlivosť džemu.

Po úplnom vychladnutí poháre uložte na chladné a tmavé miesto. Takto pripravený džem môžete skladovať niekoľko mesiacov až jeden rok.

Tipy a triky

Výber jahôd: Najlepšie sú zrelé a sladké jahody, ktoré dodajú džemu intenzívnu chuť.

Pektín: Ak chcete džem rýchlejšie zahustiť, môžete pridať pektín, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch ovocia alebo ako komerčný výrobok.

Miešanie: Pravidelné miešanie počas varenia zabezpečí rovnomernú konzistenciu a zabráni pripáleniu.

Netradičné variácie jahodového džemu

Tradičný jahodový džem je skvelý sám o sebe, ale pre tých, ktorí radi experimentujú, ponúkame niekoľko netradičných variácií, ktoré môžu pridať nový rozmer chuti.

Jahodový džem s bazalkou

Bazalka dodáva jahodovému džemu jemnú bylinkovú chuť, ktorá výborne kontrastuje so sladkosťou jahôd.

Ingrediencie

1 kg čerstvých jahôd

800 g cukru

šťava z jedného citróna

1 hrsť čerstvej bazalky (jemne nasekanej)

Postup

Postup je rovnaký ako pri tradičnom jahodovom džeme. Pridajte nasekanú bazalku do zmesi jahôd, cukru a citrónovej šťavy pred varením. Bazalka by mala byť jemne nasekaná, aby sa jej chuť rovnomerne rozptýlila po celom džeme.

Jahodový džem s vanilkou

Vanilka dodá jahodovému džemu bohatú a sladkú arómu, ktorá doplní chuť jahôd.

Ingrediencie

1 kg čerstvých jahôd

800 g cukru

šťava z jedného citróna

1 vanilkový struk (rozrezaný a vyškrabaný)

Postup

Postupujte podľa receptu na tradičný jahodový džem. Pridajte vyškrabaný vanilkový struk do zmesi jahôd, cukru a citrónovej šťavy pred varením. Vanilkový struk môžete po varení odstrániť alebo ho ponechať v džeme pre intenzívnejšiu chuť.

Jahodový džem s mätou

Mäta pridá džemu osviežujúci a chladivý nádych, čo je ideálne na horúce letné dni.

Ingrediencie

1 kg čerstvých jahôd

800 g cukru

šťava z jedného citróna

1 hrsť čerstvej mäty (jemne nasekanej)

Postup

Pridajte jemne nasekanú mätu do zmesi jahôd, cukru a citrónovej šťavy pred varením. Mäta by mala byť dôkladne premiešaná, aby sa jej chuť rovnomerne rozptýlila po celom džeme. Postup je rovnaký ako pri tradičnom jahodovom džeme.

Jahodový džem s čili

Pre tých, ktorí majú radi pikantné chute, je jahodový džem s čili skvelou voľbou. Pikantnosť čili výborne kontrastuje so sladkosťou jahôd.

Ingrediencie

1 kg čerstvých jahôd

800 g cukru

šťava z jedného citróna

1-2 čili papričky (jemne nasekané, bez semienok)

Postup

Pridajte jemne nasekané čili papričky do zmesi jahôd, cukru a citrónovej šťavy pred varením. Množstvo čili upravte podľa svojej chuti. Postupujte podľa receptu na tradičný jahodový džem. Čili dodá džemu jemnú pikantnosť, ktorá doplní sladkosť jahôd.

Jahodový džem s rebarborou

Rebarbora pridáva jahodovému džemu jemnú kyslosť, ktorá doplní sladkosť jahôd a vytvorí zaujímavú chuťovú kombináciu.

Ingrediencie

500 g čerstvých jahôd

500 g rebarbory (olúpanej a nakrájanej na malé kúsky)

800 g cukru

šťava z jedného citróna

Postup

Rebarboru očistite a nakrájajte na malé kúsky. Spolu s jahodami, cukrom a citrónovou šťavou vložte do veľkého hrnca. Postupujte podľa receptu na tradičný jahodový džem. Rebarbora dodá džemu zaujímavú kyslastú chuť.

Jahodový džem s pomarančom

Pomaranč dodáva jahodovému džemu sviežu citrusovú chuť, ktorá výborne doplní sladkosť jahôd.

Ingrediencie

1 kg čerstvých jahôd

800 g cukru

šťava z jedného citróna

šťava a kôra z jedného pomaranča

Postup

Pridajte šťavu a kôru z pomaranča do zmesi jahôd, cukru a citrónovej šťavy pred varením. Postupujte podľa receptu na tradičný jahodový džem. Pomarančová kôra dodá džemu jemnú horkosť, ktorá vyváži sladkosť jahôd.

Príprava domáceho jahodového džemu je skvelý spôsob, ako si užiť chuť čerstvých jahôd počas celého roka. Tradičný jahodový džem je vždy vynikajúci, ale pre tých, ktorí radi experimentujú, existuje mnoho spôsobov, ako pridať nové chute a vytvoriť jedinečné variácie. Či už pridáte bazalku, vanilku, mätu, čili, rebarboru alebo pomaranč, váš džem bude mať jedinečnú a nezameniteľnú chuť.

Nebojte sa experimentovať a vytvárať nové kombinácie chutí, ktoré potešia vás aj vašich blízkych. Príprava džemu je nielen kulinárskou aktivitou, ale aj skvelou príležitosťou na vytváranie spomienok a tradícií, ktoré si môžete uchovať na dlhé roky. Prajeme vám veľa úspechov a radosti pri príprave vášho vlastného jahodového džemu!

Tradičný jahodový džem a jeho netradičné variácie otázky a odpovede

Aké jahody sú najvhodnejšie na prípravu džemu?

Najlepšie sú zrelé a sladké jahody, ktoré dodajú džemu intenzívnu chuť. Môžete použiť čerstvé aj mrazené jahody, ale čerstvé zrelé jahody dodajú najlepšiu chuť a textúru.

Musím použiť pektín pri príprave jahodového džemu?

Nie, pektín nie je povinný, ale môže pomôcť rýchlejšie zahustiť džem. Ak sa rozhodnete nepoužiť pektín, džem bude potrebovať dlhší čas varenia, aby dosiahol správnu konzistenciu.

Ako zistím, či je džem hotový?

Môžete použiť metódu taniera: kvapnite trochu džemu na studený tanier a nechajte ho vychladnúť. Ak džem stuhne a drží tvar, je hotový. Inak pokračujte vo varení a pravidelne kontrolujte.

Ako sterilizovať poháre na džem?

Poháre a viečka môžete sterilizovať v rúre alebo vriacej vode. Poháre a viečka umiestnite do rúry predhriatej na 100°C na 10-15 minút alebo ich ponorte do vriacej vody na 10 minút.

Ako dlho môžem skladovať domáci jahodový džem?

Ak je správne sterilizovaný a skladovaný na chladnom a tmavom mieste, môže džem vydržať až jeden rok. Po otvorení by mal byť uložený v chladničke a spotrebovaný do niekoľkých týždňov.

Môžem pridať do džemu iné prísady, ako napríklad bylinky alebo koreniny?

Áno, do jahodového džemu môžete pridať rôzne prísady, ako je bazalka, vanilka, mäta, čili alebo pomarančová kôra, aby ste vytvorili jedinečné chuťové variácie.

Aké sú najlepšie spôsoby podávania jahodového džemu?

Jahodový džem je vynikajúci na natretie na chlieb, plnenie palaciniek, ako prísada do koláčov a dezertov alebo ako poleva na zmrzlinu a jogurt.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Tradičný jahodový džem a jeho netradičné variácie je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie