Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Traja žiarski mestskí policajti odchádzajú do výsluhového dôchodku

V roku 2019 poslanci NR SR schválili novelu zákona, ktorá hovorí o tom, že mestskí a obecní policajti môžu odísť do výsluhového dôchodku už vo veku 56 rokov. V Žiari nad Hronom túto možnosť využili traja príslušníci mestskej polície a koncom júna odišli do výsluhového dôchodku. Na oficiálnej rozlúčke sa im prihovoril primátor mesta Žiar […]
Menej ako 1 min. min.

V roku 2019 poslanci NR SR schválili novelu zákona, ktorá hovorí o tom, že mestskí a obecní policajti môžu odísť do výsluhového dôchodku už vo veku 56 rokov. V Žiari nad Hronom túto možnosť využili traja príslušníci mestskej polície a koncom júna odišli do výsluhového dôchodku. Na oficiálnej rozlúčke sa im prihovoril primátor mesta Žiar nad Hronom, Peter Antal, ktorý vyslúžilým mestským policajtom poďakoval za ich dlhoročnú prácu.

Rady mestskej polície v Žiari nad Hronom po viac ako 32 rokoch opúšťa jeden z najstarších a najskúsenejších mestských policajtov v Žiari nad Hronom, Pavol Páleník. Do radov mestských policajtov v našom meste nastúpil v roku 1993. Ešte pred tým pracoval ako mestský policajt v Hliníku nad Hronom. Na mestskej polícii prešiel všetkými pracovnými pozíciami, od hliadkovej služby, cez veliteľa hliadky, veliteľa zmeny, až po zástupcu náčelníka pre výkon služby. Podľa slov svojich kolegov bol Pavol studnicou informácií, odborných vedomostí, miestnych znalostí a skúseností, ktoré rád a nezištne vždy odovzdával mladším kolegom.

Vyslúžilý mestský policajt: Nerobte z policajtov strašiakov pre deti

Roky strávené v radoch mestskej polície boli pre Pavla zaujímavé, rád si zaspomína aj na svoje začiatky. „Keď som prišiel pracovať do mestskej polície, bola to výzva. Bolo veľa nových vecí, ktoré sme sa museli naučiť, museli sme si vybudovať autoritu a dôveru občanov, aby nás nebrali ako len dáku parkovaciu službu, ale naozaj robíme veľa vecí, ktoré sa týkajú verejného poriadku, zvierat a ďalších vecí.“ 

A ako vníma postavenie mestského policajta v očiach verejnosti jeden z najstarších a najskúsenejších policajtov v meste? „Chcel by som poprosiť hlavne rodičov, aby z policajtov nerobili strašiakov pre deti, že ich zoberieme so sebou, keď nebudú poslúchať. Stačí, keď budú svoje deti učiť, že keď budú mať problémy alebo ťažkosti, aby sa na nás obrátili. Že my sme ľudia, ktorí im určite pomôžu,“ dodáva už vyslúžilý mestský policajt.

Z radov mestskej polície po viac ako 25 rokoch odchádza do výsluhového dôchodku aj Ivan Šimič. Úspešný absolvent Vysokej školy dopravnej v Žiline nastúpil na mestskú políciu v Žiari v roku 1999 a kolegovia ho hodnotia ako vzorného človeka s veľkým odborným rozhľadom, ktorý bol vzorom pre mnohých, aj vo svojom osobnom živote. Ivan je príkladným bezpríspevkovým darcom krvi so 108 odbermi, ocenený medailou prof. MUDr. Jána Kňazovického. Rovnako tak je držiteľom bronzovej, striebornej, zlatej i diamantovej Janského plakety, okrem iného tiež dlhoročný aktívny hráč futbalu a futbalový rozhodca okresných súťaží, prezident vodáckeho športového klubu, dvojnásobný majster Slovenska vo vodáckom viacboji a tréner majstrov sveta mládeže vo vodáckom viacboji. Aj on si v mestskej polícii prešiel všetkými pracovnými pozíciami, od hliadkovej služby, cez veliteľa hliadky, až po veliteľa zmeny. V posledných rokoch pôsobil aj na referáte správneho a priestupkového konania Mestskej polície v Žiari nad Hronom. 

Ako Ivan hodnotí svoje pôsobenie v zbore mestskej polície? „Za tie roky pri mestskej polícii sme toho zažili veľmi veľa, boli to aj dobré aj zlé veci, stáli sme tvárou v tvár smrti, koľkokrát. Ľudia by sa mali s dôverou obracať na mestskú políciu, pretože ak im nepomôžeme, tak im neuškodíme,“ dodal ďalší vyslúžilý mestský policajt, Ivan Šimič.

Trojicu mestských policajtov, ktorí odchádzajú do výsluhového dôchodku, uzatvára Jozef Kováč, ktorý do mestskej polície nastúpil v roku 2003, kde pracoval viac ako 21 rokov. Ešte predtým však pracoval ako mestský policajt v Žarnovici. Ako absolvent Vysokej školy Mateja Bella v Banskej Bystrici svoje vedomosti a skúsenosti dlhé roky zúročoval ako koordinátor prevencie a preventívnych aktivít, ako odborný referent ochrany objektov a dlhoročný člen Komisie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti pri Okresnom úrade v Banskej Bystrici. 

Počas svojho pôsobenia v mestskej polícii vykonal stovky prednášok (za 10 rokov ich bolo takmer 2000) a iných preventívnych aktivít v materských školách, základných školách a stredných školách, v domove dôchodcov a tiež v rôznych záujmových združeniach. Jozef je zároveň športovec telom aj dušou. Štyridsať rokov sa venuje karate, je držiteľom 5. Danu, rozhodca 1. stupňa v karate a dlhoročný aktívny tréner. A čo by Jozef odkázal tým, ktorí o práci mestského policajta len uvažujú? „Každý, kto si vyberá takúto prácu by mal vedieť, že to nie je bežná práca a nemôže ju robiť hocikto. Mal by to byť niekto, kto má na to vlohy a kto má snahu pomáhať občanom.“

Primátor: Výsluhový dôchodok si zaslúžia všetky ozbrojené zložky

Svojim kolegom za dlhoročnú prácu poďakoval aj náčelník mestskej polície, Róbert Šiška. „Práca mestského policajta, to nie je zamestnanie, ale predovšetkým poslanie. A tak sa k tomu aj títo naši chlapi stavali. Ako náčelníkovi mestskej polície mi bolo cťou s nimi slúžiť a spolupracovať. Boli oporou celému nášmu kolektívu a patrili k policajtom, ktorí udržovali vysoký štandard profesionality práce mestskej polície v našom meste. Ďakujem im v mene celej mestskej polície i v mene nášho mesta a dúfam, že Paľo, Ivan aj Jozef si užijú svoj zaslúžený odpočinok od policajnej práce v zdraví a pohode,“ dodal náčelník mestskej polície a zároveň poďakoval primátorovi mesta, Petrovi Antalovi za to, že sa aj on výrazne v roku 2019 pričinil o to, aby mestskí policajti mali možnosť odísť do výsluhového dôchodku. „Tým sa umožnilo, aby policajti so zdravotnými problémami nemuseli vykonávať túto prácu až do riadneho dôchodkového veku, ale že môžu odísť na policajný oddych, odpočinok a že si ho môžu užiť v zdraví a v kruhu svojich rodín,“ dodal náčelník mestskej polície, Róbert Šiška.   

Slová náčelníka mestskej polície potvrdzuje aj primátor mesta Žiar nad Hronom, Peter Antal, ktorý po slávnostnom príhovore poďakoval trojici vyslúžilých mestských policajtov za všetky ich zásluhy a vykonanú prácu a každému z nich odovzdal ďakovný list. 

„V roku 2019 som intenzívne komunikoval, nielen s naším náčelníkom, ale aj so šéfom náčelníkov, pánom Andrejkom, ktorý dlhé roky bojoval za odchod mestských policajtov na výsluhový dôchodok. Štátny alebo mestský policajt nemá chodiť po ulici až do klasického odchodu do starobného alebo predčasného dôchodku. Predsa len, fyzické sily každému ubúdajú a chceme, aby tieto ozbrojené zložky boli v dobrej fyzickej kondícii tak, aby v nich ľudia vedeli mať oporu, keď ju budú potrebovať. A preto som rád, že aj naši chlapi využili túto možnosť a idú nie do dôchodku, ale iným smerom. A ja dúfam a verím, že na robotu mestského policajta v Žiari nad Hronom budú len v dobrom spomínať a že toto obdobie budú hodnotiť ako dobré obdobie svojho života,“ dodal Antal na záver. 

(šov)
Foto: Katarína Ondrušík

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie