Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Trest smrti za miliardový podvod. Najväčší finančný škandál v histórii krajiny

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Van Thanh Chuong). Truong My Lan, šéfka realitnej korporácie, bola odsúdená na trest smrti vietnamským súdom. Jej prípad zahŕňa podvod v celkovej výške 304 biliónov VND (12 miliárd dolárov) a je považovaný za najväčší finančný škandál v histórii krajiny. Trest smrti za miliardový podvod. Najväčší finančný škandál v histórii […]
Menej ako 1 min. min.

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Van Thanh Chuong).

Truong My Lan, šéfka realitnej korporácie, bola odsúdená na trest smrti vietnamským súdom. Jej prípad zahŕňa podvod v celkovej výške 304 biliónov VND (12 miliárd dolárov) a je považovaný za najväčší finančný škandál v histórii krajiny.

Trest smrti za miliardový podvod. Najväčší finančný škandál v histórii krajiny.
Foto: shutterstock/Van Thanh Chuong

Truong My Lan, šéfka realitnej developerskej spoločnosti Van Tchin Fat Holdings Group (VTP), bola obvinená z úplatkárstva, porušenia bankových predpisov a aj sprenevery 12 miliárd USD, čo je ekvivalent takmer 3 % HDP Vietnamu v roku 2022.

Peniaze získala tak, že v rokoch 2018-2022 prostredníctvom rôznych subjektov skutočne ovládla Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), najväčšiu banku v krajine z hľadiska hodnoty aktív.

Trest smrti za miliardový podvod. „Hnevám sa, že som bola hlúpa“

Činy Lanovej, 68, „podkopali dôveru ľudí vo vedenie (komunistickej) strany a štátu,“ uviedla porota citovaná štátnymi médiami na procese, ktorý sa konal v Hočiminovom meste, predtým Saigon.

Lan obvinenia proti nej poprela a obvinila svojich podriadených. Vo svojich posledných slovách na súde minulý týždeň povedala, že mala aj samovražedné myšlienky.

„Som taká nahnevaná, že som bola dosť hlúpa na to, aby som sa nechala vtiahnuť do tohto veľmi ostrého podnikateľského prostredia, bankového sektora, o ktorom mám málo vedomostí“

povedala Lan, citované štátnymi médiami.

Člen jej rodiny pred oznámením rozsudku pre agentúru Reuters povedal, že Lan sa proti rozsudku odvolá.

Truong My Lan, a billionaire property tycoon in Vietnam, was sentenced to death in the country’s biggest-ever case of financial fraud https://t.co/aRTGxOwULQ pic.twitter.com/oplMXAsg1L

— Reuters (@Reuters) April 12, 2024

Vo Vietname sa stále ukladá trest smrti

Proces je súčasťou rozsiahlej protikorupčnej kampane, ktorú spustil generálny tajomník Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trong. Výsledkom bolo viac ako 4,5 tis vysokopostavených ľudí, ktorí boli zatknutí alebo odstúpili zo svojich funkcií; medzi nimi aj bývalý prezident Vo Van Thuong.

Uplatňovanie trestu smrti je vo Vietname bežné v drogových prípadoch, ale zostáva zriedkavé pri ekonomických trestných činoch.

Podľa Informačného centra trestu smrti (DPIC) bolo v roku 2022 vo Vietname odsúdených na smrť viac ako 100 ľudí. Od roku 2013 sa však v tejto krajine vykonáva trest smrti smrtiacou injekciou, predtým boli odsúdení zastrelení popravnou čatou.

The head of one of Vietnam’s wealthiest real estate firms sentenced to death after being convicted in $12.5 Billion fraud case.

“Real estate tycoon Truong My Lan was sentenced Thursday to death by a court in Ho Chi Minh City in southern Vietnam in the country’s largest… pic.twitter.com/pxfPqdnPJy

— kristen shaughnessy (@kshaughnessy2) April 11, 2024

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nemecko dáva zbohom hnedým vajíčkam. Majú na to konkrétny dôvod

Uviazli na rajskom ostrove. Zachránil ich nápis z listov

The post Trest smrti za miliardový podvod. Najväčší finančný škandál v histórii krajiny appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie