Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tri kľúčové položky na dovolenke. Ak si ich zabudnete zbaliť, nastanú problémy

29.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Prázdniny sú časom relaxu a oddychu, no príprava na výlet môže byť mimoriadne únavná a stresujúca. Pri balení na cestu musíme pamätať na niekoľko kľúčových vecí, bez ktorých by sme nemali opustiť domov. Ak na ne zabudneme, môžu nastať nepríjemné situácie. Čo si zbaliť na dovolenku a čo […]
Menej ako 1 min. min.

29.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Prázdniny sú časom relaxu a oddychu, no príprava na výlet môže byť mimoriadne únavná a stresujúca. Pri balení na cestu musíme pamätať na niekoľko kľúčových vecí, bez ktorých by sme nemali opustiť domov. Ak na ne zabudneme, môžu nastať nepríjemné situácie.

Čo si zbaliť na dovolenku a čo nezabudnúť?
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Cestovné doklady a víza. Stačí nám pri odchode na dovolenku občiansky preukaz?

Zdá sa samozrejmé, že doklady si musíme vziať so sebou na cestu po Slovensku aj na zahraničnú dovolenku. Niekedy však na ne v zápale balenia zabúdame. Pred odchodom z domu sa preto uistite, že máte so sebou všetky potrebné doklady (najlepšie v kabelke alebo v páse, tesne pri tele).

Doklad potvrdzujúci našu totožnosť je dôležitý najmä vtedy, keď plánujeme počas prázdnin prekročiť hranice našej krajiny. Ak cestujeme do krajín Schengenu alebo krajín Európskeho hospodárskeho priestoru, stačí mať pri sebe platný občiansky preukaz. Ak však plánujeme cestovať ďalej, nezabúdajte, že na letisku sa musíme preukázať platným pasom.

Pri ceste mimo Európskej únie si pred odchodom skontrolujte pravidlá vstupu do krajiny, do ktorej ideme. Všetky informácie a odporúčania týkajúce sa bezpečnosti cestovania nájdete okrem iného aj na na oficiálnej stránke ministerstva zahraničných vecí. Tam v záložke „Cestovanie“ môžeme vyhľadať krajinu, ktorá nás zaujíma a následne okrem iného získať informácie: o tom, aký doklad môžeme použiť na prekročenie hranice, či sú potrebné víza a či existujú ďalšie požiadavky na vstup.

Platné vízum budeme potrebovať, ak cestujeme, okrem iného do krajiny ako:

Indonézia,

Jordánsko,

Vietnam,

Saudská Arábia,

Egypt,

Tanzánia,

Kuba,

Austrália.

Oplatí sa mať so sebou aj skeny dokumentov pre prípad ich straty alebo krádeže. Nezabudnite ich však uložiť na iné miesto ako ostatné dokumenty.

Nezabudnite na lekárničku. Pri ceste do zahraničia si so sebou vezmite preukaz EPZP

Počas cestovania sa môžeme stretnúť so situáciami, ktoré si vyžadujú rýchlu lekársku reakciu. Pamätajte, že prístup k 24-hodinovej lekárskej starostlivosti alebo lekárni v zahraničí môže byť zložitý, preto je lekárnička nevyhnutnou súčasťou každej batožiny.

Mala by obsahovať základné obväzy, ako sú náplasti, obväzy, sterilné tampóny, ale aj lieky proti bolesti, antipyretiká a lieky proti hnačke. Oplatí sa užívať aj dezinfekčné prostriedky a lieky na chronické ochorenia, ak ich berieme.

Je dobré sa vopred poradiť s lekárom, ktorý vám poradí, aké lieky by ste si mali vziať so sebou na cesty, najmä ak sa chystáte na miesto, kde môže byť z rôznych dôvodov sťažený prístup k lekárskej starostlivosti. Pri cestách do zahraničia, najmä do krajín s odlišnými klimatickými alebo hygienickými štandardmi, sa oplatí vziať si so sebou repelenty proti hmyzu a prípravky na otravu jedlom.

Nevyhnutným dokumentom, ktorý nás oprávňuje využívať základnú zdravotnú starostlivosť v zahraničí, je EPZP, teda Európsky preukaz zdravotného poistenia. Vďaka nemu môžeme využívať verejné zdravotníctvo za rovnakých podmienok, aké platia pre obyvateľov danej krajiny. Môže ho dostať každá osoba oprávnená na zdravotné služby na Slovensku.

Kartu akceptujú vo všetkých krajinách Európskej únie, ako aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku a Veľkej Británii.

POZOR! Európsky preukaz garantuje len nevyhnutné ošetrenie v nemocnici alebo v ambulancii, ak ide o akútny stav.

Nabíjačky, power banky a adaptéry – na tie často zabúdame

V dnešnej dobe nevyjdeme z domu bez telefónu, a tak si len ťažko vieme predstaviť ísť na dovolenku bez elektroniky, ktorá nás sprevádza každý deň. Telefón je pri cestovaní mimoriadne dôležitý – umožňuje nám nielen komunikovať, ale pomáha nám aj orientovať sa v navigácii a umožňuje nám zachytiť spomienky prostredníctvom fotografií či záznamov z dovoleniek.

Pri cestovaní väčšina z nás spomína na svoj telefón a často je to prvé, na čo myslíme pri kontrole, či sme si všetko zbalili so sebou. Na nabíjačku však často zabúdame, najmä keď večer pred odchodom nabíjame naše elektronické vybavenie.

Nabíjačku na telefón si, samozrejme, môžete kúpiť na mnohých miestach, aj na letisku, no neprítomnosť tohto zariadenia si často uvedomujeme, až keď náš telefón potrebuje nabiť. Táto situácia môže nastať v najnevhodnejšom momente, napríklad keď používame Google mapy na nájdenie hotela alebo si chceme zavolať taxík.

Aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam, oplatí sa vziať si aj náhradné nabíjačky, powerbanky a v prípade potreby aj adaptéry do zásuviek.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto si musíte pamätať pred nástupom do lietadla

Použite tieto osvedčené metódy. Vďaka nim už nebude oblečenie po vytiahnutí z kufra pokrčené

The post Tri kľúčové položky na dovolenke. Ak si ich zabudnete zbaliť, nastanú problémy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie