Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tři koně Převalského odletěli z Kbel do Kazachstánu. Smůla se lepila na paty, řekl Bobek

Kůň Převalského z přírody vymizel koncem 60. let minulého století, v lidské péči ale byla stabilně rostoucí populace, která umožnila reintrodukci druhu nejprve do Číny a pak do Mongolska. Na ní se podílela i Zoo Praha devíti transporty koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019. Do Mongolska pražská zoo v projektu Návrat […]
Menej ako 1 min. min.

Kůň Převalského z přírody vymizel koncem 60. let minulého století, v lidské péči ale byla stabilně rostoucí populace, která umožnila reintrodukci druhu nejprve do Číny a pak do Mongolska. Na ní se podílela i Zoo Praha devíti transporty koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019. Do Mongolska pražská zoo v projektu Návrat divokých koní zatím přepravila 38 koní.

ČTĚTE TAKÉ: Malý sameček ohroženého orangutana z pražské zoo má jméno. Znamená to naděje, vysvětlil Bobek

Cílem projektu v Kazachstánu je obnovit i tam populaci divokých koní ve volné přírodě. V následujících pěti letech chce Zoo Praha do oblasti stepí Altyn Dala převézt zhruba 40 koní.

Pondělní akce se neobešla bez komplikací. „Smůla se nám lepí na paty. Cestou z Dolního Dobřejova do Prahy si hřebec Pelle začal v transportním boxu sedat – to ale neni situace slučitelná s takhle dlouhým transportem. Na palubě letadla tak máme tři převaláky: Yosilonku, Zetu II a Zorra (dvě klisny a jeden hřebec, pozn. red.). Všichni tři pocházejí z naší stanice v Dolním Dobřejově“, napsal Bobek na svém Facebooku.

Novinářům pak vysvětlil, že kůň musí při přepravě stát, aby se mu prokrvovaly nohy. „Bylo by to pro něj riziko. Během tak dlouhého transportu by mu mohly v podstatě odumírat,“ sdělil. Hřebec Pelle je nyní v odstavném výběhu v trojské zoo.

V pondělí nebudou přepraveni ani další čtyři koně, kteří měli být transportováni z Berlína. „Měly letět dva st“oje, bohužel se ukázalo, že ten z Berlína měl závadu a odlet bude mít zpoždění zhruba 48 hodin,” sdělil Bobek.

Před nakládkou do přepravního boxu byli koně uspáni, aby je veterináři mohli vyšetřit a mohli jim odebrat vzorky krve. „Když se probouzeli, tak jsme je naložili do přepravních boxů. Po dobu cesty tak budou sice utlumení, ale budou při vědomí,“ popsal Bobek. V letounu je také nízká teplota, aby se zvířata nepřehřála. S koňmi jsou v letadle veterinář a chovatelé, kteří je cestou kontrolují, dávají jim napít, případně najíst, řekl Bobek.

Podobný transport by se podle Bobka mohl konat každý rok. Konkrétní jedince pro přesun do volné přírody zahrada vybírá podle několika parametrů, jako je věk, pohlaví, ale i povaha. Koně budou nejen z pražské zoo, ale i z dalších evropských zoologických zahrad. Podobný projekt připravuje zoo také pro Údolí klášterů ve východním Mongolsku.

Pražská zoo chová koně Převalského od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. V zoo a v její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově se narodilo přes 230 hříbat. V evropském chovném programu je asi 850 koní Převalského a dalších zhruba 300 jich je mimo tyto programy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Praha zavírá náplavky a protipovodňová vrata na Čertovce. Město se chystá na velkou vodu

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie