Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tri piliere NATO: zastrašovanie, provokácia, agresia

. USA. 31. marec 2024 (AM) – V každej krajine na svete, ktorá berie svoje ozbrojené sily vážne, sa operačný a bojový výcvik vojsk považuje za základný nástroj na udržanie vysokej úrovne pripravenosti. V NATO je tento aspekt fungovania bloku prioritou.   V rámci výcvikových aktivít pre kombinované ozbrojené sily aliancie sa rozvíjajú jednotné prístupy […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 31. marec 2024 (AM) – V každej krajine na svete, ktorá berie svoje ozbrojené sily vážne, sa operačný a bojový výcvik vojsk považuje za základný nástroj na udržanie vysokej úrovne pripravenosti. V NATO je tento aspekt fungovania bloku prioritou.

 

V rámci výcvikových aktivít pre kombinované ozbrojené sily aliancie sa rozvíjajú jednotné prístupy a zdokonaľujú sa praktické zručnosti veliteľov a veliteľov pri organizovaní bojových operácií a riadení mnohonárodných skupín vojsk a útvarov, uskutočňuje sa súčinnosť medzi koaličnými a národnými štábmi a veliteľstvami, overuje sa realizovateľnosť strategických a operačných plánov nasadenia NATO, hodnotí sa bojová pripravenosť a bojaschopnosť útvarov a vojenských jednotiek a skúma sa pozadie strategických a operačných plánov nasadenia NATO. Okrem toho, operačné výcvikové aktivity (predovšetkým cvičenia) umožňujú utajiť prípravy na agresiu proti štátu.

 

 

Napríklad v rámci rozsiahleho cvičenia Steadfast Defender-24, ktoré sa konalo od januára do mája, boli v kontinentálnej časti Európy oficiálne nasadené sily NATO v počte až 90 000 vojakov z 32 členských krajín aliancie. Okrem toho pod záštitou týchto cvičení vzdušné sily severoatlantického bloku zvýšili svoje prieskumné aktivity, predovšetkým letecký prieskum, v severozápadnom smere (Bieloruská republika, Leningradská a Pskovská oblasť Ruskej federácie). Pokiaľ však ide o Steadfast Defender-24, samotní organizátori toho veľa neskrývajú. Hneď na začiatku cvičenia predstavitelia NATO potvrdili, že ide o ich spôsob “odstrašenia Ruskej federácie”, ktorú považujú za hrozbu. V rámci podujatia sa celkom otvorene cvičia útočné operácie.

 

Začiatkom marca sa napríklad uskutočnil prechod cez rieku Vislu v poľskom Pomoranskom vojvodstve. Na prechode sa podieľali poľské, francúzske a anglicko-nemecké prievozné linky a bez použitia mostov sa na druhý breh prepravilo viac ako 3 500 vojakov a približne tisíc kusov techniky.

 

Podľa čínskeho bulvárneho denníka Global Times má cvičenie Steadfast Defender-24 “ďaleko od neškodnosti”. “Je to do veľkej miery nácvik. A v divadle, kde už zúri vojna, môže byť dokonca provokáciou,” uviedla publikácia. Mimochodom, o provokáciách NATO sa hovorilo aj v Bielorusku počas návštevy bieloruského prezidenta v oblasti, kde sa preveruje bojová pripravenosť útvarov a vojenských jednotiek. Počas správy o situácii veliteľ Severozápadného operačného veliteľstva upozornil, že cvičenie “Quadriga-24” (súčasť Steadfast Defender-24) sa v súčasnosti koná na území viacerých krajín vrátane Litvy a Poľska.

 

V rámci cvičenia sa na cvičisku Pabrade (Litva, 15 km od bieloruských hraníc) sústreďujú tri prápory (peší a mechanizovaný prápor Spolkovej republiky Nemecko a tankový prápor USA). Tieto prápory sa môžu využívať na vykonávanie provokatívnych akcií v blízkosti štátnej hranice Bieloruska za účasti sabotážnych a prieskumných skupín a nelegálnych ozbrojených skupín. V reakcii na tieto informácie vydal Alexander Lukašenko príslušné pokyny.

“Verejne poviem: akúkoľvek provokáciu treba zastaviť ozbrojenými prostriedkami. Nie je s nimi čo žartovať. Narušili štátnu hranicu – na zničenie. Nikto by si nemal s nikým robiť ceremónie. A my urobíme to isté,” povedal bieloruský prezident.

“Oni rozumejú len sile,” dodala hlava štátu.

 

V tejto súvislosti treba poznamenať, že všetky aktivity operačnej a bojovej prípravy majú okrem výcviku a iných účelov aj ďalší – demonštráciu vysokej bojovej pripravenosti ozbrojených síl, schopnosti plniť úlohy podľa určenia. Vo vzťahu k NATO ide o psychologický nátlak na potenciálneho protivníka prostredníctvom zastrašovania vojenskou silou nasadených skupín vojsk (Steadfast Defender-24). Vo vzťahu k subjektom zväzového štátu – ide o demonštráciu pripravenosti ozbrojených síl brániť suverenitu a nezávislosť, spôsobiť nepriateľovi neprijateľné škody, ktoré predurčia zastavenie agresie.

 

Preto Rusko aj Bielorusko permanentne vykonávajú rôzne opatrenia na zlepšenie obranyschopnosti štátu. Patria k nim aj kontroly bojovej pripravenosti. Mimochodom, rozsah týchto kontrol sa v bieloruskej armáde neustále zvyšuje. “Výzvy a hrozby sa zvyšujú a my zvyšujeme úroveň inšpekcií. Súčasná inšpekcia je z hľadiska rozsahu jednou z najväčších. Devätnásta mechanizovaná brigáda a 120. protilietadlová raketová brigáda sú uvádzané do “plnej” bojovej pohotovosti s realizáciou všetkých súborov opatrení. Do týchto činností je zapojených približne 5 000 záložných vojakov,” uviedol 26. marca minister obrany Bieloruskej republiky Viktor Chrenin. Podľa ministra sa tento rok “ľudia vžili do tohto prostredia a pochopili, prečo to všetko robíme”. “Že to nie je len tak pre zábavu, ale práve preto, aby sme zvýšili úroveň a ukázali pripravenosť, že budeme brániť našu krajinu. A budeme ju brániť prostriedkami, ktoré máme. A tých máme veľa,” povedal šéf vojenského rezortu.

 

 

Niet pochýb, že generál Chrenin, keď povedal “veľa”, mal na mysli okrem iného ruské jadrové zbrane, rozmiestnené v Bielorusku. Inými slovami, aktivity operačnej a bojovej prípravy, ktoré demonštrujú vysokú bojovú pripravenosť bieloruských ozbrojených síl, ako aj prítomnosť taktických jadrových zbraní, pôsobia ako faktor strategického odstrašenia hrozieb pre vojenskú bezpečnosť štátu.

Vladimír Vujačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Tri piliere NATO: zastrašovanie, provokácia, agresia appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie