Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tri príbehy štátneho investovania: Na megaúspešnom e-shope sme zarobili, lietajúce auto skrachovalo

Slovak Investment Holding vkladá peniaze z eurofondov do firiem s potenciálom. Rizikový vstup sa oplatil v prípade GymBeamu aj enstry, kapitál vložený do AeroMobilu sa pravdepodobne nevráti. Slovensko eurofondy nevyužíva iba na dotácie. Prostredníctvom štátnej firmy Slovak Investment Holding investuje aj do inovatívnych firiem, v ktorých vidí potenciál do budúcnosti. Môže ísť napríklad o kapitálové […]
Menej ako 1 min. min.

Slovak Investment Holding vkladá peniaze z eurofondov do firiem s potenciálom. Rizikový vstup sa oplatil v prípade GymBeamu aj enstry, kapitál vložený do AeroMobilu sa pravdepodobne nevráti.

Slovensko eurofondy nevyužíva iba na dotácie. Prostredníctvom štátnej firmy Slovak Investment Holding investuje aj do inovatívnych firiem, v ktorých vidí potenciál do budúcnosti.

Môže ísť napríklad o kapitálové investície, kvázikapitálové investície alebo individuálne úvery a záruky. Cieľom je podporiť rast a rozvoj firiem v súlade so stanovenými cieľmi štátu. Keďže na Slovensku nie je trh s rizikovými investíciami rozvinutý, pre inovátorov môže byť SIH jedna z mála príležitostí získať potrebnú finančnú injekciu.

Do roku 2023 takto SIH investoval do 36 subjektov celkovo 356,6 milióna eur.

Medzi úspešné príklady patrí e-shop GymBeam a energetická firma enstra, v prípade ktorých investície priniesli štátu zisk. Opačný je príbeh firmy AeroMobil, ktorá po dvoch investíciách SIH-u skrachovala. Pre štátnu firmu je dôležitejšie zabezpečiť rast nových firiem na Slovensku, než generovať zisk. Ten však môže použiť na ďalšiu podporu slovenských podnikov.

Eurofondy nie sú len dotácie. Slovensko 1,3 miliardy eur investovalo

Slovak Investment Holding mal pôvodne spravovať pol miliardy eur z eurofondov. Počas covidu si však podnikatelia obľúbili ich výhodné pôžičky, čo Slovensko využilo aj pri dočerpávaní eurofondov. Aj Európska komisia SIH chváli za dobrú implementáciu a nadpriemerné využívanie finančných nástrojov. 

Najúspešnejší slovenský e-shop

GymBeam je dynamicky sa rozvíjajúca firma so sídlom na Slovensku, ktorá sa špecializuje na internetový predaj fitness produktov. Ich sortiment zahŕňa širokú škálu produktov vrátane proteínových práškov, vitamínov, energetických nápojov a ďalších fitness doplnkov.

Podľa investičnej skupiny Crowdberry ide o najrýchlejšie rastúcu fitness značku v strednej a východnej Európe. Kým jej tržby v roku 2019 predstavovali menej ako 20 miliónov eur, minulý rok to už bolo 135 miliónov.

Slovak Investment Holding firmu podporil v roku 2020 konvertibilným úverom. Do firmy vstúpil s dvoma miliónmi eur a vystúpil so sumou 3,63 milióna eur. Investíciu teda takmer zdvojnásobil.

Vklad SIH-u sa presunul k platforme Crowdberry. Práve spoločná podpora týchto dvoch skupín v roku 2020 v celkovej výške šesť miliónov eur bola v danom čase najväčšou e-commerce investíciou v histórii Slovenska.

S enstrou podporili aj klimatické ciele

Ďalšou firmou, ktorá už svoju investíciu od Slovak Investment Holdingu zavŕšila, je energetická firma enstra. Do tej SIH vstúpil v roku 2019 s kapitálovou  investíciou 2,8 milióna eur a vystúpil s 3,6 milióna eur.

V tomto prípade išlo aj o investíciu smerujúcu k podpore klimatických cieľov štátu. Firma enstra totiž podniká v oblasti energetickej efektívnosti, konkrétne s inteligentnými riešeniami v oblasti distribúcie a dodávok energií.

„Naším strategickým zámerom je postupne prejsť z klasických miestnych distribučných sústav na inteligentné so zapojením inovatívnych technológií, čím zefektívnime spotrebu elektrickej energie s pozitívnym vplyvom na životné prostredie,“ hovorí o sebe firma.

Štát ako investor: S rizikom sme pri AeroMobile počítali

Slovak Investment Holding sa bude v konkurze snažiť získať späť aspoň časť z 3,1-miliónovej investície z eurofondov. Analytici sa zhodujú, že aj takéto krachy sú časťou rizikového investovania z verejných peňazí.

Aeromobil nakoniec nepoletí

Investíciou, ktorá sa už nezhodnotí, bol pre Slovak Investment Holding AeroMobil. Ten mal ambiciózny cieľ uviesť na trh prvé lietajúce auto. Napriek viacerým funkčným prototypom sa to nepodarilo a firma skončila v konkurze.

SIH investoval do firmy AeroMobil s pôvodnou investíciou 2,8 milióna eur a navýšením o 0,3 milióna eur. Slovak Investment Holding sa teraz snaží aspoň časť svojej investície získať späť. Podľa informácií denníka SME si Slovak Investment Holding cez National Development Fund II. prihlásil 386-tisícovú pohľadávku. V konkurze sa však zatiaľ nenašiel majetok, z ktorého by mohli byť dlhy vyrovnané.

Myšlienka AeroMobilu však prežíva vo firme AirCar. Ide o nový projekt pôvodného zakladateľa firmy AeroMobil, ktorý z nej ešte pred krachom odišiel. Licenciu na výrobu lietajúceho auta predali investorovi do Číny.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie