Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tri z najdlhšie kvitnúcich kríkov. Budú zdobiť vašu záhradu až do neskorej jesene

8.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krawczyk-A-Foto). Snívate o krásnej záhrade až do neskorej jesene? Vyberte si okrasné kríky, ktoré kvitnú počas celej sezóny, dokonca až do prvých mrazov. Tu sú tri kríky, ktoré budú zdobiť vašu záhradu dlhý čas. Záhradkárčenie ako z rozprávky až do neskorej jesene? Tu sú tri najdlhšie kvitnúce kríky.Foto: shutterstock/Krawczyk-A-Foto […]
Menej ako 1 min. min.

8.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krawczyk-A-Foto).

Snívate o krásnej záhrade až do neskorej jesene? Vyberte si okrasné kríky, ktoré kvitnú počas celej sezóny, dokonca až do prvých mrazov. Tu sú tri kríky, ktoré budú zdobiť vašu záhradu dlhý čas.

Záhradkárčenie ako z rozprávky až do neskorej jesene? Tu sú tri najdlhšie kvitnúce kríky.
Foto: shutterstock/Krawczyk-A-Foto

Záhrada, ktorá lahodí oku takmer po celý rok? Je to možné. Stačí, ak zo záhonov urobíte miesto, kde kvitnutie jednotlivých druhov rastlín nadväzuje na seba. Tu sú tri okrasné kríky, ktoré budú ozdobou záhrady až do neskorej jesene.

Pôdopokryvná ruža: koberec kvetov

Túto rastlinu sotva treba osobitne predstavovať. Jej početné, pestré a drobné kvety dokážu vytvoriť úchvatnú kompozíciu! Hovoríme o pôdopokryvnej ruži, ktorá je známa tým, že je nielen krásna, ale aj odolná voči chorobám. Môže dorásť do výšky niekoľkých desiatok až 1 metra. Najobľúbenejšie sú odrody s ružovými kvetmi (‚The Fairy‘) a ‚Alba Meidiland‘, ktoré začínajú kvitnúť v júni a potom tento proces opakujú až do neskorej jesene. Niekedy môže druhá odroda zdobiť záhradu dokonca až do nástupu zimy.

Pôdopokryvné ruže sú rôzne, od silne rozvetvených kríkov, ktoré sa tiahnu po zemi, až po ruže, ktoré dosahujú značnú výšku a sú nápadnejšie. Medzi ich spoločné znaky patrí veľa listov a silná kríkovitosť. Pôdokryvné ruže by nemali spôsobovať veľa problémov so starostlivosťou – nepotrebujú každoročné strihanie a znášajú aj menej priaznivé rastové podmienky. Patrí medzi mrazuvzdorné – aj keď výhonky počas chladnej zimy zmrznú, ruža sa po prerezaní pri zemi zotaví. Pôdopokryvná ruža je vhodná ako dekorácia na terasu aj do záhrady.

Pôdopokryvná ruža ‚The Fairy‘ sa vyznačuje kompaktnými, husto vetvenými kobercami.
Foto: shutterstock/Bankiras

Hortenzia kalinolistá: kráľovná záhrady

Neprejdete okolo nich ľahostajne. Hortenzie sú jednou z kráľovien záhrady a ohromujú svojimi nádhernými kvetmi. Môžete ju vidieť už z diaľky – hortenzia kalinolistá dorastá do výšky až 1,5 m. Rastlina kvitne od júna do septembra a uprednostňuje chránené miesto. Farba kvetov závisí od pH pôdy, v ktorej rastie. Kyslá pôda s pH nižším ako 5,0 dáva kvetom modrú farbu. Ružová farba naopak znamená, že rastú vo vápenatej pôde (s pH 6 až 6,5 alebo viac).

Hortenzie by sa mali často zalievať, aby sa zabezpečila dostatočná vlhkosť pôdy. Po odkvitnutí rastlina nepotrebuje strihanie. Na jar musíte odstrániť len suché, odumreté alebo zmrznuté výhonky. Hortenzie by sa mali hnojiť od marca do júla. V auguste je najlepšie začať používať hnojivá bohaté na draslík, ktoré majú vplyv na drevnatosť výhonkov, čo sa prejaví lepším prezimovaním rastliny.

Hortenzia kalinolistá je krásna dekorácia. A navyše kvitne dlho!
Foto: shutterstock/Lux pictura

Budleja Dávidova: motýlí ker

Tretím návrhom je Budleja Dávidova, známa ako motýlí ker. Rastlina je príjemne voňavá, a preto ju navštevujú motýle a mnoho užitočného hmyzu – preto je v mnohých jazykoch známa ako motýlí ker. Budleja Dávidova má dlhé baňaté súkvetia – farba kvetov závisí od odrody. Môžu byť ružové, fialové, modré, purpurové alebo biele. Rozšírený ker môže dorásť do výšky až 5 m. Pri pravidelnom strihaní si môže udržiavať o niečo menšiu výšku a hodí sa aj do nie príliš veľkej záhrady.

Budleja Dávidova kvitne pomerne dlho, prvé kvety sa začínajú objavovať v júli a posledné ešte v septembri. Napríklad odroda ‚Sungold‘ môže kvitnúť až do októbra. Motýlí ker uprednostňuje mierne suchú pôdu, ako aj mierne kyslú alebo zásaditú pôdu. Má rád slnečné stanovištia, je odolný voči teplu a možno ho zalievať každých 3 až 5 dní.

Budleja Dávidova ‚Sungold‘ kvitne žltými kvetmi v okrúhlych hustých zhlukoch od júla do septembra.
Foto: shutterstock/Traveller70

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Susedia pri pohľade na kvitnúci živý plot tohto kríka padnú od úžasu. Najkrajší v okolí

Zalievajte ruže týmto kokteilom počas celého júna. Púčiky budú kvitnúť väčšie ako dlaň

The post Tri z najdlhšie kvitnúcich kríkov. Budú zdobiť vašu záhradu až do neskorej jesene appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie