Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tříletý chlapec zemřel pod koly kamionu na Kladensku. Soud uložil dva podmíněné tresty

Žalobkyně Klára Loudová žádala podmíněné tresty pro pořadatele, řidiče vozu a strýce. Soudní znalec při hlavním líčení řekl, že řidič nemohl z technického hlediska střet s dítětem odvrátit. „Stran obžalovaného řidiče nákladního vozidla to rozhodnutí soudu nesdílíme, neztotožňujeme se s názorem soudu a patrně podáme odvolání,“ řekla novinářům Loudová. ČTĚTE TAKÉ: Pod kamionem na Slovensku se […]
Menej ako 1 min. min.

Žalobkyně Klára Loudová žádala podmíněné tresty pro pořadatele, řidiče vozu a strýce. Soudní znalec při hlavním líčení řekl, že řidič nemohl z technického hlediska střet s dítětem odvrátit. „Stran obžalovaného řidiče nákladního vozidla to rozhodnutí soudu nesdílíme, neztotožňujeme se s názorem soudu a patrně podáme odvolání,“ řekla novinářům Loudová.

ČTĚTE TAKÉ: Pod kamionem na Slovensku se zřítil most. Řidič udělal základní chybu, varoval ho i starosta

Soudce Štěpán Jirounek v odůvodnění rozsudku uvedl, že pořadatel nedostál potřebné míry opatrnosti a obezřetnosti. Například měli být návštěvníci průběžně informováni o možných rizicích, a to především v situacích, kdy docházelo k bezprostřednímu míjení chodců a závodních vozidel, i když ne přímo při závodě, ale při přejezdech mezi sekcemi. „Dalším opatřením, které by si soud dokázal představit, je více pořadatelů,“ doplnil soudce. Podle něj jich mohlo být víc například v nepřehledných místech nebo mohli doprovázet vozidla při přejezdech.

Soudce uvedl, že strýc a teta měli přijmout takové opatření, aby byl chlapec pod neustálou kontrolou, protože s ním šli na akci, kde byly rizikové podmínky. „Nezamezil v pohybu nezletilého ve směru k tatře,“ konstatoval soudce v odůvodnění odsouzení chlapcova strýce, který podle Jirounka v danou chvíli nedodržel potřebnou míru opatrnosti a nedržel chlapce za ruku. Teta se ve chvíli neštěstí starala o nezletilou neteř, kterou měla v náručí, byla několik metrů od svého partnera a synovce a situaci nemohla ovlivnit.

Chlapec vběhl 30. dubna 2022 při závodu trucků v Černuci pod vůz přejíždějící mezi sekcemi, zemřel na místě. Při akci se držel stále u svého strýce, avšak před nehodou udělal několik kroků přímo k autu.

Soudce též zmínil, že samotné prožití tragické události všechny obžalované poznamenalo a potrestalo. Tresty by měly vést k uvědomění si závažnosti situace a předejití možného opakování obdobných vzorců, které vedly k tragické události.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie