Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Trpké prozření Čechů: Důvěra v ekonomiku letos poprvé klesá. Experti ukázali na viníka

Důvěra v českou ekonomiku v květnu meziměsíčně poklesla. Sledovaný indikátor klesl o 0,6 bodu na 96,4 bodu. U důvěry spotřebitelů se snížil dokonce o 2,2 bodu na 101,6 bodu. Jako hlavní důvod je uveden budoucí vývoj hospodářské situace v České republice. Indikátor důvěry je přitom důležitý nástroj, který přináší první nápovědu, jak se ekonomice ve […]
Menej ako 1 min. min.

Důvěra v českou ekonomiku v květnu meziměsíčně poklesla. Sledovaný indikátor klesl o 0,6 bodu na 96,4 bodu. U důvěry spotřebitelů se snížil dokonce o 2,2 bodu na 101,6 bodu. Jako hlavní důvod je uveden budoucí vývoj hospodářské situace v České republice. Indikátor důvěry je přitom důležitý nástroj, který přináší první nápovědu, jak se ekonomice ve skutečnosti daří.

ČTĚTE TAKÉ: Česko již v ceně piva dotahuje Evropu, říká Kastner. Zdražování přinese řadě hospod konec

I z tohoto pohledu je znepokojivé, že v květnu letos poprvé důvěra spotřebitelů klesla. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je to tím, že docházejí dobré zprávy. „Zejména v prvních třech měsících roku se inflace stabilizovala, takže se lidé osmělili k navýšení svých nákupů. A to i kvůli vyhlídce na letošní celoroční růst reálných mezd. Příznivý efekt tohoto vývoje se však zatím letos vyčerpal a v květnu si lidé plněji uvědomili, že zlevňování potravin či energií má své meze a že cenová úroveň z doby před covidem je již nenávratně minulostí,“ uvedl Kovanda.

Lidé jsou také svědky zdražování v odvětví služeb. Týká se to například hospod, restaurací nebo kadeřnictví. Přitom vnímali stále nepříliš utěšené vyhlídky české ekonomiky jako celku, které na důvěře nepřidávají.

Podle Kovandy ale existuje možnost, že se jedná o výchylku a celková nálada se bude postupně zvedat. Důležité bude sledovat kroky České národní banky. Centrální bankéři totiž zbrzdili snižování základních úrokových sazeb. Podnikatelé ve stavebnictví a průmyslu tak mají horší podmínky při získávání úvěrů. „I přes zpomalování tempa redukce úrokových sazeb by inflace měla zůstat relativně stabilizovaná, stejně jako míra nezaměstnanosti. Ta je stále nejnižší v EU,“ dodal Kovanda.

Analytik: Nejhorší je nálada v průmyslu

Partner poradenské skupiny Moore Petr Kymlička upozorňuje, že nejhorší nálada panuje zejména v průmyslu. A to je špatná zpráva, protože Česká republika je nejprůmyslovější zemí Evropské unie. „Na vině jsou zejména dlouhodobé problémy se zakázkami v tomto odvětví. Průmyslové firmy stále tíží slabá poptávka, proto omezují výdaje ve snaze zmírnit dopad poklesu nových zakázek,“ uvedl expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být ekonomicky výhodnější

Firmy v průmyslu nyní stále čelí poklesu odbytu a může za to i nepříznivá situace v německých podnicích. „Pro český průmysl jsou však pozitivní zprávou nesmělé signály oživení německé ekonomiky. Německé HDP se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšilo mezičtvrtletně o 0,2 %. Podle nové prognózy německé vlády se HDP letos zvýší o 0,3 %. Pokud se Německo vzchopí, bude to pozitivní impuls i pro české firmy,“ predikuje Kymlička.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie