Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Trump varuje pred „bodom zlomu“ pre Američanov, ak bude uväznený

www.slovanskenoviny.sk/rss Donald Trump v nedeľu povedal, že po minulotýždňovom historickom odsúdení newyorskej poroty za obvinenia z trestného činu akceptuje domáce väzenie alebo väzenie, no pre verejnosť to bude ťažké prijať, informuje agentúra Reuters. Trump by mal byť odsúdený 11. júla, štyri dni predtým, ako sa republikáni zídu, aby formálne vybrali svojho prezidentského nominanta, ktorý bude […]
3 min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Donald Trump v nedeľu povedal, že po minulotýždňovom historickom odsúdení newyorskej poroty za obvinenia z trestného činu akceptuje domáce väzenie alebo väzenie, no pre verejnosť to bude ťažké prijať, informuje agentúra Reuters.

Trump by mal byť odsúdený 11. júla, štyri dni predtým, ako sa republikáni zídu, aby formálne vybrali svojho prezidentského nominanta, ktorý bude čeliť demokratickému prezidentovi Joeovi Bidenovi v novembrových voľbách.

Väzenie je zriedkavé pre ľudí odsúdených v štáte New York za falšovanie obchodných záznamov, obvineniu, ktorému čelil Trump, republikánsky prezidentský kandidát, vo svojom procese. Maximálny trest za takéto obvinenie je štyri roky odňatia slobody.

„Nie som si istý, či by o to verejnosť stála,“ povedal bývalý prezident pre Fox News o možnom treste odňatia slobody.

“Myslím, že pre verejnosť by to bolo ťažké prijať. Viete, v určitom bode nastáva bod zlomu.”

Trump sľúbil, že sa odvolá proti svojmu presvedčeniu newyorskou porotou, ktorá ho uznala vinným z 34 trestných činov za falšovanie dokumentov s cieľom zakryť platbu za umlčanie pornohviezdy pred voľbami v roku 2016.

Aby Trump (77) uspel v odvolacom konaní, musí preukázať, že sudca Juan Merchan urobil pri dohľade nad procesom značné chyby.

Jeho právnici uviedli, že očakávajú, že prípad postúpia na Najvyšší súd. Trump, ktorý sa pokúsil Merchana z prípadu vylúčiť, v nedeľu zopakoval obvinenia zo zaujatosti zo strany sudcu a okresného prokurátora, ktorý prípad stíhal.

“Najvyšší súd Spojených štátov MUSÍ ROZHODNÚŤ!”, napísal Trump na sociálnej sieti.

Trump sa plánuje odvolať po vynesení rozsudku 11. júla, tvrdia jeho právnici. Ak sa odvolanie na súdoch v štáte New York ukáže ako neúspešné, môže sa odvolať na Najvyšší súd. Trumpovi právni zástupcovia by museli presvedčiť aspoň štyroch z deviatich sudcov súdu, aby prerokovali jeho prípad.

Aby Trump zvíťazil, musel by potom preukázať, že štátna prokuratúra porušila jeho federálne ústavné práva a že jeho právny tím v skorších štádiách jeho súdneho konania dodržiaval správne postupy.

‘HOVORIŤ PROTI TOMTO’

Trump využil svoje presvedčenie na zintenzívnenie úsilia o získavanie finančných prostriedkov, ale inak sa nesnažil mobilizovať svojich priaznivcov, na rozdiel od jeho vyjadrení protestujúcich proti jeho prehre s Bidenom v roku 2020, po ktorých 6. januára 2021 nasledoval smrteľný útok jeho priaznivcov na Kapitol USA.

Na otázku, čo by mali Trumpovi priaznivci robiť, ak by bol uväznený, spolupredsedníčka republikánskeho národného výboru Lara Trumpová pre CNN odpovedala: „Budú robiť to, čo robili od začiatku, teda zostať pokojní a protestovať pri volebnej urne. 5. novembra sa nedá robiť nič iné, ako dať najavo svoje hlasy a vysloviť sa proti tomu.”

Niektorí Trumpovi priaznivci po vynesení rozsudku vyvesili americké vlajky hore nohami. Obrátená vlajka je v Amerike symbolom núdze alebo protestu už viac ako 200 rokov.

Najmenej jeden demokratický zákonodarca vyjadril v nedeľu znepokojenie nad potenciálom Trumpových priaznivcov násilne reagovať na jeho odsúdenie.

“Jeho základňa ho počúva. Nepočúvajú Laru Trumpovú. A toto je ďalší nebezpečný apel na násilie,” povedal pre CNN demokratický predstaviteľ USA Adam Schiff.

Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson, Trumpov spojenec, však povedal, že akákoľvek odpoveď musí byť zákonná.

“Sme strana právneho štátu – chaos nie je konzervatívna hodnota. Musíme sa brániť a urobíme všetko, čo je v našom arzenáli. Ale robíme to v medziach právneho štátu,” povedal Johnson pre Fox News Sunday. .”

Je nepravdepodobné, že by sa záležitosť vyriešila pred novembrovými prezidentskými voľbami, keď sa bude snažiť získať späť Biely dom od Bidena. Prieskumy verejnej mienky ukazujú tesný súper medzi týmito dvoma mužmi a naznačujú, že jeho presvedčenie by mu mohlo ublížiť u niektorých republikánskych voličov a nezávislých.

Trump stále čelí trom ďalším trestným prípadom, vrátane dvoch v súvislosti s údajnými snahami zvrátiť stratu z roku 2020, hoci nie je pravdepodobné, že budú súdené alebo ukončené pred voľbami. Vo všetkých prípadoch popiera vinu a obvinenia označil za demokratické sprisahanie, ktoré mu malo zabrániť v súťaži.

Biden sa snažil brániť národný justičný systém a povedal, že je “neohľaduplné” a “nebezpečné” nazvať rozsudok “sfalšovaným”. Americké ministerstvo spravodlivosti akékoľvek politické zasahovanie popiera.

skspravy.sk

Príspevok Trump varuje pred „bodom zlomu“ pre Američanov, ak bude uväznený je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie