Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tu je najviac baktérii v kuchyni. Nenapadlo by vás, kde sa ich chytáte

Hubky na umývanie riadu, utierky a dosky na krájanie sa už dlho držia na popredných miestach neslávne známeho zoznamu kuchynského náčinia, ktoré je najviac obliehané baktériami. Výsledky štúdie však poukazujú na ďalšie miesto, ktoré poskytuje mikróbom ešte väčšie prostredie. Udržiavanie poriadku v kuchyni nie je len estetické. Je to aj miesto, kde pripravujeme jedlo, takže […]
Menej ako 1 min. min.

Hubky na umývanie riadu, utierky a dosky na krájanie sa už dlho držia na popredných miestach neslávne známeho zoznamu kuchynského náčinia, ktoré je najviac obliehané baktériami. Výsledky štúdie však poukazujú na ďalšie miesto, ktoré poskytuje mikróbom ešte väčšie prostredie.

Udržiavanie poriadku v kuchyni nie je len estetické. Je to aj miesto, kde pripravujeme jedlo, takže hygiena sa tu zdá byť nevyhnutná. Už dlho je známe, že predmety ako špongie alebo utierky a dosky na krájanie sú úkrytom baktérií. Nie sú to však jediné takéto miesta.

Kde v kuchyni nájdete najviac baktérií?

Podľa štúdie, ktorú v roku 2022 uskutočnili vedci z Rutgersovej univerzity v New Brunswicku v štáte New Jersey, sú to nádoby na korenie, ktoré v kuchynskom priestore prenášajú najviac kontaminácie. Navyše tieto kontaminanty môžu byť nebezpečné pre zdravie. Experiment, ktorý výskumníci uskutočnili, dokázal, že necelá polovica nádob na korenie (použitých v štúdii) bola kontaminovaná salmonelou. Zistenia boli uverejnené v časopise Journal of Food Protection.

Podľa výskumníkov je prítomnosť salmonely na koreninách spôsobená tým, že sa nádoby na korenie prehliadli počas upratovania po varení, ako aj tým, že sa riad a príbor dôkladne neumývali. Kuchynské potreby sa infikujú veľmi ľahko – stačí, aby sme uvarili kontaminované mäso, a kontaminácia prítomná na našich rukách sa neskôr prenesie na každý predmet, ktorého sa dotkneme.

„Ľudia, ktorí varia, sa často dotýkajú predmetov, ako sú napríklad nádoby na korenie, skôr, ako si umyjú ruky. Baktérie sa potom šíria na ďalšie predmety,“ vysvetlil Donald W. Schaffner, profesor potravinárstva na Rutgers University a spoluautor štúdie.

Najviac kontaminované miesta v kuchyni

Zaujímavé je, že druhé miesto v neslávnom rebríčku, ktorý vytvorili vedci z Rutgers University, obsadila…. dávkovač mydla. Biotopom baktérií sú aj drezy, misky pre domáce zvieratá alebo zásobníky kávovarov. Netreba zabúdať, že baktérie sa môžu prenášať aj pri dotyku telefónov počas hľadania receptov.

Zdôrazňovanie dôležitosti dezinfekcie povrchov a kuchynského vybavenia je nevyhnutné. Nezabúdajte na pravidelnú výmenu hubiek na umývanie riadu a kuchynských utierok, ktoré sú tiež jedným z hlavných zdrojov baktérií. Ďalším dôležitým aspektom je prevencia krížovej kontaminácie. Krížová kontaminácia je proces, pri ktorom sa mikroorganizmy prenášajú z jedného výrobku, ktorý je kontaminovaný, na iný výrobok.

K takýmto situáciám môže dôjsť, ak sa napríklad náčinie, ktoré sa použilo na skladovanie surového mäsa, alebo doska na krájanie, na ktorej sa krájalo, neskôr použijú na prípravu iných výrobkov. Preto je veľmi dôležité tieto predmety vždy izolovať, aby sa zabránilo prenosu baktérií.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie