Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tu sú príklady najhorších susedov. Tieto stromy radšej nesaďte vedľa svojho domu

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trong Nguyen). Správne zvolené druhy stromov prinášajú domu, jeho okoliu a obyvateľom množstvo výhod. Niektoré však môžu spôsobovať vážne problémy s údržbou a bezpečnosťou. Ktorým druhom stromov by ste sa mali vyhnúť v bezprostrednej blízkosti domu? Vyhnúť by ste sa mali najmä niekoľkým druhom. Preskúmajte zoznam stromov, ktoré by […]
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trong Nguyen).

Správne zvolené druhy stromov prinášajú domu, jeho okoliu a obyvateľom množstvo výhod. Niektoré však môžu spôsobovať vážne problémy s údržbou a bezpečnosťou. Ktorým druhom stromov by ste sa mali vyhnúť v bezprostrednej blízkosti domu? Vyhnúť by ste sa mali najmä niekoľkým druhom.

Preskúmajte zoznam stromov, ktoré by ste nemali vysádzať hneď vedľa svojho domu.
Foto: shutterstock/Trong Nguyen

Pod týmito stromami nebude rásť trávnik

Snívate o zelenom koberci na vlastnom pozemku? Hnojenie a iné úpravy trávnika môžu byť zbytočné, ak si do záhrady pozvete stromy, ktoré majú negatívny vplyv na trávnik. Patrí medzi ne smrek obyčajný, hrab obyčajný a breza obyčajná.

Tieto druhy majú plytký, ale rozsiahly a hustý koreňový systém, ktorý do značnej miery sterilizuje pôdu a absorbuje veľké množstvo vody. Za týchto podmienok sa nedočkáte hustej, sviežo zelenej trávy. Oslabený trávnik bude nielen zle vyzerať, ale bude aj náchylnejší na choroby.

Stromy, ktoré priťahujú blesky

V posledných rokoch sme svedkami čoraz častejších prudkých poveternostných javov. Najmä búrky nás napĺňajú strachom, preto je pri plánovaní priestoru okolo domu dôležité zvážiť, ktoré stromy priťahujú blesky.

Vyhnite sa najmä druhom, ktoré dorastajú do veľkých rozmerov, často presahujúcich výšku obytných budov. Z tohto hľadiska nie sú najlepším nápadom smreky, borovice a jedle. Okrem toho v prípade zásahu bleskom môže ihličie rýchlo zosilniť vznietenie. V malých vzdialenostiach od domu sa neodporúča vysádzať rozľahlé duby a smrekovce, ktorých konáre, ktoré sa počas víchrice lámu, by mohli predstavovať veľké nebezpečenstvo.

Borovicu sa neodporúča sadiť v blízkosti domu.
Foto: shutterstock/David_Maddock

Vyzerajú krásne, ale lámu sa ako zápalky

Ešte donedávna boli statné vŕby bežnou súčasťou záhrad, parkov a námestí. Hoci vyzerajú veľmi malebne, v súčasnosti sa už tak často nevysádzajú. Vplyvom nárazového vetra sa konáre vŕby ľahko lámu a stávajú sa nebezpečenstvom pre chodcov, stavebné prvky, zaparkované autá alebo cesty.

Problematické korene

Prinášajú vítaný tieň a nádherne vypĺňajú priestor. Bohužiaľ, veľké a dlhoveké stromy sú veľmi nepríjemné, ak sú vysadené príliš blízko domu. Ich hrubé a silne sa rozširujúce korene často prerastajú nad povrch a poškodzujú zem, chodník alebo dlažbu. Môže dôjsť aj k poškodeniu kanalizácie a základov. Vzhľadom na tieto faktory sa výsadba priamo pri dome neodporúča:

duby,

buky,

smrekovce,

topole,

orechy.

Mali by byť vzdialené aspoň päť alebo šesť metrov od budov.

Množstvo čistiacich prác

Niektoré druhy sa neodporúčajú kvôli ich intenzívnemu peľu – najmä blízkosť brezy sa neodporúča, ak máte v domácnosti alergikov. Niektoré stromy spôsobujú veľké problémy aj z hľadiska udržiavania poriadku v záhrade.

Ktoré stromy „znečisťujú“? Smrekovec opadavý je skutočným problémom. Javor obyčajný a už spomínaná breza zhadzujú veľa lístia. Tento prírodný odpad si môže rýchlo nájsť cestu do žľabov a blokovať voľný prietok dažďovej vody. Takisto nás odsúdia na neustále upratovanie trávnikov, rybníkov a ciest.

Korene orecha môžu poškodiť základy domu, kanalizácia a chodníky.
Foto: shutterstock/Peter Turner Photography

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dávajte si pozor na tieto stromy. Ak si jeden z nich zasadíte do záhrady, budete to po rokoch trpko ľutovať. Zvýšia vaše účty

Nevysádzajte tieto druhy stromov vo svojej záhrade. Poškodzujú dom, znečisťujú ho a vystavujú vás značným nákladom

The post Tu sú príklady najhorších susedov. Tieto stromy radšej nesaďte vedľa svojho domu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie