Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Turecké úrady odvolali prokurdského starostu pre údajné väzby na terorizmus

Turecké úrady odvolali z funkcie prokurdského starostu mesta Hakkari na juhovýchode krajiny, kde žije 60-tisíc ľudí. Politik strany DEM Mehmet Siddik Akiş bol zadržaný kvôli údajnej príslušnosti k teroristickej organizácii, píše dnes agentúra AFP. Ide o prvý takýto krok zo strany tureckej vlády po marcových komunálnych voľbách. V predchádzajúcom volebnom období centrálne úrady zosadili na 50 prokurdských […]
Menej ako 1 min. min.

Turecké úrady odvolali z funkcie prokurdského starostu mesta Hakkari na juhovýchode krajiny, kde žije 60-tisíc ľudí. Politik strany DEM Mehmet Siddik Akiş bol zadržaný kvôli údajnej príslušnosti k teroristickej organizácii, píše dnes agentúra AFP.

Ide o prvý takýto krok zo strany tureckej vlády po marcových komunálnych voľbách. V predchádzajúcom volebnom období centrálne úrady zosadili na 50 prokurdských starostov.

Prokurdská strana DEM získala v marcových komunálnych voľbách kontrolu nad 77 radnicami. Úrady stranu podozrievajú z väzieb na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. DEM väzby na PKK popiera.

Podľa denníka Hürriyet bol Akiş zadržaný v nedeľu večer. Úrady tvrdia, že pomáhal PKK pri nábore členov a financovaní organizácie. Ďalej podľa úradov poskytoval úkryt príslušníkom PKK, ktorých turecké úrady označujú za teroristov.

Turecké drony útočili na kurdských ozbrojencov v Sýrii, zabili najmenej dvoch

Podľa vyhlásenia ministerstva vnútra je odvolanie z funkcie starostu dočasné. V celej provincii Hakkari bol vydaný zákaz demonštrácií a zhromaždení na desať dní. Radnicu zatiaľ povedie guvernér provincie, ktorý je menovaný do funkcie centrálnou vládou.

Proti kroku úradov protestovala prokurdská strana DEM. “Tento nelegálny postup sa netýka len obyvateľov Hakkari či strany DEM, ale je to útok na slobodné hlasovanie,” uviedla podpredsedníčka parlamentného klubu strany Gülistan Kiliçová Koçyigitová. Strana zvolala na dnešný večer demonštráciu do Istanbulu, kde žije významná kurdská menšina.

Prokurdskí starostovia čelia dlhodobo tlaku zo strany centrálnych úradov. V uplynulom volebnom období, v rokoch 2019 až 2024, ich bolo z rôznych dôvodov odvolaných 50. Vo funkcii ich nahradili úradníci menovaní centrálnou vládou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie