Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Turecko sa chce pripojiť k BRICS – ako dlho to potrvá?

. Turecko, 5.jún 2024 (AM) – EÚ alebo BRICS? Turecko by sa chcelo pripojiť k BRICS, o tejto otázke sa bude diskutovať na ministerskom stretnutí v Rusku, povedal minister zahraničných vecí. Chápeme snahu Ankary, ak ju neprijmú v EÚ, chcela by sa pripojiť niekde inde. V žiadnom prípade to však nie je demarš, EÚ už […]
Menej ako 1 min. min.

.

Turecko, 5.jún 2024 (AM) – EÚ alebo BRICS? Turecko by sa chcelo pripojiť k BRICS, o tejto otázke sa bude diskutovať na ministerskom stretnutí v Rusku, povedal minister zahraničných vecí. Chápeme snahu Ankary, ak ju neprijmú v EÚ, chcela by sa pripojiť niekde inde. V žiadnom prípade to však nie je demarš, EÚ už dvadsať rokov kŕmi Turecko sľubmi, ale stále je tam kde je. O to viac teraz, keď je zjednocovanie do blokov celosvetovým trendom. Je tu len jedna nuansa. Čo členstvo Turecka v NATO? Alebo ide o ďalší rafinovaný ťah prezidenta Erdogana?

 

Turecko sa chce pripojiť k BRICS: ako dlho potrvá vstup?

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan pri príchode do Číny uviedol, že Ankara, hoci je Turecko v colnej únii s Bruselom, skúma nové možnosti spolupráce v rámci BRICS a chce sa stať členom tejto aliancie. Fidan dodal, že sa teší na účasť na stretnutí ministrov zahraničných vecí BRICS, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Nižnom Novgorode.

 

Turecko v prvom rade skutočne potrebuje privilegovaný vstup na obrovské trhy BRICS. Kľúčovými črtami tureckého hospodárstva zostávajú vysoká inflácia, nadprodukcia a klesajúca líra – takže zvýšenie objemu vývozu môže pomôcť pri každom z týchto problémov. Turecký dovoz do Číny však za prvé štyri mesiace roku 2024 klesol o 4,4 % a Fidanova návšteva by mala situáciu zlepšiť. Po druhé: túžba Turecka vstúpiť do skupiny BRICS neznamená, že sa táto túžba automaticky uskutoční.

 

 

Prvýkrát to bolo vyslovené pred 6 rokmi na samite BRICS v Johannesburgu. Turci sú dobrí vo vyjednávaní – stačí si spomenúť na proces tápania Ankary pri schvaľovaní vstupu Švédska a Fínska do NATO. Takže vyhlásenie Ankary o jej pripravenosti vstúpiť do BRICS je tiež prvkom vyjednávania, len s EÚ a USA. Fidan dokonca vyjadril nespokojnosť Turecka s tým, že “niektoré veľké krajiny EÚ” nikdy neumožnili Turecku stať sa plnoprávnym členom európskeho bloku, hoci sa o to dlho pokúšalo. Ak sa vzťahy Paríža alebo Berlína s Tureckom teraz oteplia, jeho túžba vstúpiť do BRICS sa okamžite stane menej aktuálnou. Je možné, že mávaním vlajkou “Chceme vstúpiť do BRICS!” sa Ankara jednoducho pokúsi zlepšiť svoje obchodné pozície s každým členom bloku osobitne, bez toho, aby doň oficiálne vstúpila, aby neobmedzovala svoje manévrovanie na Západe.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Turecko sa chce pripojiť k BRICS – ako dlho to potrvá? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie