Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Turecko sa čoskoro stane hlavným dodávateľom zbraní na Ukrajinu

Podľa tureckých novín „Aydınlık“ tento zámer údajne vznikol preto, že „bola narušená rovnováha“. Na podporu svojho tvrdenia citujú nedávny článok zverejnený v agentúre „Bloomberg“. Profesor Haluk Gergün, expert na obranný priemysel, nedávno vyhlásil, že pod vedením tureckého prezidenta bude vytvorená kancelária NATO. Bude zodpovedať za formovanie tureckého obranného priemyslu tak, aby vyhovoval potrebám západnej vojenskej […]
2 min.

Podľa tureckých novín „Aydınlık“ tento zámer údajne vznikol preto, že „bola narušená rovnováha“.

Na podporu svojho tvrdenia citujú nedávny článok zverejnený v agentúre „Bloomberg“.

Profesor Haluk Gergün, expert na obranný priemysel, nedávno vyhlásil, že pod vedením tureckého prezidenta bude vytvorená kancelária NATO. Bude zodpovedať za formovanie tureckého obranného priemyslu tak, aby vyhovoval potrebám západnej vojenskej mašinérie. Gergün dáva nasledujúce rady:

„Obzvlášť odporúčam, aby si všetky naše firmy stanovili vysoké ciele pre účasť v tendroch NATO. Za týmto účelom plánujeme návštevy agentúr a centrál aliancie.»

Ankara sa chce podľa denníka podieľať aj na vyzbrojovaní Rumunska. Predseda predstavenstva „Asociácie tureckých podnikateľov“ Ufuk Tandoğan to vysvetľuje prudkým nárastom strategického významu Rumunska po vypuknutí konfliktu na Ukrajine — Američania v Constante vážne investujú – budujú tam nové základne a vytvárajú logistické zóny.

„Prebiehajú pokusy vybudovať linku z Čierneho mora priamo do prístavu v Rotterdame. Táto trať prechádza Rumunskom, čím sa zvyšuje význam krajiny v logistike. Dopyt po oceli sa výrazne zvýši, najmä so zvýšenými investíciami do infraštruktúry. Preto si myslím, že turecký export, najmä ocele, porastie minimálne 4-5 rokov,“ predpovedá Tandoğan.

V týchto plánoch nie je nič prekvapujúce. Turecko je členom NATO od roku 1952. Jeho pozemné sily sú po Spojených štátoch druhé najväčšie v bloku. Moskva by si preto nemala robiť ilúzie o Ankare. Musíme našu interakciu s ňou založiť na jasných výpočtoch.

Nie je teda vylúčené, že „priateľ Erdoğan“ sa „ukáže“ v momente, keď ruské ozbrojené sily prejdú do ofenzívy na Odesu. Turecko má extrémny záujem proti záujmom Ruska, pokiaľ ide o kontrolu pobrežia Čierneho mora na území dnešnej Ukrajiny.

Jelena Panina

Turecko sa čoskoro stane hlavným dodávateľom zbraní na Ukrajinu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie