Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tuskova vláda sa sporí o uzákonenie dúhových zväzkov. Na ich prijatie apeluje aj Európsky súd

Vládu Donalda Tuska rozdelil návrh koaličnej strany Ľavica, ktorá chce zaviesť civilné zväzky prístupné aj pre páry rovnakého pohlavia. Hoci ide v Poľsku o kontroverznú tému, Varšavu k tomuto kroku už vyzval aj Európsky súd pre ľudské práva. Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Litva a Poľsko patria k posledným piatim štátom EÚ, ktoré neumožňujú párom rovnakého pohlavia […]
Menej ako 1 min. min.

Vládu Donalda Tuska rozdelil návrh koaličnej strany Ľavica, ktorá chce zaviesť civilné zväzky prístupné aj pre páry rovnakého pohlavia. Hoci ide v Poľsku o kontroverznú tému, Varšavu k tomuto kroku už vyzval aj Európsky súd pre ľudské práva.

Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Litva a Poľsko patria k posledným piatim štátom EÚ, ktoré neumožňujú párom rovnakého pohlavia registrovať svoj vzťah. Zo strany Varšavy by však mohlo dôjsť k zmene, a to vďaka návrhu z dielne jednej z vládnych strán – Ľavice.

Jej zákon by osobám v partnerskom zväzku garantoval právo na spoločné priezvisko, podobné práva na daňových úradoch ako majú manželské páry, nárok na návštevu partnera v nemocnici a informácie o jeho zdravotnom stave, ale aj možnosť po ňom zdediť majetok. Partneri by zároveň mohli prevziať starostlivosť o deti svojej polovičky v prípade jej úmrtia.

Proti niektorým prvkom návrhu sa však postavil ďalší člen vládnej koalície, agrárna Poľská ľudová strana (PSL). Tá je známa svojimi skôr konzervatívnymi názormi.

Predseda PSL a minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz oznámil, že jeho strana neschváli právo na starostlivosť o partnerove deti. O nároku na dedičstvo a prístup k zdravotným informáciám sa podľa neho musí ešte zviesť diskusia.

Dúhová komunita na Slovensku čelí štvrtej najvyššej diskriminácii v EÚ

Až 45 percent opýtaných v novom prieskume povedalo, že za posledný rok čelili diskriminácii za svoju príslušnosť k LGBTIQ komunite. Priemer EÚ je výrazne nižší. Takmer každý piaty Slovák z dúhovej komunity tiež povedal, že má samovražedné myšlienky.

Rozsudok Európskeho súdu porušuje aj Slovensko

Poľské mimovládne organizácie vrátane Kampane proti homofóbii (KPH) apelovali na PSL, aby podporila zákon v znení, v akom ho navrhol jej koaličný partner. Odvolávali sa na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré Poľsko zaviazalo súčasný zákon zmeniť.

Na rovnaké rozhodnutie sa odvolával aj poľský ombudsman Marcin Wiącek, ktorý varoval, že ak by legislatíva o civilnom zväzku nebola prijatá, Varšava by tým porušila Európsky dohovor o ľudských právach.

„Z konzistentnej judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva a jeho rozhodnutia vyplýva, že je povinnosťou štátu inštitucionalizovať zväzky osôb rovnakého pohlavia,“ povedal Wiącek pre súkromnú poľskú televíziu TVN24.

Štrasburg: Krajiny bez dúhových zväzkov porušujú ľudské práva, ovplyvní to aj Slovensko

Aj Slovensko už oficiálne porušuje ľudskoprávny dohovor, ktorý je nadradený jeho zákonom. Súd v Štrasburgu však nemá rozsudok ako vymáhať. Iniciatíva Inakosť sa chce obrátiť na Ústavný súd, aj ten však môže na politikov vytvoriť len tlak.

Ôsmy článok dohovoru o ľudských právach, ktorým sa riadi aj Slovensko, garantuje právo na rešpekt súkromia a rodinného života. V januári 2023 padlo rozhodnutie, že tento článok zahŕňa aj právne uznanie pre páry rovnakého pohlavia.

Európsky súd pre ľudské práva preto rozhodol, že štáty, ktoré podpísali dohodu, a neumožňujú žiadnu právnu formu takýchto zväzkov, porušujú ľudské práva. Okrem Poľska ich teda porušuje aj Slovensko, na ktorom je však prijatie legislatívy v nedohľadne.

„Ak máme možnosť zaviesť do poľského práva určitú verziu partnerstiev, myslím si, že stojí za to sa o to pokúsiť,“ uviedla poľská ministerka pre rovnosť Katarzyna Kotula (Ľavica).

Podľa Kotulovej sa spolu s premiérom Donaldom Tuskom rozhodli, že návrh civilných zväzkov predloží parlamentu celá vláda, nielen Ľavica.

Nad súhlasom premýšľa aj krajná pravica

Tuskova Občianska koalícia (KO) vlani v decembri uviedla, že je „najvyšší čas“, aby vláda predložila návrh civilných zväzkov. Tusk, ktorý sa hlási ku katolíkom, sa však počas minuloročnej volebnej kampane zdráhal hovoriť o manželstvách osôb rovnakého pohlavia.

Centristické Poľsko 2050, partner PSL v aliancii Tretia cesta, chce zmenu zákona podporiť. Líder strany, bývalý katolícky aktivista Szymon Hołownia uviedol, že bude s PSL diskutovať o sporných otázkach navrhovanej legislatívy.

Európsky súd rozhodol: Utečenkyne, ktoré sa stotožnili s rodovou rovnosťou, majú právo na ochranu

Ak sa ženy stotožnili so zásadami rodovej rovnosti a hrozilo by im za to v ich vlasti prenasledovanie, môže to byť dôvod na to, aby im v novej krajine pobytu priznali utečenecký status.

Poslanec krajne pravicovej Konfederácie Michał Połuboczek minulý týždeň prekvapivo vyhlásil, že by tiež podporil takéto partnerstvá v Poľsku – za predpokladu, že by to viedlo k zníženiu byrokracie v krajine. Okrem toho zdôraznil, že väčšina civilných zväzkov by sa beztak týkala heterosexuálnych párov.

„Uľahčilo by to život párom, ktoré nechcú uzavrieť manželstvo. Prečo im takúto možnosť nedať?“ zamýšľal sa Połuboczek. Neskôr však od otvoreného postoja ustúpil. Podľa informácií portálu Euractiv ho k tomu dotlačili kolegovia v strane.

Spolupredseda Konfederácie Krzysztof Bosak začiatkom roka bagatelizoval potrebu takejto legislatívy.

„Väčšina otázok, ako napríklad informácie o zdravotnom stave, sa dá právne vyriešiť mnohými inými spôsobmi. A teda aj bez toho, aby sa zavádzali civilné zväzky,“ povedal Bosak pre poľský Euractiv.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie