Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Túto kúru si môžete do záhrady nasadiť v júni. Kvety budú kvitnúť ako bláznivé

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatyana Bakul). Pivonky sú jednou z najbežnejších kvetín v našich záhradách. Vďaka svojej kráse a nadpozemskej vôni sú stále obľúbené. Aby však každý rok potešili sviežimi kvetmi, je potrebné ich pravidelne strihať. Ako a kedy by sa to malo robiť? Pivonky nielen dobre vyzerajú, ale aj neskutočne dobre voňajú.Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatyana Bakul).

Pivonky sú jednou z najbežnejších kvetín v našich záhradách. Vďaka svojej kráse a nadpozemskej vôni sú stále obľúbené. Aby však každý rok potešili sviežimi kvetmi, je potrebné ich pravidelne strihať. Ako a kedy by sa to malo robiť?

Pivonky nielen dobre vyzerajú, ale aj neskutočne dobre voňajú.
Foto: shutterstock/Tatyana Bakul

Pivonky v záhrade. Slováci túto odrodu milujú

Pivonky, zbožňované za socializmu, zažívajú v súčasnosti renesanciu. Záhradkári si ich cenia pre ich nádherné kvety, ako aj nádhernú vôňu, ktorá na jar a v lete napĺňa vaše záhrady.

Najrozšírenejšou odrodou u nás je pivonka čínska, často označovaná ako „ruža bez tŕňov“. Dorastá do výšky 80 – 100 cm a jej silné stonky sú zakončené veľkými guľovitými kvetnými púčikmi v rôznych odtieňoch ružovej, červenej a bielej farby.

Pivonky kvitnú v máji a júni, ale aby zdravo rástli a krásne kvitli, treba sa o nich správne starať.

Požiadavky a starostlivosť o pivonky. Kedy vysádzať pivonky?

Pivonky sú dlhoveké rastliny, ktoré môžu rásť na jednom mieste až 15 rokov. Na zabezpečenie optimálnych podmienok na rast, musíte mať na pamäti niekoľko dôležitých aspektov. Pivonky je najlepšie vysádzať koncom augusta/začiatkom septembra.

Mali by byť vysadené na slnečnom a chránenom mieste s úrodnou, priepustnou a mierne kyslou pôdou. Keďže sa rastlina rada rozširuje, treba okolo nej ponechať dostatok priestoru.

Polievajte pivonky pravidelne a ony sa vám odvďačia krásnymi kvetmi.
Foto: pixabay/JillWellington

Rastlinu musíte pravidelne zalievať, najmä v lete, a mulčovať pôdu záhradnou kôrou, aby sa pôda udržala vlhká. Aby vaše pivonky bujne kvitli, nezabudnite na hnojenie, najlepšie živinami určenými pre kvitnúce rastliny, bohatými na fosfor a draslík.

Kedy a ako prerezávať pivonky? Postupujte podľa tohto pravidla

Správny rez pivoniek je jedným z najdôležitejších postupov údržby, ktorý zabezpečuje zdravý vývoj rastliny a bohaté kvitnutie. Pivonky by sa mali prerezávať dvakrát ročne.

Prvé prerezávanie sa vykonáva v júni, hneď po odkvitnutí rastliny. Vtedy sa odstránia len kvitnúce púčiky a ponechajú sa listy, ktoré budú rastlinu zdobiť až do jesene.

Druhý rez sa vykonáva začiatkom jesene, najlepšie v septembri. Vtedy musíte odstrániť nielen odumreté výhonky, ale aj skrátiť zdravé výhonky na 1/3 ich dĺžky. Tým sa zabezpečí, že pivonky budú lepšie pripravené na zimu a budúci rok budú silnejšie kvitnúť. Jesenné prerezávanie je dôležité aj z hľadiska prevencie chorôb a boja proti škodcom, pretože odstránenie suchých listov a stoniek znižuje možnosť šírenia patogénov.

Pivonky by sa mali prerezávať dvakrát ročne.
Foto: shutterstock/photowind

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Preto pivonky nemajú šancu kvitnúť. Namiesto prekvapenia skontrolujte

Zalievajte pivonky hnojivom za pár eúr. Poďakujú sa Vám množstvom nádherných kvetov

The post Túto kúru si môžete do záhrady nasadiť v júni. Kvety budú kvitnúť ako bláznivé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie