Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Túto rastlinu sa oplatí mať v záhrade. Jej plody majú až 5 chutí a liečivých vlastností

08.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alexmak7). Chcete mať vo svojej záhrade rastlinu, ktorá poteší nielen vzhľadom, ale aj chuťou? Ak áno, určite si vysaďte schizandru čínsku. V čínskej medicíne sa používa už dlho. Predstavujeme jej liečivé vlastnosti. Chcete mať vo svojej záhrade rastlinu, ktorá poteší nielen vzhľadom, ale aj chuťou? Ak áno, určite si […]
2 min.

08.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alexmak7).

Chcete mať vo svojej záhrade rastlinu, ktorá poteší nielen vzhľadom, ale aj chuťou? Ak áno, určite si vysaďte schizandru čínsku. V čínskej medicíne sa používa už dlho. Predstavujeme jej liečivé vlastnosti.

Chcete mať vo svojej záhrade rastlinu, ktorá poteší nielen vzhľadom, ale aj chuťou? Ak áno, určite si vysaďte schizandru čínsku.
Foto: shutterstock/alexmak7

Schizandra je rastlina z východnej Ázie, ktorá si získala veľkú obľubu v Číne, Japonsku a Rusku. Pestujeme ju ako vinič alebo hustý ker. V druhom prípade vyžaduje prerezávanie.

Plody tejto rastliny sú jedlé a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby. Najobľúbenejšie z nich je príprava infúzií s liečivými vlastnosťami.

Schizandra čínska a jej jedlé plody s mnohými príchuťami

Na Slovensku je najlepšie pestovať v záhrade schizandru červenokvetú a Sadovu. Výhonky rastliny, rastúce ako vinič, môžu dosiahnuť dĺžku až 9 m. Má lesklé listy a plody rastúce na visiacich klasoch, podobne ako bobule.

Plody schizandry sú v Číne označované ako „wu-wei-zi“, teda „ovocie piatich chutí“ a každému z nich bola priradená iná vlastnosť. V skutočnosti tieto jedlé časti spájajú sladkú, kyslú, slanú, adstringentnú a horkú chuť.

Prečo sa oplatí jesť ovocie Schizandry? Liečivé vlastnosti

Plody schizandry sa stále používajú v čínskej medicíne vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Ako teda ovplyvňujú naše telo?

Šupka plodov tejto rastliny má sladkú chuť a podľa čínskej medicíny priaznivo pôsobí na činnosť žalúdka. Dužina je kyslá, semená sú kyslé a extrakt je slaný. Takáto široká škála chutí naznačuje rôzne liečivé vlastnosti.

Plody schizandry majú pozitívny vplyv na pečeň. Obsahujú lignany, ktoré chránia tento orgán, urýchľujú jeho regeneráciu a majú ochranný účinok pri vírusových zápaloch.

Okrem toho upravujú aj hladinu cukru a cholesterolu a zlepšujú fyzickú aj psychickú kondíciu. Pomáhajú pri podráždenosti, únave a úzkosti.

V roku 2017 prebehol výskum, ktorý ukázal, že pomáhajú aj pri liečbe Alzheimerovej choroby. Účinne blokujú peptidy, ktoré vytvárajú amyloidný plak.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte do kávy alebo čaju. Boky a brucho zmiznú závratnou rýchlosťou. Rozlúčte sa s chuťou na jedlo raz a navždy

Hydratuje a obnovuje poškodenú pokožku. Pôsobí ako drahý krém z drogérie. Aplikujte na ruky dvakrát týždenne

The post Túto rastlinu sa oplatí mať v záhrade. Jej plody majú až 5 chutí a liečivých vlastností appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie