Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Týmto šalátom by nepohrdol ani Cézar. Vždy ho robím plný a vždy chutí vynikajúco.

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DronG). Špeciálna diéta na chudnutie je vždy výzvou. Menšia alebo väčšia podľa toho, koho zasiahne. Keď sa pustíme do diéty, obávame sa, že budeme celý deň hladní a že nám zostane na jedenie len zelenina. Možno nie je najmenej kalorická, ale šalát, ktorý je chutný a výživný, dokonale zaberie […]
Menej ako 1 min. min.

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DronG).

Špeciálna diéta na chudnutie je vždy výzvou. Menšia alebo väčšia podľa toho, koho zasiahne. Keď sa pustíme do diéty, obávame sa, že budeme celý deň hladní a že nám zostane na jedenie len zelenina. Možno nie je najmenej kalorická, ale šalát, ktorý je chutný a výživný, dokonale zaberie na popoludňajší hlad.

Špeciálna diéta na chudnutie je vždy výzvou. Menšia alebo väčšia podľa toho, koho zasiahne. Keď sa pustíme do diéty,
Foto: shutterstock.com/DronG

Nájdete ho v rôznych podobách a môžu sa ním pochváliť aj najlepšie reštaurácie na svete. Hoci nemá nič spoločné s Júliom, má niečo spoločné s Cézarom. Správne ingrediencie zabezpečia správnu dávku bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny a makroživín. Aby chutil skvele, vždy ho robím sýty.

Odkiaľ vlastne pochádza názov šalátu Cézar?

Za svoju obrovskú popularitu a názov vďačí talianskemu šéfkuchárovi a reštaurátorovi Caesarovi Cardinimu, ktorý spolu so svojím bratom Alexom viedol v 20. rokoch minulého storočia populárnu reštauráciu Ceasar’s v mexickom meste Tijuana. Šalát vznikol pravdepodobne 4. júla 1924 počas rušného víkendu v reštaurácii Caesar’s. Majiteľovi došli v kuchyni zásoby a nechcel sklamať svojich zákazníkov. Vymyslel teda tento šalát z toho, čo mal po ruke. Po niekoľkých rokoch sa šalát stal medzi hosťami z južnej Kalifornie takým obľúbeným, že sa natrvalo zaradil do jedálneho lístka ako cezár šalát. Tri roky pred smrťou autora šalátu, v roku 1956, vyhlásili majstri kuchári Medzinárodnej epikurejskej spoločnosti v Paríži, že najlepším receptom, ktorý prišiel z Ameriky za posledných 50 rokov, je cézar šalát.

Pri domácej príprave nesmie chýbať kľúčová surovina, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny, a to rímsky šalát,
Foto: shutterstock.com/Gorenkova Evgenija

Základné ingrediencie pre špičkový šalát

Pri domácej príprave nesmie chýbať kľúčová surovina, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny, a to rímsky šalát, ktorý sa vyznačuje šťavnatými podlhovastými listami. Bielkoviny zabezpečíme, ak ho budeme podávať s kuracím mäsom a vajíčkom. Často sa podáva posypaný parmezánovými vločkami a krutónmi osmaženými na olivovom oleji a cesnaku. Jedlo dopĺňa špeciálny dresing na báze worcestrovej omáčky s olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a korením.

Príprava šalátu Cézar

Našťastie je to recept, ktorý sa dá ľubovoľne upravovať. Jediné, čo by sa nemalo meniť, sú základné ingrediencie, ako je rímsky šalát a sardelový dresing. Podávaný s krutónmi a pohárom obľúbeného vína na večeru je hitom!

Zloženie:

150 g kuracích pŕs,

100 g údenej slaniny,

malý rímsky šalát,

4 PL parmezánových vločiek,

vajce,

hrsť cherry paradajok,

niekoľko krutónov,

lyžica olivového oleja + na pokvapkanie,

soľ a korenie.

Dresing na Caesar šalát:

Čajová lyžička worcestrovej omáčky (ak nemáte prístup k omáčke, môžete použiť 1-3 ančovičky),

4 lyžice majonézy,

1½ čajovej lyžičky citrónovej alebo limetkovej šťavy,

čajová lyžička horčice,

1-2 strúčiky cesnaku,

soľ a korenie.

Príprava krok za krokom:

Očistite kuracie prsia od blán, nakrájajte ich na pásiky, osoľte, okoreňte a potrite olivovým olejom. Rozpáľte panvicu, najlepšie grilovaciu, vložte na ňu mäso a opekajte ho približne štyri minúty z každej strany, pričom ho medzitým pokvapkajte ďalším olejom. Odložte na tanier.

Na tú istú panvicu vložte niekoľko plátkov údenej slaniny a opečte ich do chrumkava. Tiež odložte bokom.

Na tej istej panvici môžeme pripraviť krutóny. Chlieb nakrájame na kocky a opečieme do chrumkava.

Medzitým si uvaríme vajce natvrdo.

Pripravíme si dresing Caesar: všetky ingrediencie spolu so štipkou soli a korenia rozmixujeme na hladkú pastu.

Rímsky šalát opláchnite, osušte, nakrájajte, zmiešajte s polovicou dresingu a dajte do misiek. V prípade potreby dochuťte soľou.

Pridajte nakrájané a opečené kuracie mäso, slaninu a pokvapkajte zvyškom dresingu, pridajte cherry paradajky a vajce nakrájané na štyri kusy, potom posypte strúhaným parmezánom a krutónmi.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nahradí zeleninový šalát nadobro. Takýto zemiakový šalát ste ešte nejedli. „Je to výborné“

Šalát s brokolicou, jačmennými krúpami a dresingom, ktorý Slováci milujú. Pripravíte ho za 15 minút

The post Týmto šalátom by nepohrdol ani Cézar. Vždy ho robím plný a vždy chutí vynikajúco. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie