Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

U.S. Steel varovali pred zatváraním, ak dohoda s Japonskom padne. Ohrozuje ju postoj prezidentských kandidátov

Americká oceliarska spoločnosť U. S. Steel varovala, že krach jej plánovaného predaja japonskej Nippon Steel môže viesť k zatvoreniu niektorých závodov a ohrozeniu tisícok pracovných miest v USA. Zároveň naznačila, že by svoju centrálu mohla presunúť z Pennsylvánie do iného štátu. Pennsylvánia je pritom politicky veľmi významný štát a kandidáti na prezidenta za republikánov aj […]
Menej ako 1 min. min.

Americká oceliarska spoločnosť U. S. Steel varovala, že krach jej plánovaného predaja japonskej Nippon Steel môže viesť k zatvoreniu niektorých závodov a ohrozeniu tisícok pracovných miest v USA.

Zároveň naznačila, že by svoju centrálu mohla presunúť z Pennsylvánie do iného štátu. Pennsylvánia je pritom politicky veľmi významný štát a kandidáti na prezidenta za republikánov aj demokratov ho už niekoľkokrát navštívili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nepodpora od kandidátov

Oznámenie U. S. Steel nasledovalo po tom, ako sa ukázalo, že predaj americkej oceliarskej spoločnosti japonskej Nippon Steel nepodporuje ani jeden z kandidátov na prezidenta USA.

Donald Trump dal najavo, že ak bude zvolený, dohodu o predaji zablokuje. A v pondelok americká viceprezidentka a kandidátka demokratov Kamala Harrisová vyhlásila, že je dôležité, aby oceliarne zostali v amerických rukách.

Harrisová: Pre USA je dôležité udržať U. S. Steel v americkom vlastníctve

“U. S. Steel je historickou americkou spoločnosťou a pre náš národ je životne dôležité, aby si udržal silné americké oceliarske spoločnosti. Firma U. S. Steel by mala zostať v americkom vlastníctve a mala by byť prevádzkovaná Američanmi,” povedala na predvolebnom zhromaždení v Pittsburghu, na ktorom vystúpila spoločne s úradujúcim prezidentom Joeom Bidenom.

Vedenie U. S. Steel však predaj Japoncom považuje za ekonomicky dôležitý. “Chceme, aby si naši zvolení predstavitelia a ďalší, ktorí prijímajú kľúčové rozhodnutia, uvedomili výhody tohto kontraktu, ako aj nevyhnutné následky, ak dohoda stroskotá, ” uviedol šéf U. S. Steel David Burritt.

Redukcia počtu závodov

Dodal, že bez dohody s Nippon Steel americká spoločnosť do značnej miery zredukuje počet svojich závodov, čo ohrozí tisícky pracovných miest a negatívne sa odrazí na živote mnohých komunít v lokalitách, kde má oceliarsky gigant svoje závody.

Navyše upozornil, že krach dohody vyvolá “vážne otázky o zotrvaní centrály spoločnosti v Pittsburghu”. Z tábora Harrisovej ani Trumpa na otázky agentúry Reuters zatiaľ nikto nereagoval.  

U. S. Steel plánuje päťmiliónovú investíciu, vodík chce vyrábať elektrolýzou vody

Oceliarska spoločnosť Nippon Steel ponúkla v decembri minulého roka za U. S. Steel 14,9 miliardy dolárov (13,48 miliardy eur).

Zatiaľ čo mimo USA získala povolenia od všetkých regulačných úradov a súhlasili s tým aj akcionári U. S. Steel, Washington to stále odmieta. Firma Nippon Steel, ktorá pôvodne plánovala dokončiť transakciu už v septembri, následne termín posunula na koniec tohto roka.

Navyše, minulý týždeň Japonci oznámili plán investícií do niektorých závodov U. S. Steel v celkovej hodnote vyše 2,7 miliardy dolárov. Vedenie U. S. Steel upozornilo, že ak dohoda padne, ani tieto finančné plány sa neuskutočnia.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie