Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Uchváti vôňou a zaujme fialovou farbou. Ako zasadiť levanduľu, aby mala efekt priamo z Provensálska?

23.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Jej charakteristická fialová farba a nebeská vôňa urobia skvelý dojem v každej záhrade. Nielenže je krásna, ale odpudzuje hmyz, ako sú komáre, a priťahuje pestrofarebné motýle a užitočné včely. Každý, kto chce spestriť svoju záhradu nádhernou levanduľou, by sa mal naučiť niekoľko kľúčových pravidiel, aby si túto […]
Menej ako 1 min. min.

23.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Jej charakteristická fialová farba a nebeská vôňa urobia skvelý dojem v každej záhrade. Nielenže je krásna, ale odpudzuje hmyz, ako sú komáre, a priťahuje pestrofarebné motýle a užitočné včely. Každý, kto chce spestriť svoju záhradu nádhernou levanduľou, by sa mal naučiť niekoľko kľúčových pravidiel, aby si túto rastlinu užil po mnoho sezón.

Stojí za to zdôrazniť, že levanduľa rada rastie sama.
Foto: shutterstock/New Africa

Je to rastlina pochádzajúca zo Stredozemného mora, no možno ju pestovať aj na Slovensku. V posledných rokoch patrí medzi najobľúbenejšie okrasné rastliny v záhradách. Výborne sa cíti v zemi, ale aj v kvetináčoch. Je cenený pre svoju nádhernú vôňu a vzhľad, pripomína romantické záhrady francúzskeho Provensálska. Naučte sa najdôležitejšie pravidlá, ako si užiť levanduľu vo vašej záhrade.

Je lepšie nesadiť tieto rastliny v blízkosti levandule

Záhradníctvo je umenie vybrať tie správne stromy, kríky a rastliny, ktoré spolu vytvárajú príjemné kontrasty alebo krásne vyzerajúce záhony. Bohužiaľ, nie všetky rastliny spolu dobre interagujú. Pri vytváraní zaujímavých kompozícií s použitím levandule by ste sa mali týmto rastlinám vyhnúť. V mnohých slovenských záhradách nájdeme univerzálne tuje, ktoré najčastejšie vytvárajú rad, ktorý ich chráni pred susedmi.

Zvyčajne rastú v kyslej pôde, čo škodí levanduli, ktorá má rada zásaditú pôdu. Okrem toho fialové kríky vyžadujú hnojenie vápnikom, ktorý zabíja tuje. Dodatočne stojí za to zdôrazniť, že levanduľa rada rastie sama, je lepšie vytrhať všetku burinu, inak oslabí cirkuláciu vzduchu okolo rastliny, čo v konečnom dôsledku zníži jej zdravý rast. Levanduľa má rada prístup svetla, preto sa neodporúča vysádzať ju pod rozložité stromy.

Fialová kráľovná záhrad sa hodí k mnohým rastlinným druhom, ktoré tiež vyžadujú zásaditú pôdu.
Foto: shutterstock/Mala Iryna

Levanduľa medzi inými rastlinami

Fialová kráľovná záhrad sa hodí k mnohým rastlinným druhom, ktoré tiež vyžadujú zásaditú pôdu. Dôležité však je, aby sa rastliny navzájom pozitívne ovplyvňovali. Obklopená bylinkami, ako je tymián, oregano, mäta či medovka, si vaša levanduľa nájde dobré miesto.

Hodí sa aj k ružiam alebo trvalkám, ako sú šalvia, floxy a nezábudky, pretože má podobné nároky na pôdne podmienky. Pamätajte však, že by mal byť vždy na čo najslnečnejšom mieste.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aká pôda je pre levanduľu najlepšia? Každý záhradník to vie. Z fialovej vás budú bolieť oči

Raz za mesiac si pripravte takýto kondicionér. Levanduľa bude rásť dvakrát rýchlejšie

The post Uchváti vôňou a zaujme fialovou farbou. Ako zasadiť levanduľu, aby mala efekt priamo z Provensálska? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie