Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Účinné spôsoby boja proti vijačke krušpánovej. Zbavte sa škodcu v okamihu

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yarygin). Vijačka krušpánová je jedným z najžravejších škodcov. Živí sa buxusom a dokáže zničiť celý ker už za niekoľko týždňov. Boj proti nej nie je jednoduchý. Našťastie existujú domáce prostriedky proti vijačke krušpánovej, ktoré vám umožnia rýchlo sa jej zbaviť. Pozrite si recepty na účinné postreky proti vijačke krušpánovej. […]
Menej ako 1 min. min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yarygin).

Vijačka krušpánová je jedným z najžravejších škodcov. Živí sa buxusom a dokáže zničiť celý ker už za niekoľko týždňov. Boj proti nej nie je jednoduchý. Našťastie existujú domáce prostriedky proti vijačke krušpánovej, ktoré vám umožnia rýchlo sa jej zbaviť. Pozrite si recepty na účinné postreky proti vijačke krušpánovej.

Vijačka krušpánová môže zničiť celý krík v priebehu niekoľkých týždňov.
Foto: shutterstock.com/Yarygin

V ktorých mesiacoch útočí vijačka krušpánová?

Ako napovedá jeho názov, je to nočný motýľ s rozpätím krídel do 4 cm. Dá sa rozpoznať podľa hnedého sfarbenia krídel s filigránskym leskom a striebornými škvrnami v tvare mesiaca. Na Slovensku žije aj ďalší druh tohto škodcu s bielymi krídlami s hnedým lemom. Dospelé jedince je ťažké spozorovať, pretože sú aktívne v noci. Takisto nepredstavujú hrozbu pre krušpán. Živia sa najmä nektárom a rastlinnými šťavami.

Úplne inak je to s larvami a kuklami tohto motýľa. Práve ony spôsobujú najväčšie škody na kríkoch, pričom sa živia mladými listami a nezalesnenými výhonkami. Počas jednej sezóny môžu dospelé motýle vyviesť až štyri generácie. To vedie k úhynu krušpánov nielen vo vašej záhrade, ale aj v celom okolí.

Motýle sú aktívne od apríla do októbra a v tomto období by ste mali každý týždeň kontrolovať kríky v záhrade. Osobitnú pozornosť venujte hlbším listom. Práve na ich spodnú stranu kladú dospelé motýle vajíčka – malé, žlté s tmavou bodkou. Tu sa tiež začínajú živiť larvy a kukly. Ak si všimnete obhryzené listy a bielu priadzu na kríkoch – určite siahnite po osvedčených prostriedkoch proti vijačke krušpánovej.

Ak si všimnete obhryzené listy a bielu priadzu na kríkoch – určite siahnite po osvedčených prostriedkoch proti vijačke krušpánovej.
Foto: shutterstock.com/Lisa-S

Čo nemá rada vijačka krušpánová?

Ak chcete začať bojovať proti tomuto nenásytnému škodcovi, je užitočné vedieť, čo nemá vijačka rada. Medzi domáce prípravky patrí ocot, jedlá sóda a dokonca aj prostriedok na pranie, z ktorých pripravíte domáce postreky.

Keď larvy spadnú z krušpánu, zvyčajne sa im nepodarí vyliezť späť na ker, takže zahynú alebo sa stanú potravou pre svojich prirodzených nepriateľov. Z tohto dôvodu môžu fungovať aj akékoľvek mechanické prostriedky na zbavenie sa vijačky krušpánovej.

Ako zachrániť buxus pred vijačkou?

V záhradkárskych obchodoch nájdete mnoho chemických prípravkov na ochranu rastlín proti vijačke krušpánovej. Skôr ako však siahnete po hotových prípravkoch, oplatí sa vyskúšať domáce prostriedky proti vijačke.

Keď na kríkoch spozorujete príznaky žeru, rozprestrite pod napadnutý druh napríklad plastovú fóliu a potom krík silno potraste. To umožní larvám a kuklám opadnúť a vy škodcov rýchlo odstránite.

Hmyz môžete striasť aj silným prúdom vody, najlepšie z tlakového čističa. Nezabudnite sa dostať hlboko do krovia, kde sa často živia mladé larvy a dospelí kladú vajíčka.

Vrabec patrí medzi prirodzeného nepriateľa vijačky krušpánovej.
Foto: Pixabay/Ralphs_Fotos

Prirodzenými nepriateľmi vijačky krušpánovej sú vtáky: vrabce poľné, sýkorky veľké, vrabce domové a pinky. Ak ich chcete pozvať do záhrady, jednoducho zaveste na stromy hniezdne búdky.

Čo použiť na postrek proti vijačke krušpánovej?

K domácim prostriedkom na vijačky patria aj spreje z produktov dostupných v každej domácnosti. Oplatí sa ich používať a postriekať nimi napadnuté kríky. Vďaka prírodnému zloženiu môžete túto činnosť opakovať aj každých štrnásť dní. Prvý postrek by sa mal dokonca vykonať skoro na jar ako preventívne opatrenie, aby prebúdzajúci sa hmyz nenapadol ker.

Na vijačku účinne pôsobí prostriedok na umývanie riadu. Ak z neho chcete vyrobiť sprej, jednoducho ho pridajte do vody, jemne spenite a nalejte do rozprašovača.

Ďalším účinným produktom je ocot. Na vijačku pripravte postrek zmiešaním štyroch polievkových lyžíc octu s pol litrom vody a tromi polievkovými lyžicami repkového oleja. Takto pripravený roztok nalejte do rozprašovača a dôkladne ním postriekajte buxus.

Za vyskúšanie stojí aj jedlá sóda, ktorá môže byť účinná proti vijačke. Do 500 ml vody pridajte 1 čajovú lyžičku jedlej sódy. Na znehybnenie lariev môžete navyše pridať trochu prostriedku na umývanie riadu.

Sivé mydlo je účinné a bezpečné aj pre rastliny. Na vijačky pôsobí presne tak isto ako iné postreky pre domácnosť. Stačí nastrúhať 75 g mydla a rozpustiť ho v 5 litroch vody. Týmto roztokom dôkladne postriekajte celý krík.

Sivé mydlo nastrúhajte a rozpustite vo vode.
Foto: shutterstock/Svetlyachock

Po postreku kríka napadnutého vijačkou by mali larvy do niekoľkých hodín opadnúť z vetvičiek. Postrek možno opakovať počas celej aktívnej sezóny škodcu a tiež skoro na jar, aby sa zabránilo invázii.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rastliny napáda už v apríli. Nastrúhajte a pridajte do vody. Rýchlo tak vyženiete vijačku krušpánovú

Neobvyklý spôsob, ako sa vysporiadať s vijačkou krušpánovou

The post Účinné spôsoby boja proti vijačke krušpánovej. Zbavte sa škodcu v okamihu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie