Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Účinný spôsob boja proti slimákom. Metóda používaná anglickými záhradkármi

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kosobu). Slimáky a ulitníky v záhrade nedajú v noci spať každému, kto sníva o zelenine z vlastných záhonov. Rýchlo sa množia a živia sa všetkými časťami rastlín, pričom ich najväčšou pochúťkou sú mladé výhonky, listy a korene. Existuje mnoho metód boja proti nim a najlepšie je siahnuť po prírodných, […]
Menej ako 1 min. min.

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kosobu).

Slimáky a ulitníky v záhrade nedajú v noci spať každému, kto sníva o zelenine z vlastných záhonov. Rýchlo sa množia a živia sa všetkými časťami rastlín, pričom ich najväčšou pochúťkou sú mladé výhonky, listy a korene. Existuje mnoho metód boja proti nim a najlepšie je siahnuť po prírodných, ktoré nepoškodia vaše plodiny. Anglickí záhradníci majú svoj vlastný osvedčený spôsob, ako sa vysporiadať so slimákmi. Stojí za to vziať si z nich príklad, pretože slimáky a slizniaky sú v Spojenom kráľovstve skutočnou pohromou, keďže tamojšie klimatické podmienky im prajú.

Napriek suchu je slimákov v záhradách veľa. Ako sa ich účinne zbaviť?
Foto: shutterstock/Kosobu

Prečo sú slimáky nebezpečné pre záhradu?

Slimáky a ulitníky patria v našich klimatických podmienkach k najväčším škodcom. Vo vašej záhrade sú nebezpečné z niekoľkých dôvodov. Po prvé, živia sa najmä rastlinami: ich listami, koreňmi a výhonkami, ale nepohrdnú ani kvetmi alebo plodmi. Najradšej majú mladé, a teda čerstvo vysadené rastliny, na ktorých si pochutnávate. Za jednu mokrú noc dokážu vyplieniť celý záhon. Ďalším dôvodom, prečo sú slimáky nebezpečné pre vašu záhradu, je, že prenášajú choroby. Cez deň sa ukrývajú na tmavých a vlhkých miestach, kde sa často uhniezdia pôvodcovia plesňových ochorení. Počas svojich nočných výprav za potravou prenášajú mäkkýše na svojich telách hubové ochorenia na vaše plodiny. Pri pohybe vylučujú mäkkýše sliz, ktorý pokrýva listy rastlín, čím im sťažuje fotosyntézu. Problémom slimákov je aj to, že sa veľmi rýchlo rozmnožujú. Samička je schopná naklásť naraz až 500 vajíčok. Preto hrozí, že ak máte v záhrade niekoľko slimákov, čoskoro ich môže byť až niekoľko tisíc.

Prírodná metóda pre slimáky

Prírodné metódy boja proti slimákom využívajú ich záľubu alebo sa naopak snažia odradiť mäkkýše od návštevy záhrady. Pasce na mäkkýše využívajú záľubu mäkkýšov v pive, do ktorého škodcovia padajú. Naopak, prirodzenou metódou na slimáky, ktorú používajú anglickí záhradníci, je posypanie záhonov kávovou usadeninou a rozdrvenými vaječnými škrupinami. Povedal mi o tom kamarát z Bristolu, ktorý škodcov úspešne vyhubil a zmes používa každú sezónu. Ako to funguje? Jemná a suchá štruktúra poraní telá mäkkýšov a odradí ich od potuliek do záhrady. Mimochodom, kávová usadenina aj vaječné škrupiny obsahujú mnoho zložiek prospešných pre rast rastlín. Najlepšie je posypať ich husto okolo rastlín a nenechať žiadne listy alebo konáre, ktoré by sa stali mostíkmi pre slimáky. Toto ošetrenie sa oplatí zopakovať po každom daždi, pretože vlhké hrádze sa zhlukujú a prestávajú byť účinnou bariérou proti škodcom.

Anglickí záhradníci odporúčajú posypať záhony vaječnými škrupinami.
Foto: shutterstock/YULIYA KIRILLOVA

Čo robiť, keď prírodné metódy na slimáky nepomáhajú?

Slimáky a ulitníky v záhrade predstavujú vážny problém a je možné, že prírodné metódy tu nepomôžu. V takom prípade je vhodné zvážiť použitie chemických prostriedkov. Tie by sa však mali vyberať opatrne, aby nepoškodili rastliny a iný hmyz alebo živočíchy. V tomto prípade sa môžu použiť nástrahy s fosforečnanom železa. Ten je pre slimáky toxický, ale je úplne bezpečný pre životné prostredie a je schválený na použitie v ekologických plodinách. Na trhu je pomerne veľa prípravkov s fosforečnanom železa, stačí si pozorne prečítať zloženie na obale. Často sú takéto prípravky vo forme granúl, ktoré je najlepšie rozsypať večer medzi záhony. Máte tak väčšiu šancu zbaviť sa mäkkýšov, ktoré sa v noci chodia kŕmiť. Pri používaní chemických prostriedkov je nevyhnutné dodržiavať pokyny výrobcu.

Ako prirodzene zabrániť slimákom v záhrade?

Ak chcete zabrániť výskytu slimákov a slizniakov v záhrade, je vhodné zvážiť, čo majú radi. Slimáky a ulitníky milujú vlhké a tmavé miesta, preto je dobré odstrániť z pozemku hromady dosiek, kopy lístia alebo hromady sutiny. Dlhodobo neodstránené nánosy odpadu ich povzbudia k zakladaniu kolónií.

Priepustná pôda umožní rýchle vsiaknutie vody do substrátu, čo tiež nepodporí návštevu slimákov. Dobrou prírodnou metódou, ako zabrániť napadnutiu slimákmi, je vysadiť rastliny, ktoré ich odpudzujú. Zvyčajne ide o silný zápach alebo štruktúru, ktorá je pre slimáky nepriaznivá: tuhé, ostré listy, tŕne, drsný povrch alebo kutikula, čo je hustý vlas pokrývajúci povrch stoniek a listov. Rastliny, ktoré odpudzujú slimáky, sú:

majoránka;

šalvia;

rozmarín;

bazalka;

mäta;

mydlica lekárska;

rebríček;

kapucínka;

baza čierna;

tymián;

levanduľa úzkolistá;

pupalka;

ľaliovka hybridná;

cesnak;

cibuľa.

Mydlica lekárska účinne odpudzuje slimáky.
Foto: shutterstock/olko1975

Okrem repelentných rastlín sú účinnou metódou, ako sa zbaviť slimákov v záhrade, aj zvieratá a vtáky. Ježkovia, piskori alebo krtkovia sa živia slimákmi. To isté platí pre vtáky, ako sú havrany, drozdy, červienky alebo škorce. Ak máte v záhrade ropuchu, žabu alebo larvy svetlušky, budú vašimi spojencami v boji proti napadnutiu slimákmi. Vytvorte im vhodné životné podmienky a pomôžu vám zbaviť sa problému. Vtáčie búdky a napájadlá, krovinaté jazierka pre žaby urobia vašej záhrade veľa dobrého.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Trápia vás slizkí škodcovia? Vyberte ho z chladničky a dajte do záhrady. Chytíte ich všetkých

Jedia slimáky vašu záhradu? Zasaďte tieto rastliny. O chvíľu utečú široko ďaleko

The post Účinný spôsob boja proti slimákom. Metóda používaná anglickými záhradkármi appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie