Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Učiteľka slovenskej cirkevnej školy vyzvala ukrajinské deti: vráťte sa domov

Od prvého apríla do konca júna budú právnické osoby dostávať jednotnú sumu tak pre dospelých, ako aj pre deti, a to vo výške šesť eur za noc ubytovania. Keď pred dvomi rokmi po agresii Kremľa prechádzali slovenskou hranicou masy Ukrajincov, ťarchu zodpovednosti na svoje plecia prevzali predovšetkým dobrovoľníci poskytujúci pomoc niekedy až nad hranicu svojich síl. […]
Menej ako 1 min. min.

Od prvého apríla do konca júna budú právnické osoby dostávať jednotnú sumu tak pre dospelých, ako aj pre deti, a to vo výške šesť eur za noc ubytovania.

Keď pred dvomi rokmi po agresii Kremľa prechádzali slovenskou hranicou masy Ukrajincov, ťarchu zodpovednosti na svoje plecia prevzali predovšetkým dobrovoľníci poskytujúci pomoc niekedy až nad hranicu svojich síl.

Keď štát napokon uznal, že utečenci aj jedia, schválil dotáciu na dospelého človeka 7,70 eura na deň. Ministerstvo dopravy vypísalo schému aj pre ubytovacie zariadenia. Neskôr, po jej prehodnotení, tieto dostali možnosť zažiadať až o trojnásobok.

Majiteľ trojhviezdičkového hotela Spectrum Peter Cák si konečne mohol aspoň na chvíľu trochu vydýchnuť. Ubytovacie zariadenie s kapacitou 220 miest je situované na jednom z trnavských sídlisk. Po prvom príleve Ukrajincov sa zaplnilo 40 izieb za prvé štyri mesiace putinovského besnenia a cez recepciu prešlo pol tisíca zúfalcov, ktorí museli opustiť svoje domovy. V štatistickom vyjadrení to znamenalo 4 475 osobonocí.

Spectrum je hotelom, ktorý v rámci všetkých ubytovacích zariadení na Slovensku poskytol pravdepodobne ak nie najmasívnejšiu pomoc, tak jednu z najrozsiahlejších.

„Spočiatku fungovali príspevky dobre. Vedeli sme, že pri 22 eurách od štátu nebudeme aspoň stratoví. Zlom však nenastáva teraz, po zavedení nových pravidiel, ale už koncom minulého roka,“ približuje nám majiteľ hotela a riaditeľ softvérovej firmy v jednej osobe. Štart roku 2024 totiž okresal príspevky na polovicu, maximálne na 12 eur za jednu noc.

Neistota

V súčasnosti je hotel útočiskom asi pre 60 Ukrajinco…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie