Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Udrží si americký dolár svoje postavenie?

V posledných rokoch sa svetová ekonomika stretáva s výzvami, ktoré prinútili niektoré krajiny prehodnotiť svoju závislosť od amerického dolára ako dominantnej svetovej rezervnej meny. Tento trend, ktorý sa zrýchľuje v dôsledku geopolitických napätí, ekonomických sankcií a hľadania väčšej finančnej suverenity, naznačuje možný posun v globálnom finančnom systéme. Gita Gopinathová, prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa Medzinárodného menového […]
Menej ako 1 min. min.

V posledných rokoch sa svetová ekonomika stretáva s výzvami, ktoré prinútili niektoré krajiny prehodnotiť svoju závislosť od amerického dolára ako dominantnej svetovej rezervnej meny. Tento trend, ktorý sa zrýchľuje v dôsledku geopolitických napätí, ekonomických sankcií a hľadania väčšej finančnej suverenity, naznačuje možný posun v globálnom finančnom systéme.

Gita Gopinathová, prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu, poukázala na to, že pandémia COVID-19, konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou a obavy o národnú bezpečnosť sú hlavnými faktormi, ktoré vedú k prehodnoteniu role dolára. Napriek tomu, že dolár zostáva dominantnou menou v medzinárodných rezervách a obchodnom financovaní, svedčí o tom aj jeho takmer 60% podiel na svetových rezervách a 80% podiel na medzinárodných obchodných transakciách, krajiny ako Rusko a Čína sa snažia diverzifikovať svoje rezervy a obchodné vzťahy mimo amerického dolára.

Rusko, napríklad, sa aktívne snaží znížiť svoju závislosť na dolári v reakcii na ekonomické sankcie zo strany USA, ktoré boli uvalené v súvislosti s jeho vojenskými akciami na Ukrajine. Tento proces de-dolarizácie je považovaný za „nezvratný“ a je súčasťou širšieho úsilia o reštrukturalizáciu národného hospodárstva.

Brazília a Čína, členovia skupiny BRICS, ktorú tvoria aj Rusko, India a Južná Afrika, nedávno uzavreli dohodu o obchodovaní vo vlastných menách, čím sa snažia obísť dolár. Tento krok je súčasťou snahy o zníženie nákladov a podporu bilaterálneho obchodu a investícií. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva dokonca vyzval k vytvoreniu alternatívy k doláru pre obchodné vzťahy medzi krajinami BRICS.

Tieto kroky naznačujú, že niektoré krajiny sa snažia získať väčšiu kontrolu nad svojimi ekonomikami a zmenšiť svoju zraniteľnosť voči vonkajším šokom, ktoré môže spôsobiť závislosť od jednej meny. Zatiaľ čo niektorí experti predpovedajú postupný ústup dolára z jeho dominantnej pozície, iní upozorňujú, že takýto posun bude vyžadovať čas a koordinované úsilie viacerých krajín.

Vzhľadom na tieto vývoje je dôležité sledovať, ako sa bude situácia vyvíjať a aký dopad to bude mať na globálnu ekonomiku. Bude zaujímavé vidieť, či sa vytvorí nový finančný systém, ktorý bude viac reflektovať súčasnú geopolitickú a ekonomickú realitu, alebo či dolár si udrží svoju pozíciu ako kľúčová mena svetovej ekonomiky.

Zdroj: bitcoin

Príspevok Udrží si americký dolár svoje postavenie? je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie