Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Uhrík: Európa má na viac než byť dieťaťom USA (video)

Je potrebné mať dobré vzťahy nielen s USA, ale aj s východnými mocnosťami vrátane Ruskej federácie, tvrdí Milan Uhrík.
Menej ako 1 min. min.

3.6.2024 (SITA.sk) – Európa má na viac než byť dieťaťom USA. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA Milan Uhrík, europoslanec a predseda hnutia Republika.

Vzťah EÚ a USA

Európa má podľa neho na to, aby mala viac sebavedomia a viac suverenity. Vzťah EÚ a USA pripodobnil k vzťahu rodičov a dieťaťa.

>>> Celý rozhovor s Milanom Uhríkom

„Keď máte doma malé dieťa, možno s vami rozpráva rovnocenne o tom, či chce na večeru puding alebo rožok s medom. Ale keď sa dieťa vypýta o desiatej večer von, tak ho nepustíte. A to isté mi pripomína vzťah diplomacie EÚ a diplomacie USA,” uviedol Uhrík a spresnil, že keď príde na strategické záujmy, tak európska diplomacia slepo poslúcha a nasleduje diplomaciu USA.

Pýtajme sa, prečo sa Číne tak darí

Podľa Uhríka by si mala Európa vydobyť a nájsť vlastné miesto vo svete, vlastnú suverénnu cestu, ktorá bude vyhovovať záujmom Európy a nie záujmom iných mocností.

Uhrík je názoru, že je potrebné mať dobré vzťahy nielen s USA, ale aj s východnými mocnosťami vrátane Ruskej federácie, Euráziou, Čínou, Indiou a s mocnosťami, ktoré naberajú vo svete vplyv, a ktoré majú čoraz väčšiu geopolitickú váhu.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/06/avizo-horizontal_milan-uhrik_20240527_program-do-eup.mp4

Europoslanec považuje súčasne za škodlivé, ak EÚ či samotné Slovensko hľadajú vo svete hrozbu a nepriateľov miesto toho, aby hľadali príležitosti.

„Pýtajme sa napríklad, prečo sa Číne tak darí v niektorých oblastiach a čo robia lepšie. A to sledujme v rámci hospodárstva, inovácií a podobne, a tam sa zameriavajme. Berme to ako príležitosť na rozvoj, nie ako príležitosť na ešte väčšie uzamknutie sa pred svetom a potom uvaľovanie sankcií pomaly voči celému svetu a označovanie každého za nepriateľa. To nie je cesta do budúcna,” uzavrel Uhrík.

Rozhovory zo štúdia SITA si môžete vypočuť aj na —> Spotify

Viac k témam: predseda hnutia Republika, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Uhrík: Európa má na viac než byť dieťaťom USA (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie