Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina a Japonsko podpísali desaťročnú bezpečnostnú dohodu. Tokio poskytne Kyjevu miliardy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal na okraj summitu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 v Taliansku bezpečnostnú dohodu svojej krajiny s Japonskom. V roku 2024 Tokio poskytne Ukrajine 4,5 miliardy dolárov a bude Kyjev podporovať po celý čas desaťročného trvania dohody, uviedol Zelenskyj na sieti X. Podpora podľa ukrajinského prezidenta zahŕňa “bezpečnostnú, obrannú pomoc a humanitárnu pomoc aj […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal na okraj summitu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 v Taliansku bezpečnostnú dohodu svojej krajiny s Japonskom. V roku 2024 Tokio poskytne Ukrajine 4,5 miliardy dolárov a bude Kyjev podporovať po celý čas desaťročného trvania dohody, uviedol Zelenskyj na sieti X.

Podpora podľa ukrajinského prezidenta zahŕňa “bezpečnostnú, obrannú pomoc a humanitárnu pomoc aj technickú a finančnú spoluprácu”.

“Okrem toho dohoda predpokladá sankcie proti agresorovi a snahu pohnať agresora k zodpovednosti. Veľmi oceňujeme tiež to, že Japonsko bude s Ukrajinou spolupracovať pri obnove a rekonštrukcii, “dodal prezident krajiny, ktorá sa už tretím rokom bráni ruskej ozbrojenej agresii.

“Pre Japonsko je tento typ dohody a táto úroveň podpory prelomová. Vnímame to a ďakujeme Japonsku za jeho neochvejnú solidaritu s našou krajinou a ľudom, ako aj za jeho odhodlanie chrániť život a medzinárodné právo, “napísal Zelenskyj na X.

Očakáva sa, že Zelenskyj dnes podpíše aj kľúčovú bezpečnostnú dohodu so Spojenými štátmi.

Lídri krajín Skupiny G7 dnes podľa diplomatických zdrojov na summite v Taliansku našli zhodu ohľadom využitia výnosov zo zmrazeného ruského majetku. Ukrajina by mala dostať úver vo výške 50 miliárd dolárov, prvé peniaze by mohli prísť už tento rok.

Dohoda počíta s tým, že ruský majetok zostane zmrazený dovtedy, kým Moskva vyplatí Ukrajine reparácie za vojnové škody. Oficiálne krajina dohodu podľa médií oznámi v piatok.

Zelenskyj potom na X uviedol, že summit G7 jasne podporil Ukrajinu, medzinárodné právo a spravodlivý mier. “Každým dňom posilňujeme naše pozície a obranu života. Každé stretnutie slúži na to, aby Ukrajina získala nové príležitosti na víťazstvo. Som vďačný všetkým našim partnerom, “napísal.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie