Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina by chcela ďalší mierový summit v Saudskej Arábii. Vie, že raz bude musieť hovoriť aj s Ruskom

Mierová konferencia vo Švajčiarsku načrtla plán na dosiahnutie mieru na Ukrajine, viaceré kľúčové krajiny globálneho Juhu však nepodpísali jej záverečné vyhlásenie. Podľa švajčiarskeho šéfa diplomacie Ignazia Cassisa by sa pokračovanie summitu mohlo prípadne uskutočniť ešte pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Na dvojdňovom summite (15. – 16. júna) v alpskom letovisku Buergenstock vo Švajčiarsku sa […]
Menej ako 1 min. min.

Mierová konferencia vo Švajčiarsku načrtla plán na dosiahnutie mieru na Ukrajine, viaceré kľúčové krajiny globálneho Juhu však nepodpísali jej záverečné vyhlásenie. Podľa švajčiarskeho šéfa diplomacie Ignazia Cassisa by sa pokračovanie summitu mohlo prípadne uskutočniť ešte pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Na dvojdňovom summite (15. – 16. júna) v alpskom letovisku Buergenstock vo Švajčiarsku sa zúčastnilo približne 100 krajín a organizácií s cieľom nájsť konsenzus, ako ukončiť ruskú vojnu proti Ukrajine.

Západní spojenci Kyjeva sa snažili využiť stretnutie na to, aby dosiahli dôrazné odsúdenie invázie, pričom sa odvolávali na Chartu OSN, právo Ukrajiny brániť svoju územnú celistvosť a odmietali požiadavky ruského prezidenta Vladimira Putina na anektovanie časti Ukrajiny ako podmienky mieru.

NATO preberie od Washingtonu koordináciu dodávok zbraní pre Ukrajinu

Šéf NATO Jens Stoltenberg uistil, že nová politika nezaťahuje Severoatlantickú alianciu do vojny, keďže ňou len podporuje právo na sebaobranu Ukrajiny. Minister obrany Robert Kaliňák reagoval, že riadenie vojenskej pomoci Ukrajine čisto štruktúrami Aliancie je prirodzený posun.

Územná celistvosť či jadrová bezpečnosť

V záverečnom spoločnom komuniké, ktoré podpísali štyri medzinárodné inštitúcie a 80 krajín vrátane Slovenska, sa uvádza, že „rešpektovanie územnej celistvosti a zvrchovanosti (…) môže slúžiť a bude slúžiť ako základ na dosiahnutie komplexného, spravodlivého a trvalého mieru na Ukrajine“.

Ruská invázia Ruska sa v ňom tiež označuje ako „vojna“, čo je termín, ktorý Kremeľ odmieta používať.

„Sme presvedčení, že dosiahnutie mieru si vyžaduje zapojenie všetkých strán a ich vzájomný dialóg. Preto sme sa rozhodli podniknúť konkrétne kroky (…) s ďalším zapojením zástupcov všetkých strán,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Text zavŕšili tri z desiatich bodov mierového plánu predloženého Ukrajinou, ktoré spomínali potrebu jadrovej bezpečnosti, potravinovej bezpečnosti a výmeny väzňov.

Signatári vyzvali na vrátenie Záporožskej jadrovej elektrárne pod kontrolu Ukrajiny, apelovali na slobodný vývoz potravín zo všetkých prístavov, ako aj na kompletnú výmenu vojnových zajatcov a vrátenie ukrajinských detí, ktoré unieslo Rusko.

Môžu sa pridať k Putinovi: V Haagu žiadajú zatykač na Netanjahua a vodcov Hamasu

Ak Medzinárodný trestný súd vydanie zatykaču spečatí, tak by izraelský premiér Netanjahu, minister obrany Galant a lídri palestínskeho hnutia Hamas mohli čeliť podobnému prístupu ako Vladimir Putin. Na toho Haag vydal zatykač vlani.

„Vzhľadom na východiskové pozície je úspechom, že sa tento summit mohol uskutočniť na takej vysokej úrovni,“ uviedla po rokovaniach švajčiarska prezidentka Viola Amherd.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po skončení summitu uviedol, že podpora signatárov dokazuje, že je možné obnoviť vládu medzinárodného práva.

„Dúfam, že sa nám podarí dosiahnuť výsledky čo najskôr,“ reagoval Zelenskyj. „Dokážeme všetkým na svete, že Charta OSN môže byť naplno vzkriesená.“

Ako získať súhlas globálneho Juhu

Ukrajinskí predstavitelia tiež potvrdili, že sa na summite nediskutovalo o žiadnych iných mierových plánoch. Nerozoberal sa ani ruský návrh, ktorý sa snažil predstaviť šéf Kremľa deň pred začiatkom stretnutia.

Napriek silným posolstvám v prospech Ukrajiny však rozhovory odhalili rozkol medzi západnými mocnosťami a „nezápadnými“ krajinami v otázke budúceho mierového riešenia.

Na zozname signatárov spoločného komuniké chýbali Arménsko, Brazília, Kolumbia, Svätá stolica, India, Indonézia, Líbya, Mexiko, Saudská Arábia, Južná Afrika, Thajsko a Spojené arabské emiráty, hoci boli na summite prítomné.

„Krajiny, ktoré neprišli na summit, vidia, čo sa deje – Ukrajina buduje konsenzus okolo mierového plánu, čo nám umožňuje robiť obrovské kroky smerom k spravodlivému mieru, nie však za každú cenu,“ vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

O nedostatočnej podpore mierového plánu Ukrajiny zo strany kľúčových aktérov globálneho Juhu Kuleba povedal, že „každá krajina má právo povedať, čo si myslí“.

Ficova vláda nasleduje Maďarsko. Obnovou vzťahov s Ruskom otvára dvere hybridným hrozbám

NATO varuje pred čoraz početnejšími ruskými hybridnými útokmi a EÚ sankcionuje prokremeľskú webovú stránku za snahu ovplyvniť eurovoľby. Medzičasom dve zo štyroch vyšehradských krajín oslabujú svoju schopnosť sa týmto hrozbám brániť.

„Ak sa však krajiny pripojili k vyhláseniu a ponúkajú pomoc pri snahe posunúť proces začatý na tomto summite ďalej, svedčí to o jednej veľmi jednoduchej veci –  že tieto štáty stoja na strane Ukrajiny a stoja na strane medzinárodného práva,“ doplnil.

Jedným z takýchto príkladov podľa neho bola Saudská Arábia. „Skutočnosť, že je tu, svedčí o tom, že sa angažuje v mierovom procese – Rijád je v hre,“ poukázal ukrajinský šéf diplomacie.

Rozhodnutie tých účastníkov, ktorí nepodpísali záverečnú deklaráciu, by sa nemalo považovať za „konečný nesúhlas“, upozornili diplomati oboznámení s rokovaniami a dodali, že podľa nich existuje priestor na ďalšom stretnutí, aby sa ešte pripojili.

Podľa amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana „bude potrebné pracovať“ na dosiahnutí širokého konsenzu nad rámec tých aktérov, ktorí už podpísali záverečné vyhlásenie.

Poukázal tiež na kontrast medzi víkendovým mierovým summitom o Ukrajine a podmienkami Ruska na prímerie, ktoré boli zverejnené pred rokovaniami.

„Vyžaduje si to pozornosť medzinárodného spoločenstva, nielen hlasy zo Spojených štátov alebo Európy, ale aj také hlasy, ktoré bežne nepočuť. Treba povedať, že to, čo tu Rusko urobilo, je viac ako odsúdeniahodné a musí sa to zvrátiť,“ vyhlásil Sullivan.

Budúce rokovania s Ruskom

Ukrajinský prezident vysvetlil, že politická práca bude v súčasnosti pokračovať v osobitných pracovných skupinách a že keď budú pripravené „akčné plány pre mier“, otvorí sa cesta k druhému summitu. Dodal, že príprava ďalšieho summitu „musí trvať mesiace, nie roky“.

„Dohodli sme sa, že začneme pracovať v osobitných skupinách po summite na konkrétnych myšlienkach, návrhoch a vývoji, ktoré môžu obnoviť bezpečnosť v rôznych aspektoch,“ povedal Zelenskyj.

Konkurenčný čínsky mierový plán Zelenskyj okomentoval tak, že by Peking mal svoje návrhy oznámiť Ukrajine priamo, a nie prostredníctvom médií.

Rusko podporuje čínsky mierový plán. Vidno, že Peking konfliktu rozumie, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pred stretnutím so svojím čínskym náprotivkom vyhlásil, že sa mu pozdáva čínsky plán urovnania vojny. So Si Ťin-pchingom sa dohodli na ďalšom upevnení bilaterálnych vzťahov. 

Podľa švajčiarskeho ministra zahraničných vecí Ignazia Cassisa by sa pokračovanie summitu mohlo prípadne uskutočniť pred novembrovými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Kyjev dúfa, že hostiteľom ďalšieho mierového summitu by mohla byť Saudská Arábia. Okrem toho, že by pravdepodobne dokázala presvedčiť k účasti aj Čínu, tak si zároveň udržiava dobré vzťahy s Ruskom.

„Taká je naša myšlienka – aby ďalší summit znamenal koniec vojny – a samozrejme, potrebujeme, aby druhá strana [Rusko] bola pri stole,“ priblížil minister Kuleba.

„Úplne chápeme, že príde čas, keď bude potrebné hovoriť s Ruskom. Náš postoj je však veľmi jasný: nedovolíme, aby Kremeľ hovoril jazykom ultimát, ako to robí v súčasnosti,“ zavrel ukrajinský šéf diplomacie.

Zvrat na bojisku: Kyjev dostal zelenú útočiť na ciele v Rusku, Charkov to pocíti hneď

Pre Ukrajinu ide o kľúčovú novinu. Hoci od Washingtonu dostala povolenie útočiť len na ciele v okolí Charkovskej oblasti, tá hraničí priamo s Ruskom. Ruským jednotkám to umožňovalo región ostreľovať zo svojho teritória bez toho, aby si robili ťažkú hlavu s logistikou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie