Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina chce upokojiť poľských farmárov exportnými licenciami na agroprodukty

Ukrajina je pripravená zaviesť na svoje poľnohospodárske produkty exportné licencie, aby pomohla upokojiť poľských poľnohospodárov. V utorok to vyhlásil ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj, píše agentúra AFP. Poľskí poľnohospodári od februára blokujú hraničné priechody s Ukrajinou. Protestujú tak proti neférovej konkurencii ukrajinských poľnohospodárov, ktorým Európska únia od ruskej invázie vo februári 2022 udelila výnimku a umožnila bezcolný […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajina je pripravená zaviesť na svoje poľnohospodárske produkty exportné licencie, aby pomohla upokojiť poľských poľnohospodárov. V utorok to vyhlásil ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj, píše agentúra AFP.

Poľskí poľnohospodári od februára blokujú hraničné priechody s Ukrajinou. Protestujú tak proti neférovej konkurencii ukrajinských poľnohospodárov, ktorým Európska únia od ruskej invázie vo februári 2022 udelila výnimku a umožnila bezcolný vývoz agrovýrobkov na územie EÚ. Obe krajiny sa usilujú nájsť východisko z tejto situácie.

“Pokiaľ ide o licenčný systém, súhlasíme s ním a sme pripravení ho prijať, no iba pri štyroch typoch obilnín. Podobný systém používame už aj s Rumunskom a Bulharskom,” vyhlásil Solskyj v rozhovore zverejnenom v pondelok večer.

Aj členstvo v NATO je tmelom Vyšehradskej štvorky

Jeho vyjadrenia boli zverejnené pred stretnutím európskych ministrov poľnohospodárstva, ktoré bude v stredu v Bruseli. Zúčastní sa na ňom aj Solskyj. Poľský a ukrajinský minister poľnohospodárstva následne budú o tejto téme rokovať vo štvrtok.

Poľský minister rozvoja Krzysztof Hetman podľa agentúry PAP v pondelok označil postup rokovaní s Ukrajinou za dobrý. Dodal, že riešenie citlivej otázky licenčného systému očakáva ešte tento týždeň.

Solskyj bol zdržanlivejší a vyhlásil, že nedokáže predpovedať, čo sa počas stretnutí stane. Dodal, že exportu po súši do Poľska sa venuje neprimerane veľká pozornosť, pretože 90 percent ukrajinského exportu smeruje do prístavov, z toho 70 percent do Ázie, Afriky a ostatných častí sveta.

Členské krajiny EÚ a Európsky parlament začiatkom mesiaca schválili o rok predĺženie výnimiek pre ukrajinské poľnohospodárske výrobky. Pri dovoze hydiny, vajec, cukru, kukurice, krúp a medu “ako poistku” stanovili kvóty na základe priemerných množstiev z rokov 2022 a 2023. Niektoré európske krajiny chceli zoznam rozšíriť aj o pšenicu a jačmeň.

Solskyj tento postup označil za sklamanie a dodal, že Kyjev chcel o množstvách pred zverejnením ešte rokovať.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie