Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina má nyní povoleno použít k útokům na území Ruska i americké zbraně

Dosud se to zdálo jako poslední nepřekročitelná červená čára, nyní se však ukazuje, že ani ta už neplatí. Otevřené schválení útoků je samozřejmě další velkou eskalací v celém konfliktu. Vzhledem k posledním dnům dynamiky a rostoucímu tlaku přicházejícímu z některých zemí NATO to bylo možná nevyhnutelné: Spojené státy nyní daly zelenou Ukrajině k použití zbraní dodaných Američany na […]
Menej ako 1 min. min.

Dosud se to zdálo jako poslední nepřekročitelná červená čára, nyní se však ukazuje, že ani ta už neplatí. Otevřené schválení útoků je samozřejmě další velkou eskalací v celém konfliktu.

Vzhledem k posledním dnům dynamiky a rostoucímu tlaku přicházejícímu z některých zemí NATO to bylo možná nevyhnutelné: Spojené státy nyní daly zelenou Ukrajině k použití zbraní dodaných Američany na ruském území v obrovské eskalaci, která posouvá svět o velký krok blíže ke 3. světové válce a konfrontaci s jadernými zbraněmi.

Politico ve čtvrtek odpoledne hlásí: „Bidenova administrativa v tichosti dala Ukrajině povolení udeřit uvnitř Ruska – výhradně v okolí hranic v blízkosti oblasti Charkova – pomocí zbraní poskytnutých USA, uvedli ve čtvrtek dva američtí představitelé a dva další lidé obeznámení s tímto krokem…“

Anonymní americký představitel byl citován:

„Prezident nedávno nařídil svému týmu, aby zajistil, že Ukrajina bude schopna použít americké zbraně pro účely protipalby v Charkově, aby Ukrajina mohla vrátit úder ruským silám, které je zasáhly nebo se připravily na jejich zasažení.“

Tentýž představitel uvedl, že politika neumožnění útoků na velké vzdálenosti uvnitř Ruska „se nezměnila.“ Z pohledu Ruska to však bude jistě rozdíl bez podstaty a významu, protože útok na suverénní území Ruska americkými zbraněmi je poprvé „přípustný.“

Podle dalších podrobností o tom, co se očekává jako bezprostřední důsledky:

Ukrajina tak nyní může použít zbraně poskytnuté Američany, jako jsou rakety a raketomety, k sestřelení odpálených ruských raket směřujících na Charkov, na jednotky shromažďující se těsně za ruskou hranicí poblíž města nebo na ruské bombardéry odpalující bomby směrem k ukrajinskému území.

Činitel však uvedl, že Ukrajina nemůže tyto zbraně použít k zasažení civilní infrastruktury nebo k odpálení raket dlouhého doletu, jako je armádní taktický raketový systém, k zasažení vojenských cílů hluboko v Rusku.

Je to ohromující posun, o kterém administrativa původně tvrdila, že eskaluje válku tím, že do boje zapojí USA příměji. Ale zhoršující se podmínky pro Ukrajinu na bojišti – jmenovitě ruský postup a zlepšená pozice v Charkově – vedly prezidenta ke změně názoru.

Ukrajina si stěžuje, že je třeba zrušit všechna omezení, pokud se má bránit nedávné velké ruské ofenzivě v Charkově, která byla zahájena zpoza hranic. Například ruské dělostřelectvo je schopno střílet z týlových pozic v oblasti Belgorodu poblíž hranic.

Mezitím to zůstává součástí deklarovaného cíle Moskvy posunout hranici hlouběji na Ukrajinu a vytvořit „nárazníkovou zónu“ – což by prokyjevským silám ztížilo ostřelování ruských měst a vesnic.

Čerstvé zprávy Politica jsou v souladu s tím, co ve středu řekl ministr zahraničí Antony Blinken. Při návštěvě Moldavska, které samo pociťuje tlak války hned vedle.

Blinken uvedl, že USA „nepodporují ani neumožňují“ ukrajinské útoky uvnitř Ruska, ale poté posunul branku tím, že zdůraznil, že USA se této pozici přizpůsobí a upraví ji na základě vyvíjejících se potřeb na bojišti.

Reportér se ho následně zeptal, zda má na mysli, že Bílý dům nyní podpoří ukrajinské útoky uvnitř Ruska. Blinken odpověděl: „Přizpůsobit se znamená přesně to.“

Na skryté úrovni se to však pravděpodobně dělo už po celou dobu. Podobné povolení údajně přišlo již dva dny před začátkem konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin na začátku tohoto týdne varoval, že pokud země NATO podpoří údery dlouhého doletu na ruské území, bude to mít „závažné důsledky.“

Zatímco je již dlouho jasné, že proti Krymu byly použity americké, britské, francouzské a další zbraně dodávané Západem, v případě samotného Ruska tomu tak zatím nebylo. Nebo alespoň žádný takový útok ještě nebyl zveřejněn.

Tento významný posun podtrhuje zoufalství západních spojenců, protože ukrajinské síly jsou v Charkovské oblasti zatlačovány.

Zdá se, že Washington, Londýn, Paříž a Brusel prostě nemohou strávit ukrajinskou ztrátu, ale toto zoufalství vede k prohlubování a vysoce nebezpečnému zapojení Západu do konfliktu.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie