Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina může poslat do války vězně, schválil parlament. Děláme to jinak než Rusové, hájí se

Ukrajina pokračuje v mobilizačních snahách, které mají za cíl dostat na frontu co nejvíce lidí. V polovině dubna země snížila odvodní věk z 27 na 25 let a vyzvala k přezkumu případů lidí, kteří do války z nejrůznějších důvodů nemohli odejít. Vedle toho Ukrajina posiluje ostrahu hranic, aby lidé neutíkali ze země. MOHLO BY VÁS […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajina pokračuje v mobilizačních snahách, které mají za cíl dostat na frontu co nejvíce lidí. V polovině dubna země snížila odvodní věk z 27 na 25 let a vyzvala k přezkumu případů lidí, kteří do války z nejrůznějších důvodů nemohli odejít. Vedle toho Ukrajina posiluje ostrahu hranic, aby lidé neutíkali ze země.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nápor na slovenskou hranici sílí. Ukrajinci prchají před odvodem, za útěk platí horentní sumy

Dalším krokem v mobilizačním úsilí je zákon, který umožní poslat do války vězně. Právě takový schválil ukrajinský parlament. Proti nehlasoval žádný ze zákonodárců. Ještě ho ale musí posvětit Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom list The New York Times.

Nápad Ukrajinců okamžitě vyvolal vzpomínky na podobné praktiky Rusů. Moskva už na začátku války, tehdy ještě pomocí vagnerovců, verbovala rekruty ve věznicích. Do války tak šli často i kriminálníci odsouzeni za těžký zločin, které armáda poslala do první linie.

Jakých vězňů se to týká?

Ukrajina se ale brání, že k celému tématu přistupuje jinak a citlivěji. Nabídka odjet na frontu výměnou za možné prominutí zbytku trestu se bude týkat jen vybraných vězňů.

„Mezi vězně, kteří nebudou mít nárok na propuštění, patří ti, kteří spáchali úkladné vraždy, násilníci a pedofilové, zkorumpovaní úředníci, ti, kteří se dopustili trestných činů proti základům národní bezpečnosti Ukrajiny, a ti, kteří zastávali zvláště odpovědné funkce, včetně poslanců a ministrů,“ uvedla americká CNN s odkazem na zákon.

Podle ní se bude nabídka týkat jen trestanců, kterým zbývá si odsedět ve vězení maximálně tři roky.

Každý vězeň by se měl navíc o odchodu do války rozhodnout dobrovolně. O mobilizaci a podmínečném propuštění konkrétního vězně by následně rozhodoval soud. I tak Ukrajina doufá, že nabídka přiláká až 20 tisíc lidí.

„Jediný způsob, jak přežít v totální válce proti nepříteli, který má více zdrojů, je konsolidovat všechny síly. Tento návrh zákona je o našem boji a zachování ukrajinské státnosti,“ uvedla k zákonu poslankyně Olena Šuliaková ze Zelenského strany Služebník lidu.

Souhlasí s ní i Oleksij Gončarenko z opoziční strany Evropská solidarita. „Potřebujeme lidi v zákopech. Proč by měli bojovat podnikatelé a umělci, a ne zloději a drobní kriminálníci,“ řekl po hlasování.

List The New York Times připomněl, že vězně posílaly do boje během druhé světové války také Sovětský svaz i nacistické Německo.

Přesto je celý ukrajinský zákon mimořádně citlivý, a to i navzdory tomu, že parlamentem prošel bez obtíží. Zelenskyj už v minulosti otálel se schvalováním kontroverzních zákonů a podle amerického média může zaujmout negativní postoj i k myšlence možného poslání vězňů do války.

VIDEO: Analytici o Ukrajině

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie