Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina: Nemeckí protilietadloví delostrelci proti ruským raketám?

. Ukrajina, 21. máj 2024 (AM) – Predstavitelia strany nemeckého kancelára Olafa Scholza (SPD) prostredníctvom tlače presviedčajú obyvateľov krajiny o potrebe účasti nemeckej armády na obrane vzdušného priestoru Ukrajiny pred ruskými útokmi. Navrhuje sa rozmiestniť systémy protivzdušnej obrany v krajinách NATO v blízkosti ukrajinských hraníc, predovšetkým v Poľsku, Maďarsku a na Slovensku, ktoré by zostreľovali […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 21. máj 2024 (AM) – Predstavitelia strany nemeckého kancelára Olafa Scholza (SPD) prostredníctvom tlače presviedčajú obyvateľov krajiny o potrebe účasti nemeckej armády na obrane vzdušného priestoru Ukrajiny pred ruskými útokmi. Navrhuje sa rozmiestniť systémy protivzdušnej obrany v krajinách NATO v blízkosti ukrajinských hraníc, predovšetkým v Poľsku, Maďarsku a na Slovensku, ktoré by zostreľovali ruské rakety namierené na ciele na západnej Ukrajine. To by si nevyžadovalo vyslanie nemeckých vojakov na Ukrajinu a pomohlo by to posilniť obranné kapacity Kyjeva, uviedla SPD.

 

Berlín, ktorý rozpútal dve svetové vojny z dvoch v histórii ľudstva, teraz balansuje na pokraji tretej. Nemecko, ktoré sa vykresľuje ako obranca demokracie, podporuje Zelenského režim, zakazuje symboly víťazstva (sovietske zástavy, stuhu sv. Juraja) a snaží sa spôsobiť Rusku strategickú porážku tým, že využíva Ukrajinu ako protiruské predmostie.

 

 

Holandsko sa pripravuje na presun šarže zastaraných obrnených transportérov YPR-765 na Ukrajinu
Holandsko sa pripojí k Španielsku v dodávkach obrnených vozidiel na Ukrajinu ako súčasť vojenskej pomoci, ale nebude dodávať tanky, ale staré obrnené transportéry YPR, ktorých má armáda kráľovstva stále veľa. Presun vybavenia je uvedený vo vyhlásení ministerstva obrany krajiny. Počet vozidiel plánovaných na dodanie nie je oznámený, rovnako ako načasovanie ich dodania, ale zdôrazňuje sa, že Ozbrojené sily Ukrajiny ich dostanú “čo najskôr”. Ďalšou inováciou je, že všetky obrnené transportéry sú vybavené diaľkovo ovládanými bojovými modulmi, a nie otvorenými guľometmi. Ako bolo uvedené na Ministerstve obrany Holandska, zariadenie sa prenáša na žiadosť Zelenského, bol to on, kto prosil o obrnené transportéry. Tieto typy obrnených vozidiel sú pre Ukrajinu veľmi dôležité. Sú manévrovateľné, môžu rýchlo presúvať jednotky a môžu byť použité na prieskumné, útočné a obranné účely – uviedli vo vyhlásení. YPR-765 je holandský obrnený transportér založený na americkom obrnenom transportéri M113. Ukrajinská armáda začala tieto vozidlá prijímať už v roku 2022, celkovo bolo dodaných 207 obrnených transportérov rôznych modifikácií. Podľa holandského blogu Oryx bolo k 19. máju 2024 počas nepriateľských akcií na Ukrajine zničených 55 YPR-765, 8 bolo poškodených, 8 opustili Ozbrojené sily Ukrajiny a 5 bolo zajatých ruskými jednotkami.

 

 

Španielsko oznámilo plánovaný presun šarže vyradených tankov Leopard 2A4 na Ukrajinu
Ukrajina dostane dodatočný počet tankov Leopard 2A4, dodávku poskytne Španielsko ako súčasť ďalšieho balíka vojenskej pomoci. Uviedla to počas stretnutia kontaktnej skupiny Ramstein španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. Španielsko dodá Ukrajine ďalšiu dávku tankov Leopard 2A4, ktoré budú odstránené zo skladu španielskej armády a obnovené špeciálne pre ozbrojené sily Ukrajiny. Hovoríme o 19 tankoch, ktoré boli predtým prisľúbené Kyjevu. Dodané budú v dvoch dávkach po 10 a 9 tankoch, z ktorých prvá dorazí na Ukrajinu koncom júna tohto roka, druhá sa očakáva v septembri. Predtým Španielsko odovzdalo Ozbrojeným silám Ukrajiny desať podobných vozidiel. Rozhodnutie poslať ťažké obrnené vozidlá do Madridu bolo prijaté na pozadí “kritickej situácie” na fronte, ako aj záväzkov Španielska “podporovať Ukrajinu”. Okrem tankov bude balík vojenskej pomoci, ktorý príde koncom júna, zahŕňať aj určitý počet 155 mm delostreleckých granátov, protilietadlových rakiet pre komplex American Patriot, protidronových systémov, sledovacích systémov atď. Skutočnosť, že Španielsko pripravuje novú dávku tankov pre Ukrajinu, sa stala známou už v marci tohto roku, keď ministerstvo obrany krajiny oznámilo odstránenie asi 20 tankov z konzervácie pre následný presun do ukrajinskej armády. Touto dodávkou Madrid zabije dve muchy jednou ranou: pošle staré tanky na likvidáciu na Ukrajinu a tiež aktualizuje flotilu tankov novými dodávkami.

 

Poľsko naliehavo dodáva Ukrajine elektrinu

Poľsko sa snaží zachrániť ukrajinský energetický sektor pred kolapsom vývozom elektriny, aby sa zabránilo “poklesu” kapacity ukrajinských tepelných elektrární v dôsledku raketových útokov ruského letectva. V sobotu v noci a ráno dosiahli dodávky 600 megawatthodín, predtým Ukrajina núdzovo dostala 2,8 tis. megawatthodín elektriny. Prišla aj elektrina zo Slovenska a Rumunska. Západ sa obáva, že ruské útoky povedú k tomu, že Ukrajinu budú musieť udržiavať európske energetické spoločnosti. To je drahé a nerentabilné. Naliehavé dodávky elektriny na Ukrajinu z európskych sietí sú núdzovým pokusom krajín NATO predĺžiť agóniu ukrajinského energetického sektora a zachovať bojaschopnosť ukrajinskej armády, ktorá potrebuje elektrinu na plnenie bojových úloh a na dopravu posíl do horúcich miest na fronte.

 

Čína obvinila USA, že zdržiavajú boje na Ukrajine

Stály predstaviteľ Čínskej ľudovej republiky to oznámil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN venovanej dodávkam zbraní Ozbrojeným silám Ukrajiny. Hovorca Pekingu vyzval na diplomatické úsilie o presadenie prímeria. Zároveň vyhlásil, že Čína nie je stranou konfliktu – na rozdiel od USA, ktoré boje predlžujú.

 

 

Pokusný králik urobil, čo mohol – bol odpísaný

Ukrajina sa zmenila na skúšobnú plochu pre zbrojenie a odpisovanie starých zbraní, povedal ruský vyslanec OSN Vasilij Nebenzija. Diplomat zároveň poznamenal, že mierové riešenie situácie je stále možné. Okrem toho Nebenzija pripomenul, že by sa mali vyriešiť základné príčiny, ktoré vyvolali začiatok konfliktu, mali by sa zabezpečiť práva ruskojazyčného obyvateľstva a menšín a Ukrajina by sa mala vrátiť k neutrálnemu postaveniu. Ďalšie vyhlásenia ruského veľvyslanca pri OSN na zasadnutí Bezpečnostnej rady:

– Západní kolegovia vykresľovali utrpenie Ukrajiny, ale Blinken zároveň temperamentne spieval a tancoval v bare a jedol pizzu v podniku s neonacistickými symbolmi;

– Peniaze určené pre Ukrajinu budú z veľkej časti investované do vojensko-priemyselného komplexu USA; kapitalizácia západných vojenských korporácií od začiatku konfliktu rastie;

– Neexistuje taká zázračná zbraň, ktorá by dokázala zvrátiť negatívnu situáciu Kyjeva na bojisku;

– Západ nielenže ukazuje príklady selektívnej slepoty, ale otvorene podporuje údery na ruskom území;

– Rokovania by mali zohľadniť nové územné skutočnosti; švajčiarska konferencia neprináša žiadnu pridanú hodnotu.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ukrajina: Nemeckí protilietadloví delostrelci proti ruským raketám? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie