Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina nemôže útočiť americkými zbraňami na ruské územie, Kyjev žiada od USA zrušenie zákazu

„Pomoc je na obranu a nie na útočné operácie na ruskom území,“ povedal jeden americký predstaviteľ.
Menej ako 1 min. min.

15.5.2024 (SITA.sk) – Skupina ukrajinských poslancov je údajne tento týždeň vo Washingtone, aby spravila nové pokusy prinútiť administratívu prezidenta USA Joea Bidena zrušiť zákaz používania zbraní vyrobených v USA na údery na ruské územie. Referuje o tom web Politico.

Začatie preventívneho útoku

Neschopnosť Ukrajiny zasiahnuť ruské územie jej zabránila zaútočiť na ruské pozície počas prípravy Rusov na ofenzívu do Charkovskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia preto chcú presvedčiť Kongres v tejto otázke, aby Kyjev mohol podnikať útoky na ruské vojenské sklady nachádzajúce sa v samotnom Rusku.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajina niekoľko týždňov sledovala, ako sa Rusi zhromažďujú pri hraniciach, zatiaľ čo jej sily neboli schopné použiť zbrane dodané USA na začatie preventívneho útoku pre politiku Washingtonu. Bidenova administratíva si dala podmienku, aby Ukrajina dostala zbrane s dlhým doletom, ktoré nemôžu byť použité na zasiahnutie cieľov na ruskom území.

Pomoc je len na obranu

Rusko si je tak dobre vedomé tohto obmedzenia a môže na hraniciach sústrediť najmenej 30-tisíc vojakov a techniky bez strachu, že ich zasiahnu americké taktické raketové systémy dlhého doletu, ktoré Ukrajina používa na ničenie ruských jednotiek na ukrajinskom území.

Dvaja americkí predstavitelia, ktorí boli požiadaní o vyjadrenie k situácii, potvrdili, že politika Bidenovej administratívy sa nezmenila. „Pomoc je na obranu a nie na útočné operácie na ruskom území,“ povedal jeden z nich.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji (fotografie)

Viac k témam: Americký prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina nemôže útočiť americkými zbraňami na ruské územie, Kyjev žiada od USA zrušenie zákazu © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie