Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina predloží OSN rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, zameria sa na Záporožskú elektráreň

Ukrajina plánuje predložiť na rokovaní Valného zhromaždenia OSN rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, najmä v súvislosti s Ruskom okupovanou Záporožskou jadrovou elektrárňou, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informujeme o tom podľa tlačovej agentúry Reuters. Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia jadrová elektráreň v Európe a ruské sily ju obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajina plánuje predložiť na rokovaní Valného zhromaždenia OSN rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, najmä v súvislosti s Ruskom okupovanou Záporožskou jadrovou elektrárňou, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informujeme o tom podľa tlačovej agentúry Reuters.

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia jadrová elektráreň v Európe a ruské sily ju obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Momentálne je odstavená, ale potrebuje externé energetické napájanie, aby sa zabezpečilo chladenie jadrového paliva, zabránilo jeho roztaveniu a možnej jadrovej katastrofe.

Osem pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárni zranil ukrajinský dronový útok, tvrdia Rusi

“Ukrajina čoskoro predloží Valnému zhromaždeniu na posúdenie návrh rezolúcie,” uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X po stretnutí s predsedom Valného zhromaždenia OSN Dennisom Francisom v Kyjeve.

V priebehu 28-mesačnej rusko-ukrajinskej vojny sa Moskva a Kyjev navzájom obviňujú z ostreľovania Záporožská jadrová elektráreň, aj z poškodzovania elektrického vedenia. Ukrajina ruské obvinenia odmieta s tým, že na jadrové zariadenia neútočí.

Francis Kyjev navštívil ako prvý predseda Valného zhromaždenia OSN po takmer 30 rokoch a povedal, že dokument prešiel niekoľkými kolami konzultácií a bol zaregistrovaný. Vo videu, ktoré zdieľal Zelenského úrad, uviedol, že očakáva úspešnosť uznesenia.

Ukrajina považuje jadrovú bezpečnosť za kľúčovú otázku na ceste k mieru, a túto tému zaradila aj do diskusií na svojom prvom mierovom medzinárodnom summite vo Švajčiarsku. Zelenskyj uviedol, že rezolúcia by mohla byť “jedným z praktických výsledkov summitu”.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie