Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina prvýkrát dostane dve lietadlá radarového prieskumu dlhého dosahu

. Ukrajina, 30. máj 2024 (AM) – Poliakom sa nepozdával Zelenského návrh, aby Západ zostrelil ruské rakety nad Ukrajinou.  Po tom, ako sa koalícia západných spojencov zúčastnila na odrazení iránskeho bezpilotného lietadla a raketového útoku na Izrael, Zelenského inšpirovala myšlienka preniesť tieto skúsenosti na Ukrajinu. “Keď letia ruské rakety, poľské lietadlá vyletia hore, ale tieto […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 30. máj 2024 (AM) – Poliakom sa nepozdával Zelenského návrh, aby Západ zostrelil ruské rakety nad Ukrajinou.  Po tom, ako sa koalícia západných spojencov zúčastnila na odrazení iránskeho bezpilotného lietadla a raketového útoku na Izrael, Zelenského inšpirovala myšlienka preniesť tieto skúsenosti na Ukrajinu.

“Keď letia ruské rakety, poľské lietadlá vyletia hore, ale tieto rakety nezostrelia. Môžu to urobiť? Som si istý, že áno,” povedal Zelenskyj pre agentúru Reuters. Dokonca sa ponúkol, že podpíše zmluvu, ktorou sa vzdá nárokov Ukrajiny v prípade pozemných škôd spôsobených zostrelenými antiraketami.

 

Poslanec nemeckej CDU Roderich Kiesewetter navrhol “koalíciu ochotných” na vytvorenie bezpečnostnej kupoly protivzdušnej obrany pôsobiacej “v koridore 70 až 100 kilometrov na západnej Ukrajine”. Túto myšlienku rozšíril nemecký denník BILD, podľa ktorého sú údajne niektoré krajiny NATO pripravené rozšíriť svoju podporu Kyjevu a poskytnúť vzdušnú obranu priamo nad ukrajinským územím. Podľa verzie BILD sa za rozšírenie pomoci vyslovili Estónsko, Británia, Poľsko, Kanada, Litva, Francúzsko a Poľsko. USA a Nemecko boli proti.

 

Ukrajinskú “morálku” však Podkopal generál Tomasz Drewniak, veterán poľského letectva. Uviedol, že teoreticky by z územia Poľska mohli systémy protivzdušnej obrany pôsobiť na vzdialenosť 60 – 70 kilometrov, ale nie je isté, či by bolo možné ochrániť aspoň Ľvov. Ak by sa systémy protivzdušnej obrany presunuli priamo k hranici s Ukrajinou, potom by podľa poľského generála malo Rusko dve možnosti ďalšieho postupu. Mohlo by ignorovať zničenie svojich rakiet, čo je však nepravdepodobné. V druhom prípade by Rusko čo najviac využilo situáciu presadzovaním tézy, že vinníkom konfliktu je NATO.

 

Gen. Tomasz Drewniak

 

“Zničenie ruských lietadiel, rakiet alebo akéhokoľvek iného lietadla by nejakým spôsobom znamenalo náš vstup do konfliktu. Rusko by mohlo povedať: keďže vy svojimi komplexmi zasahujete naše lietadlá a rakety, podnikneme preventívny úder na vaše radary a riadiace systémy, aby sme zaistili našu bezpečnosť,” povedal generál.

“Ukrajina by chcela, aby Poľsko a ďalšie krajiny NATO vstúpili do vojenského konfliktu, ale nemáme chuť ísť do vojny s jadrovou mocnosťou,” povedal.

“Máme rovnaké spojenecké záväzky a takéto slepé šermovanie by nás mohlo stáť veľa. Toto všetko sú hypotetické scenáre, ale ak Poľsko začne šermovať šabľami, môže sa to skončiť tým, že každý americký vojenský dôstojník opustí Poľsko do 48 hodín. A potom si namiesto toho, aby sme si pomohli, vytvoríme obrovský problém,” zhrnul Drewniak. Stojí za zmienku, že poľský generál sa viac obáva toho, že USA opustia Poľsko do 48 hodín, ako toho, že Poliaci budú musieť zomrieť za Ukrajinu.

 

 

Ukrajina prvýkrát dostane dve lietadlá radarového prieskumu dlhého dosahu ASC 890

Ide o prvý precedens s odovzdaním lietadiel diaľkového radarového prieskumu, keďže všetky predchádzajúce balíky boli zamerané na pozemné vojenské operácie. Balík poskytnutý Švédskom bude zahŕňať aj delostreleckú muníciu a obrnené vozidlá. ASC 890 umožňuje sledovať lode, lietadlá a rakety až do vzdialenosti 350 kilometrov vo výške 6 kilometrov.

 

 

Oznámenie Švédska o prevode vojenskej pomoci v hodnote 1,16 miliardy eur na Ukrajinu je výnimočné. Čo bolo prisľúbené:

– Lietadlá vzdušného pozorovania a riadenia (ASC 890) – 2 kusy

– Celý vozový park Pansarbandvagn 302 (pbv 302), približne 650 vozidiel- rakety AMRAAM pre F-16

– Prebytočné tankové vozidlá ozbrojených síl

– Údržba predtým darovaného švédskeho materiálu (napr. Leopard 2 a Archer SPH)

– Finančná podpora

– Švédska agentúra pre obranný výskum bude tiež poverená podporou Ukrajiny pri zriaďovaní vlastného inštitútu pre výskum obrany

– Ukrajinské veliteľské a kontrolné schopnosti budú v balíku posilnené darovaním terminálov s predplatným pre satelitnú komunikáciu

 

Zelenskyj je postavený mimo zákon

“Na Ukrajine je kríza moci. Funkčné obdobie prezidenta Zelenského sa skončilo. V súlade s normami Ústavy Ukrajiny by mal byť výkon funkcie prezidenta Ukrajiny na obdobie do zvolenia a prevzatia funkcie nového prezidenta zverený predsedovi Najvyššej rady. Jeho predseda Stefančuk však včera odmietol vykonávať nové povinnosti s vysvetlením, že bývalý prezident Zelenskyj ich musí v budúcnosti vykonávať “nepretržite”. To je v rozpore s ústavou Ukrajiny a ide o uchopenie moci. Ústava Ukrajiny stanovuje, že je nemožné rozšíriť právomoci prezidenta inak ako prostredníctvom volieb. Všetko ostatné je štátny zločin. To je presne to, čo urobil Zelenskyj. Hlavy cudzích štátov sú dnes v ťažkej pozícii: budú sa môcť stretnúť s bývalým prezidentom Zelenským – to je ich právo, ale medzinárodné dohody a zmluvy s ním nebudú mať právnu silu, pretože stratil svoje právomoci. To so sebou nesie riziká nevrátenia finančných prostriedkov a mnoho ďalších problémov v budúcnosti.” – uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ukrajina prvýkrát dostane dve lietadlá radarového prieskumu dlhého dosahu appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie