Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajina vrhá do bitúnku miznúce zálohy. Prečo teraz nie je možný protiútok Kyjeva?

. Rusko, 21. jún 2024 (AM) – Vojenský expert Vladimír Truchan hovorí o pozitívnej nálade v ruskom vojsku. Kedysi v ňom panovala súťaživosť, kto zničí prvý Abrams, Challenger, AMX, Bradley…, dnes sa letci s protivzdušnou obranou pripravujú na súťaž, kto prvý zostrelí F-16! Prečo tzv. protiútok vedú ukrajinské “gaučové vojská”, aký má OSU cieľ a […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 21. jún 2024 (AM) – Vojenský expert Vladimír Truchan hovorí o pozitívnej nálade v ruskom vojsku. Kedysi v ňom panovala súťaživosť, kto zničí prvý Abrams, Challenger, AMX, Bradley…, dnes sa letci s protivzdušnou obranou pripravujú na súťaž, kto prvý zostrelí F-16! Prečo tzv. protiútok vedú ukrajinské “gaučové vojská”, aký má OSU cieľ a aký scenár realizujú ruskí bojovníci? V rádiu Komsomoľská pravda sa o tom hovorilo s vojenským expertom, plukovníkom v zálohe ústredného aparátu MO RF Vladimírom Truchanom.

 

Niet žiadnej protiofenzívy
Ako hodnotíte priebeh ďalšieho protiútoku OSU na Charkovskom smere?
– Protiútok neohlásila ukrajinská strana, ale médiá. Protiofenzíva je osobitný druh operácie. Uskutočňuje sa po zavŕšení armádnej obrannej operácie. Protivník je zastavený, a na to, aby bol odrazený a odhodený späť, tak sa kontratakuje. No a táto operácia má rad parametrov – rozmach, hĺbku, priemerné denné tempo postupu vojsk. Všetko ostatné je bla-bla-bla…

 

Čiže ukrajinské vojská neuskutočňujú žiadnu takú operáciu?
– Lenivé pokusy protiútokov, ktoré predvádza ukrajinská strana, nie sú žiadnou operáciou. Pokračuje len útočná činnosť nášho zoskupenia “Sever”. A naše konanie má jeden ucelený zámer. A prečo sú naše denné priemerné postupy také skromné? Nuž, je to rozhodnutie náčelníka generálneho štábu Gerasimova. Vysoké tempo útoku je spojené s rizikom vysokých strát. Toto naozaj nepotrebujeme. Protivníka nútime vyvádzať svoje zálohy, presúvať palebné sily sem, potom tam… kde sú ničené.

 

Práve toto sa teraz deje?
– Áno. Protivník sa na tých alebo iných úsekoch snaží prechádzať do protiútoku. No protiofenzívou to už nie je. Operačná iniciatíva patrí našim vojskám. A to sme ešte nepustili do boja druhý sled! Ten je predurčený na nárast úsilia. Čiže ho môžu nasadiť tam, kde sa protivníkov front zrúti. Za takýchto podmienok nie je možné, aby Ukrajinci zvládli protiofenzívu.

 

Úlohy OSU
Aké majú OSU ciele a úlohy?
– Chcú zadržať postup ruských vojsk na ktoromkoľvek z operačných smerov. Momentálne ich máme šesť samostatných. Len “Dnepr” z nich zatiaľ stojí a to kvôli bariérovej línii, kvôli rieke a zatiaľ chýbajúcej perspektíve vývoja útoku. Tam je protivník ničený plánovite a systémovo. OSU tam majú obmedzený počet záloh. Aj z hľadiska vycvičených vojakov, aj z hľadiska výzbroje a aj z hľadiska vojenskej taktiky. Každé operačné zoskupenie koná podľa svojej logiky.

 

Do čoho nútime protivníka?
– Do manévrov zálohami. Ktorých už takmer niet. Presúvajú ich na miesta “likvidácie”. Nám je jednoduchšie likvidovať ich vo voľnom poli a v drobných osadách, ako vo veľkých obciach a mestách – takú tému nikto nepotrebuje.

 

Ciele Západu

Aký cieľ má Západ, keď dovolil OSU útočiť do hĺbky Ruska?
– Západu treba predvádzať rázne pohyby voči Rusku, pričom však nič nerobiac. Macron už dvihol latku – poďme zavedieme tam vojská. Lenže v skutočnosti to nikto nechce robiť. Oni potrebujú len hlučné vyhlásenia o podpore Ukrajiny. Tie nech zvučia stále.

 

Povolenie na použitie svojich zbraní na území Ruska dali nemnohí.

– No, čo dalo Estónsko Ukrajine? Okrem už nami zajatého bojového dopravného robota? Poliaci tiež dovolili – lenže oni nemajú rakety. USA sú v tejto otázke pomerne zdržanlivé. A ak sa na to pozrieme celkovo, tak na Západe “dali povolenie” len na to, čo OSU robia už teraz aj bez ich povolenia. Oni aj svojich vlastných zajatcov zabili PVO systémom Patriot, keď pálili na Il-76, ktorý ich privážal na odovzdanie a už išiel pristávať pri Belgorode.

 

Reakcia na útoky do hĺbky Ruska proti civilným objektom musí byť okamžitá a tvrdá?
– A čo, hádam nebola? To len ľudia nevedia, čo letelo na druhú stranu v rámci odvety. Nepoznajú reálne bojové možnosti toho, čo ešte nevideli.

 

 

Na Charkov za Belgorod
Kedy dosiahneme bezpečnosť Belgorodu?
– Z čisto vojenského pohľadu, buď teraz zabezpečíme bezpečnosť Belgorodu alebo odtlačíme postavenia protivníka ďalej, alebo, ako sa to robí, zlikvidujeme zbrane, ktorými protivník zasahuje Belgorod. Belgorod je v skutočnosti zasahovaný zbraňami zo samotného Charkova. Slabšie ďalekonosné prostriedky sú už prakticky vylúčené. OSU robia všetko, čo môžu, len aby zaradom ničili civilné objekty.

 

A kedy budú zničené ich ďalekonosné prostriedky?
– Lovia ich a bijú. Lenže vyloviť ich v mestskom prostredí Charkova je zložitý variant. Tam, kde ich vidia, tam im ničia odpaľovacie zariadenia. A plus k tomu funguje naša PVO.

 

Cvičenia na vyliečenie
Uskutočnili sme nestrategické jadrové cvičenie “pre seba” alebo “pre protivníka”?
– Cieľ – previerka pripravenosti. Vo vojskách PVO sa špeciálna munícia skladuje v oddieloch, v raketových vojskách, delostrelectve, letectve, vydáva sa z mobilných raketovo-technických základní. Tento moment bol precvičovaný. A aj momenty dodávky munície a výbavy týchto náloží. No a kvôli politickým cieľom boli tieto cvičenia široko propagované.

 

Schladzujeme tým horúce hlavy?
– Je to aj element psychologickej vojny.

 

 

Vrtochy F-16
Z 30-tich stíhačov F-16 z Belgicka dostane Ukrajina časť už v toto leto. Čo to umožní OSU?
– Na akých letiskách sa plánuje ich využitie? F-16 je vrtošivé lietadielko, nie z každej dráhy chce vyletieť. K nemu je treba veľa rôznych “mašiniek” i rôznych špecialistov. Zložité situácie sú spojené s letiskovou infraštruktúrou. A ako ich bude OSU používať? Áno, Švédi odovzdajú dve svoje malé lietadlá rádiolokačného prieskumu a riadenia. Práve tie sú potrebné na zabezpečenie použitia F-16 v pároch, rojoch, eskadrách.

 

Ako im budú naši odolávať?
– 30 týchto lietadiel nič nezmení. Možno skomplikujú nejaký úsek. Lenže naša PVO už súťaží s letectvom o právo zostreliť ich prvými, presne ako to bolo s Abramsami. (V sobotu 8. 6. sa objavila konkrétna suma, že prvý zostrel F-16 bude ocenený 15 miliónmi rubľov.)
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ukrajina vrhá do bitúnku miznúce zálohy. Prečo teraz nie je možný protiútok Kyjeva? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie