Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajině má pomoci nový zákon o mobilizaci. Na Zelenského podpis čekal 10 měsíců

Poslanci novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě přijali už loni v květnu. V platnost vstoupí den po zveřejnění. Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády. „Už od 3. dubna bude možné rozdávat povolávací rozkazy,“ usoudil […]
Menej ako 1 min. min.

Poslanci novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě přijali už loni v květnu. V platnost vstoupí den po zveřejnění. Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády. „Už od 3. dubna bude možné rozdávat povolávací rozkazy,“ usoudil server RBK-Ukrajina.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské drony opět útočily. Ukrajinci jich většinu sestřelili, požárům ale nezabránili

Ukrajinská armáda se po loňské letní protiofenzívě, která nevedla k zásadnímu průlomu, ocitla už na podzim pod tlakem opětovných útoků ruských vojsk, kterým se v únoru podařilo dobýt východoukrajinské město Avdijivka, představující svým opevněními opěrný bod ukrajinských linií na frontě dlouhé přes tisíc kilometrů. Ukrajincům se nedostávalo vojáků ani munice.

Prezident Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450 000 až 500 000 Ukrajinců. Minulý měsíc ale nový hlavní velitel Oleksandr Syrskyj agentuře Ukrinform řekl, že armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie