Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajinská armáda potvrdila, že ruské jednotky získali kontrolu nad štvrťou v meste Časiv Jar

Ukrajinské ozbrojené sily vo štvrtok potvrdili ústup zo štvrte Novyj vo východoukrajinskom meste Časiv Jar. Získanie kontroly nad oblasťou v stredu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupe ruských jednotiek v tomto strategicky významnom meste informovali aj ukrajinskí analytici z projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde. “Pozície našich obrancov boli zničené a velenie sa rozhodlo […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinské ozbrojené sily vo štvrtok potvrdili ústup zo štvrte Novyj vo východoukrajinskom meste Časiv Jar. Získanie kontroly nad oblasťou v stredu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupe ruských jednotiek v tomto strategicky významnom meste informovali aj ukrajinskí analytici z projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde.

“Pozície našich obrancov boli zničené a velenie sa rozhodlo ustúpiť na bezpečnejšie a lepšie pripravené pozície,” uviedol hovorca ukrajinských síl na východnej Ukrajine Nazar Vološyn. Snaha o udržanie štvrte by podľa neho mohla viesť k ťažkým stratám na strane Ukrajiny.

Ruský prístav Novorossijsk oznámil útoky ukrajinských námorných dronov

Ruskom dobytá štvrť Novyj sa nachádza východne od kanála Siverskyj Donec-Donbas, zatiaľ čo väčšina mesta leží na západ od neho. Podľa serveru Meduza ukrajinské a ruské jednotky bojovali o oblasť obsahujúcu zhruba desiatku ulíc niekoľko týždňov.

Ruská armáda teraz podľa Vološyna pokračuje v ostreľovaní zvyšku mesta v nádeji, že nad ním plne získa kontrolu. Vojaci Moskvy za posledných 24 hodín na mesto zaútočili celkom 238-krát, uviedol hovorca, podľa ktorého delostrelecká paľba väčšinou smerovala na juh mesta.

Ruské jednotky dobyli štvrť v meste Časiv Jar, tvrdí Moskva. Analytici upozorňujú na taktické chyby Ukrajincov

Skupina DeepState v stredu uviedla, že štvrť Novyj boja úplne “porovnali so zemou”. Aj podľa analytikov by zotrvanie ukrajinskej armády v tejto časti mesta viedlo k “zvýšeným stratám”. “Rozhodnutie odísť z tohto dištriktu je preto logické, aj keď ťažké,” uviedli v stredajšom príspevku na Telegrame analytici.

Ruská armáda v posledných mesiacoch na fronte preberá iniciatívu a pomaly, ale isto obsadzuje ďalšie ukrajinské územie, píše agentúra AFP. Ruskí vojaci sa snažia najmä preniknúť ukrajinskými obrannými líniami na východe a zmocniť sa priemyselného Donbasu. Ten nemá Moskva úplne pod kontrolou ani viac ako dva roky po začiatku invázie na Ukrajinu a desať rokov po tom, čo tam iniciovala rozpútanie separatistického konfliktu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie