Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajinské úrady spustili register pre obete sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi

Iniciatíva má podporu úradov Organizácie Spojených národov a niekoľkých západných vlád.
Menej ako 1 min. min.

19.6.2024 (SITA.sk) – Ukrajinské úrady vytvorili národný register na dokumentáciu prípadov sexuálneho násilia údajne páchaného ruskými silami.

Námestníčka generálneho prokurátora Viktorija Litvinovová pre agentúru AP uviedla, že register vznikol z pilotného projektu, ktorý vyústil do odsúdenia piatich ľudí v neprítomnosti.

Zaznamenali vyše tristo prípadov

„Kedysi sme sami museli navštevovať územia, kde sa odohrávajú boje, Teraz nás však ľudia – jednotlivci, ktorí zažili sexuálne zneužívanie – vyhľadávajú, aby získali informácie,“ vyjadrila sa prokurátorka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 zaznamenali 303 prípadov sexuálneho násilia súvisiacich s konfliktom. Z nich 112 zahŕňa mužské obete a 191 ženy. Niektoré z obetí utrpeli viacero útokov, dodala Litvinovová.

Iniciatíva má podporu úradov Organizácie Spojených národov a niekoľkých západných vlád. Podľa vládnych predstaviteľov by sa dal register použiť v budúcnosti na žiadosti o finančnú kompenzáciu pre obete od Ruska.

Spomenutých päť usvedčení za sexuálne násilie sú prípady z území, ktoré napadlo alebo okupuje Rusko, a to konkrétne z Kyjivskej oblasti a miest Cherson a Černihiv.

Nikto tomu neunikol

Massimo Diana z Populačného fondu Spojených národov sa vyjadril, že skutočný počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší, ako je uvedené v registri.

„Toto násilie bolo páchané na ženách a dievčatách, mužoch a chlapcoch. Nikto nebol vyňatý z rizika tohto ohavného činu,“ povedal.

Fond podľa Dianu pomohol na Ukrajine zriadiť 12 podporných centier a tri mobilné zariadenia pre obete domáceho násilia a sexuálnych útokov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sexuálne násilie
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinské úrady spustili register pre obete sexuálneho násilia páchaného ruskými vojakmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie