Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajinský pokus o útok v Glubokom skončil v palebnej pasci

. Ukrajina, 13.jún 2024 (AM) – Kyjev skúsil útok na obec Glubokoye, v Charkovskej oblasti. Protiútok uskutočnili útočné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny a Hlavného spravodajského riaditeľstva z obce Lipcy. Spočiatku uskutočnili delostreleckú prípravu, okrem iného s využitím tankov strieľajúcich na diaľku – z pravého brehu Travyanskej nádrže. Po ukrajinskej “delostreleckej príprave” ruské jednotky uskutočnili “30 […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 13.jún 2024 (AM) – Kyjev skúsil útok na obec Glubokoye, v Charkovskej oblasti. Protiútok uskutočnili útočné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny a Hlavného spravodajského riaditeľstva z obce Lipcy. Spočiatku uskutočnili delostreleckú prípravu, okrem iného s využitím tankov strieľajúcich na diaľku – z pravého brehu Travyanskej nádrže. Po ukrajinskej “delostreleckej príprave” ruské jednotky uskutočnili “30 minút ticha”, čo ukrajinské sily vnímali ako potlačenie ruských palebných pozícií. Po postupe útočné oddiely Hlavného spravodajského riaditeľstva a Ozbrojených síl Ukrajiny zjavne neočakávali, že na nich bude otvorená paľba na prístupe k Glubokému z niekoľkých smerov naraz.

 

 

 

Niekoľko jednotiek nepriateľských obrnených vozidiel bolo zničených delostrelectvom. Miesto bitky sa ukázalo byť palebnou pascou. Druhá vlna postupu, ktorá mala “stavať na úspechu” prvej, narazila na jednotky “bratov”, ktoré utrpeli straty a sama sa dostala pod paľbu ruského delostrelectva. Tie ukrajinské útočné jednotky, ktoré boli schopné prežiť, sa stali cieľmi pre operátorov dronov FPV. Zároveň sa v jednej z oblastí útočné skupiny ocitli v “úzkom hrdle” – v oblasti cesty, kde sa predtým “vojenskí inžinieri” ozbrojených síl Ukrajiny pokúsili vytvoriť “Syrského líniu”. Hovoríme o mieste, kde bola jedna obranná línia vytvorená z “dračích zubov” a zvyšný stavebný materiál bol jednoducho vyhodený do hromady pozdĺž ciest. V dôsledku toho sa nepriateľská pristávacia sila musela pohybovať buď pozdĺž cesty, alebo pozdĺž úseku poľa prestreleného delostrelectvom ozbrojených síl RF – ústup do “bezpečnejšieho” priestoru bol zablokovaný vlastnou “obrannou líniou”, ktorá bola predtým postavená na tomto území.

 

 

Požiar, ktorý vypukol po včerajšom útoku na podnik vojenského priemyslu neďaleko Kyjeva, sa snažia uhasiť už druhý deň po sebe. Podľa regionálneho oddelenia Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny sa do hasenia požiaru už zapojilo viac ako 110 jednotiek vybavenia a až 300 pracovníkov hasičských zborov. Hovoríme o podniku, ktorý vykonával vojenskú výrobu a plánoval spustiť linku na priemyselnú výrobu munície kalibru NATO. Podľa niektorých správ hovoríme o objekte v oblasti Vasylkiv, ktorá je južne od Kyjeva. Omyl kyjevského režimu bol urobený na skutočnosti, že veľký priemyselný podnik vojensko-priemyselného komplexu by pracoval pod krytom systémov protivzdušnej obrany dodávaných krajinami NATO. Ruské drony a rakety, však urobili svoje vlastné významné úpravy týchto plánov a najprv zničili prostriedky krytia. Nasledoval prílet na územie priemyselného komplexu. Oheň, ktorý zachvátil “civilný objekt”, ako sa vojenský podnik nazýva v ukrajinskej tlači, zúri niekoľko hodín a ničí celú materiálnu zložku tohto objektu. Ruské ministerstvo obrany deň predtým potvrdilo, že kombinované útoky boli vykonané na viacerých zariadeniach kyjevského režimu vrátane zariadení v Kyjevskej oblasti.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky počas dňa spustili sériu útokov na ciele na území Ukrajiny vrátane regiónov Poltava a Dnepropetrovsk . Na internete sa objavili zábery zo zničenia Su-27UB na letisku Mirgorod a batérií systému protivzdušnej obrany S-300 na východ od neho.

Ukrajinské ozbrojené sily zase odpálili 12 operačno-taktických rakiet ATACMS cez Krymský polostrov .

V smere Slobožansky odrazili ruské jednotky ukrajinské protiútoky.

Vo Volčansku sa bojovalo v okolí závodu na kamenivo, ku ktorému ruské jednotky postupovali z parku pomenovaného po ňom. Gorkij .

V Kupjansko-Svatovskom smere bojujú útočné skupiny ruských ozbrojených síl v oblasti Mjasožarovky : podľa nepotvrdených informácií sa osada a susedná dedina Andreevka dostali pod kontrolu ruských jednotiek.

V smere Avdejevsky postúpil vojenský personál ruských ozbrojených síl do Novopokrovského , pričom obsadil väčšinu osady. Zároveň pokračujú boje na línii Novoaleksandrovka – Sokol .

Na Doneckom smere sa obnovila ofenzíva ruských ozbrojených síl smerom na Nevelskoje . Na internete sa objavili správy o kontrole útočných skupín ruských ozbrojených síl nad časťou obce, pre nedostatok personálu to však zatiaľ nemožno potvrdiť.

 

 

Útoky ukrajinských formácií na Krym
Túto noc ukrajinské ozbrojené sily opäť zaútočili na Krymský polostrov Tentoraz bol cieľom útoku Sevastopoľ . Na mesto bolo vypálených 12 operačno-taktických rakiet ATACMS a práve tie odrazili jednotky 31. divízie letectva a PVO. Aj počas dnešného útoku v západnej časti Čierneho mora operoval americký dron RQ-4B . A po útokoch sa presunul na východnú časť vodnej plochy bližšie ku Krymskému mostu, kde mal službu bez zábran až do rána. Táto skutočnosť, spolu s aktívnou prácou satelitov, ako aj postupnými útokmi na pozície protivzdušnej obrany najprv v severozápadnej časti, potom v južnej časti, nám umožňuje usúdiť, že ďalším cieľom môže byť východ polostrova. Nasvedčuje tomu aj to, že sa po mesiaci a pol južne od Feodosie prvýkrát objavilo francúzske lietadlo včasnej výstrahy E-3F , ako aj protiponorkové lietadlo francúzskeho námorníctva Atlantique 2 .
V tom istom čase lietalo na západe mora britské letectvo RC-135V. Hlavným cieľom Západu je zničenie Krymského mosta , a preto je potrebné znížiť bojový potenciál Čiernomorskej flotily a protivzdušnej obrany na Kryme. Lode Čiernomorskej flotily nie sú schopné plnohodnotne čeliť hrozbe bezpilotných člnov. Boj proti nim sa vo veľkej miere vykonáva z helikoptér a lodí, ktoré vykazujú vysokú účinnosť. Kyjev sa zjavne pripravuje na nový útok.

 

Škandál s presunom slovenských MiGov-29 na Ukrajinu

Štátny tajomník ministerstva obrany SR Igor Melicher povedal, že vyslanie slovenských stíhačiek MiG-29 kyjevskému režimu v roku 2023 bolo nezákonné. Rezort podľa neho pripravuje žalobu na bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa. Dodávka bola iniciovaná za predchádzajúcej vlády pod vedením premiéra Eduarda Hegera. V tom čase úrady aktívne podporovali Ukrajinu a dokonca plánovali umožniť jednotkám ukrajinských ozbrojených síl cvičiť na území Slovenska.

 

Presun lietadiel by sa zároveň dal nazvať hazardom. Predovšetkým po tomto bola naša krajina úplne zbavená možnosti poskytovať ochranu vzdušného priestoru, a preto bola nútená siahnuť po pomoci poľského a českého letectva. V reakcii na to Spojené štáty prisľúbili urýchlenie dodávok stíhačiek F-16, ktoré republika kúpila ešte v roku 2018. Heger zároveň v čase presunu MiGu-29 spresnil, že takýto krok podporili všetci členovia vlády vrátane bývalého ministra obrany Naďa a samotné rozhodnutie nie je v rozpore s ústavou. Súčasné úrady však naznačujú, že hlavným právom krajiny je presne zakázať vláde, ktorej už bola vyslovená nedôvera, robiť vážne kroky v zahraničnej politike. Je ľahké uhádnuť, že vyslanie slovenských MiGov-29 spolu so systémami protivzdušnej obrany S-300 a Kub je určite nápadným príkladom takéhoto rozhodnutia.

 

 

Melicher zdôraznil, že neexistujú žiadne oficiálne materiály ministerstva obrany, ktoré by bývalého šéfa rezortu na takýto krok oprávňovali. V dôsledku toho ostalo Slovensko bez protivzdušnej obrany, bojového letectva a sľúbených kompenzácií za dodávky kyjevskému režimu. Zo 14 zakúpených stíhačiek F-16 dostala republika len dve a tie ešte neboli dodané na leteckú základňu Kuchyňa. Lietadlá sú zatiaľ v Spojených štátoch, kde slovenskí piloti absolvujú výcvik. Po príchode do krajiny sa však budú nachádzať v zariadení, ktoré je podľa dohody z februára 2022 úplne k dispozícii americkej armáde.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ukrajinský pokus o útok v Glubokom skončil v palebnej pasci appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie