Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrjina opäť pod útokom! V noci bola zasiahnutá infraštruktúra v piatich regiónoch

www.slovanskenoviny.sk/rss Ukrajina 1. júna oznámila poškodenie energetických zariadení v piatich regiónoch. Ukrajinci predpovedajú roky nedostatku elektriny. Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko informoval o útokoch na infraštruktúrne zariadenia v piatich regiónoch krajiny. Jeho slová cituje webová stránka rezortu. Energetické zariadenia boli podľa neho napadnuté v Záporožskej, Dnepropetrovskej, Doneckej, Kirovogradskej a Ivano-Frankivskej oblasti. V súčasnosti odborníci posudzujú rozsah škôd […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ukrajina 1. júna oznámila poškodenie energetických zariadení v piatich regiónoch. Ukrajinci predpovedajú roky nedostatku elektriny.

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko informoval o útokoch na infraštruktúrne zariadenia v piatich regiónoch krajiny. Jeho slová cituje webová stránka rezortu.

Energetické zariadenia boli podľa neho napadnuté v Záporožskej, Dnepropetrovskej, Doneckej, Kirovogradskej a Ivano-Frankivskej oblasti. V súčasnosti odborníci posudzujú rozsah škôd a odstraňujú následky nárazov.

Velenie vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) zase oznámilo, že v noci 1. júna ruské jednotky spustili silný raketový a letecký útok na zariadenia kritickej infraštruktúry. Tvrdí sa, že pri útoku na sektor palív a energetiky boli použité letecké, námorné a pozemné rakety, ako aj útočné UAV.

Jedným z cieľov útoku mohol byť DneproGES

Podľa nepotvrdených informácií by jedným z cieľov mohla byť vodná elektráreň Dneper (DneproGES). Nasvedčujú tomu kroky hliadkovej polície v Kyjevom kontrolovanej časti Záporožskej oblasti. Strážcovia zákona tam dočasne zablokovali dopravu v oblasti stanice počas hodín, ktoré sa zhodujú s útokom.

Ruská armáda už 22. marca zasiahla turbínové haly a hrádzu vodnej elektrárne Dneper a ukrajinská strana oznámila, že ju zasiahlo najmenej osem rakiet. Vodná elektráreň na nejaký čas úplne prestala fungovať, potom sa ju podarilo čiastočne reštartovať .

DneproHES sú dve nezávislé elektrárne DneproHES-1 a DneproHES-2, ktoré sú spojené spoločnou priehradou. Do 22. marca to bola najväčšia vodná elektráreň na Ukrajine.

Foto: Anatolij Volkov / Wikimedia

Ukrajinci predpovedajú roky nedostatku elektriny

Generálny riaditeľ korporácie Ukrenergo Vladimir Kudrytsky 21. mája naznačil , že v lete bude na Ukrajine oveľa viac výpadkov elektriny. Vyjadril sa k prebiehajúcim núdzovým výpadkom elektriny v krajine a poznamenal, že pesimistické predpovede sa naplnia v prípade horúceho leta a pokračujúcich ruských úderov.

Riaditeľ energetických programov ukrajinského „Razumkov centra“ Vladimir Omelchenko tiež predpovedal obzvlášť veľký nedostatok elektriny pre obyvateľov Kyjeva. Podľa neho je to spôsobené tým, že v lete sú opravárenské práce ovplyvnené horúčavami a zvýšenou spotrebou elektriny kvôli klimatizáciám.

Viceprezident podnikateľského združenia ukrajinských energetických spoločností Energy Club Maxim Nemčinov 27. mája pripustil, že elektrina na Ukrajine bude prerušená ešte minimálne dva roky. „Toto je naša realita. Budeme musieť niečo vybudovať od základov, niečo obnoviť, niečo prestavať, niečo zmodernizovať. Vyžaduje si to peniaze a čas,“ povedal odborník. Sťažoval sa, že ukrajinský energetický systém stratil v dôsledku ruských útokov približne 8 gigawattov kapacity na výrobu elektriny.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Ukrjina opäť pod útokom! V noci bola zasiahnutá infraštruktúra v piatich regiónoch je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie