Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Umelá inteligencia je očarujúcim aj hrozivým nástrojom, povedal pápež na samite G7

Umelá inteligencia je očarujúcim i hrozivým nástrojom. Dnes to na zasadnutí samitu krajín skupiny G7 povedal pápež František. Zdôraznil, že umelá inteligencia môže mať pre ľudstvo veľký prínos. Hrozí však, že prispeje k rastu nerovností medzi krajinami aj vo vnútri spoločností. Vyzval tiež na zákaz smrtiacich zbraní, ktoré by mohli používať AI, teda takzvaných autonómnych […]
Menej ako 1 min. min.

Umelá inteligencia je očarujúcim i hrozivým nástrojom. Dnes to na zasadnutí samitu krajín skupiny G7 povedal pápež František. Zdôraznil, že umelá inteligencia môže mať pre ľudstvo veľký prínos. Hrozí však, že prispeje k rastu nerovností medzi krajinami aj vo vnútri spoločností.

Vyzval tiež na zákaz smrtiacich zbraní, ktoré by mohli používať AI, teda takzvaných autonómnych smrtiacich zbraní.

“Umelá inteligencia je očarujúcim aj hrozivým nástrojom,” uviedol pápež. Podľa neho umelá inteligencia prináša “kognitívne-priemyselnú revolúciu”. Tá môže mať podľa neho množstvo priaznivých dopadov, spomenul napríklad možnosť preniesť namáhavé práce na stroje.

Začína sa nová éra boja. Na Ukrajine sa odohrala prvá bitka robotov na svete

Umelá technológia by však tiež mohla prispieť k rastu nerovností medzi ekonomikami, krajinami a spoločenskými vrstvami, varoval pápež.

Jednu pasáž svojho príhovoru pápež venoval využitiu umelej inteligencie vo vojenstve. Podľa neho je nutné zakázať autonómne smrtiace zbrane. “Žiadny stroj by nemal rozhodnúť, či zobrať život ľudskej bytosti,” uviedol pápež.

Používanie umelej inteligencie by malo podľa pápeža vždy podliehať etike. Hlava katolíckej cirkvi zdôraznila, že AI je hlavne nástrojom. Jej prínos sa bude odvíjať predovšetkým od jej použitia. Je však potrebné zabezpečiť, aby táto technológia slúžila ľudstvu, uviedol František.

“Rozhodnutie musí zostať vždy na ľudských bytostiach,” uviedol pápež s tým, že niekedy takéto rozhodnutia môžu byť aj dramatické. “Je úlohou politiky, aby nastavila podmienky na dobré využitie (umelej technológie),” uviedol pápež.

Pápež sa na summite G7 stretne s Bidenom, Zelenským aj Macronom

Pápež začal svoj prejav okolo 15.00 h SELČ. V sále ho počúvali lídri krajín skupiny G7 aj ďalší pozvaní štátnici, napríklad indický premiér Naréndra Módí, jordánsky kráľ Abdalláh II., turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ďalší.

Pápež na zasadnutie krajín G7 pricestoval dnes dopoludnia. Je to prvýkrát, čo sa hlava katolíckej cirkvi zúčastňuje na samite G7. Na programe má aj množstvo bilaterálnych stretnutí. Už sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý s pápežom hovoril o vojne aj ukrajinskom mierovom pláne.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie