Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Během prázdnin bývá na českých silnicích vyšší provoz než kdykoliv jindy během roku. Podle dopravního experta Romana Budského je třeba, aby to řidiči brali v potaz. „Nese to s sebou vyšší nervozitu. Za volant také budou usedat lidé, kteří nejsou zvyklí tak často jezdit a nemají řidičské návyky. To jsou faktory, které přispívají k vyšší […]
Menej ako 1 min. min.

Během prázdnin bývá na českých silnicích vyšší provoz než kdykoliv jindy během roku. Podle dopravního experta Romana Budského je třeba, aby to řidiči brali v potaz. „Nese to s sebou vyšší nervozitu. Za volant také budou usedat lidé, kteří nejsou zvyklí tak často jezdit a nemají řidičské návyky. To jsou faktory, které přispívají k vyšší nehodovosti,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS Budský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Autobusy i trolejbusy zastaví v Praze už jen na znamení. Důvodem je úspora času i peněz

Dodal, že je třeba jezdit defenzivně, počítat s chybami druhých a zbytečně nespěchat. „Doporučuje se sedět za volantem maximálně dvě a půl hodiny a pak si udělat 15 minut přestávku. Není od věci se třeba vystřídat s jiným řidičem. Únava je zabiják. Když budeme sedět za volantem čtyři hodiny v kuse, tak reakční doba vzrůstá o polovinu a riziko, že způsobí nehodu, vzrůstá na dvojnásobek,“ popsal dopravní expert. Zdůraznil, že pokud řidič sedí za volantem šest hodin v kuse, riziko nehody vzrůstá až na osminásobek.

Podle něj je třeba pamatovat také na pitný režim. „Řada lidí při řízení pije málo. Pokud jsme dehydratovaní, zpočátku se to nepozná. Pak má ale člověk pocit žízně, začne se cítit nervózní a trochu unavený. To má vliv na řidiče a jeho mentalitu stejně jako asi jedno promile alkoholu v krvi,“ řekl Budský.

Ideální jsou podle něj minerální vody. „Naopak bych se vyvaroval různých energetických nápojů. Pokud to pomůže, tak jen na krátkou dobu. Dlouhodobý efekt tam není,“ uvedl dopravní expert.

Řidiče mohou rozptylovat například malé děti. „Při cestě by měla panovat pohoda. Pokud tam jsou děcka, která křičí, perou se nebo jsou nervózní a kňourají, určitě to pohodu nevytvoří. První věc je posadit dítě do kvalitní sedačky a buď mu dát hračky, nebo zapnout filmy, aby se rozptýlilo,“ podotkl Budský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie