Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Únia chce od vysielateľa Eurovízie vysvetlenie, prečo zakázal vlajky EÚ

Európska únia v pondelok poslala oficiálnu sťažnosť vysielateľovi Eurovízie kvôli zákazu používania európskych vlajok počas finálového večera. Na takomto kroku majú záujem len nepriatelia Európy, hovorí podpredseda eurokomisie. Eurovízia, ktorú sleduje približne 160 miliónov ľudí, patrí medzi najpopulárnejšie podujatia v Európe. V sobotu sa zúčastnilo súťaže 25 krajín, ale veľká pozornosť sa sústredila na kontroverziu […]
Menej ako 1 min. min.

Európska únia v pondelok poslala oficiálnu sťažnosť vysielateľovi Eurovízie kvôli zákazu používania európskych vlajok počas finálového večera. Na takomto kroku majú záujem len nepriatelia Európy, hovorí podpredseda eurokomisie.

Eurovízia, ktorú sleduje približne 160 miliónov ľudí, patrí medzi najpopulárnejšie podujatia v Európe. V sobotu sa zúčastnilo súťaže 25 krajín, ale veľká pozornosť sa sústredila na kontroverziu týkajúcu sa účasti Izraela na pozadí jeho vojenskej operácie v Gaze.

Rozhodnutie Európskej vysielacej únie (EBU) zakázať v sobotu na finále Eurovízie vlajky EÚ malo pondelok silný ohlas v Bruseli. Európska komsiia od vedenia EBU žiada odpovede a prípadné vyvodenie zodpovednosti.

Rusko zintenzívňuje hybridné útoky proti členom NATO, okrem špionáže dochádza aj na násilné činy

Európske spravodajské služby v posledných týždňoch odhalili sériu aktivít, ktorú označili za ruskú špionáž. Figuruje medzi nimi aj proruská sieť odhalená v Česku, ktorej aktér získal tento týždeň na Slovensku dočasnú ochranu. 

„Takéto konanie kazí radosť z udalosti, ktorá má byť pre všetky národy v celej Európe príjemným zážitkom,“ napísal v liste EBU podpredseda eurokomisie.

„Na Majdane strieľali a zabíjali ľudí za to, že mávali vlajkami EÚ,“ povedal Schinas pre portál Politico s odkazom na proeurópske protesty na Ukrajine, ktoré v roku 2014 vyvrcholili zosadením prezidenta Viktora Janukovyča, blízkeho Kremľu. „Necelý mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu, kto získava na zákaze používania vlajky EÚ na Eurovízii? Iba euroskeptici a nepriatelia Európy,“ dodal Schinas.

Vlajka EÚ je pritom tiež vlajkou Rady Európy, ktorej krainy sa súťaže zúčastňujú.

Gruzínska otázka

Európska vysielacia únia (EBU) je európske združenie, ktoré zahŕňa predovšetkým verejnoprávne, ale aj komerčné rozhlasové a televízne stanice. Je najväčším združením národných vysielateľov na svete a podporuje spoluprácu medzi nimi a výmenu audiovizuálneho obsahu.

V čase, keď sa v švédskom Malmö konalo finále Eurovízie, desaťtisíce Gruzíncov protestovali v uliciach Tbilisi za demokraciu a budúcnosť v rámci EÚ, kde mávali vlajkami EÚ. Od začiatku marca prebiehajú v krajine protesty proti zákonu o agentoch zahraničného vplyvu. Navrhovaný zákon, podporovaný vládnucou stranou Gruzínsky sen, by vyžadoval, aby sa organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent finančných prostriedkov zo zahraničia, zaregistrovali ako „zahraniční agenti“, inak by im hrozili vysoké pokuty. Kritici tvrdia, že tento zákon pripomína ruský zákon z roku 2012, ktorý sa používa na potláčanie disentu.

EÚ odsudzuje násilie na protestoch v Gruzínsku. Ostaňte na ceste do Európy, vyzýva von der Leyen

Gruzínska polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie 40-tisícovému davu, ktorý v Tbilisi znova protestoval proti zákonu o transparentnosti zahraničného vplyvu. Demonštranti a Západ zákon ostro kritizujú a vinia vládu, že ním nasleduje ruský príklad. 

Podľa Schinasa je načasovanie v tomto prípade kľúčové, pretože „ľudia protestujú v uliciach, keď je Európa vystavená toľkým hybridným hrozbám“. Tým naznačil, že rozhodnutie mohlo byť ovplyvnené aktuálnou politickou situáciou.

Vo súťaži Eurovízia Song Contest, ktorá bola poznačená kontroverziou týkajúcou sa účasti Izraela počas vojny v Gaze, v sobotu zvíťazil švajčiarsky spevák Nemo. Je prvým umelcom v histórii tejto súťaže, ktorý sa identifikuje ako nebinárny.

Násilie voči LGBTI ľuďom narastá

V Európe a Strednej Ázii pozorovať v poslednom roku výrazný nárast násilia voči LGBTI ľuďom. Rastie počet aj intenzita násilných činov, konštatuje výročná správa organizácie ILGA-Europe.

Členské štáty Európskej únie často vyvesujú dvanásťhviezdičkovú vlajku spolu so svojimi vlastnými vlajkami na oficiálnych budovách a pri podujatiach. Medzinárodný olympijský výbor povolil vyvesenie tejto vlajky na miestach konania a pri odovzdávaní cien počas nadchádzajúcich letných hier v Paríži.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie