Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Únia sa dohodla na sankciách voči ruským propagandistickým médiám

Štyri ruské štátne médiá budú pridané na sankčný zoznam Európskej únie. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa ako odpoveď vyhráža európskym novinárom. Ďalšie návrhy sankčného balíka by sa mali zamerať na obchod s ruským skvapalneným plynom. Krajiny Únie na Rusko uvalili už 14. balík sankcií. Okrem schválenia sankcií na štyri ruské štátne médiá, je zvyšok balíka stále […]
Menej ako 1 min. min.

Štyri ruské štátne médiá budú pridané na sankčný zoznam Európskej únie. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa ako odpoveď vyhráža európskym novinárom. Ďalšie návrhy sankčného balíka by sa mali zamerať na obchod s ruským skvapalneným plynom.

Krajiny Únie na Rusko uvalili už 14. balík sankcií. Okrem schválenia sankcií na štyri ruské štátne médiá, je zvyšok balíka stále v počiatočných štádiách diskusie. Rokovalo sa o ňom na stredajšom (15. mája) stretnutí veľvyslancov EÚ.

Medzi médiá, na ktorých sa dohodli veľvyslanci EÚ, patria aj internetové médiá, aj noviny. Ich názvy komunikovala komisárka pre hodnoty a transparentnosť, Vera Jourová.

„Na sankčný zoznam boli pridané štyri propagandistické siete napojené na Kremeľ: Hlas Európy, RIA Novosti, Izvestija a Rossijskaja Gazeta,“ vymenovala.

Vyslanci EÚ zatiaľ nespresnili, aké konkrétne kroky budú proti týmto médiám podniknuté. Sputnik a RT, ruské médiá, na ktoré už boli v minulosti uvalené sankcie za propagandu, stratili právo vysielať v rámci EÚ.

Protiruské sankcie stopli dostavbu terminálu na skvapalnený plyn v Arktíde

Ruský terminál na skvapalňovanie zemného plynu Arctic LNG-2 mal spustiť výrobu koncom tohto roka. Pre protiruské sankcie však zahraniční akcionári vyhlásili „zásah vyššej moci“ a zastavili účasť na projekte, keďže vyrobený LNG nebudú mať komu dodávať.

Rozšírenie zoznamu neželaných médií je súčasťou ďalšieho balíka sankcií EÚ. Diplomati EÚ sa snažia uzavrieť jeho konečnú podobu do konca júna, kým Maďarsko prevezme rotujúce predsedníctvo Rady EÚ.

Odpoveď Ruska nenechala na seba dlho čakať. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová varovala, že Rusko sa môže v rámci odvetných opatrení zamerať na západných novinárov.

„Chcem pripomenúť všetkým tým bruselským horúcim hlavám, že v Rusku žijú desiatky novinárov z krajín EÚ veľmi pekne a pohodlne,“ varovala Zacharovová.

„Ak EÚ alebo jednotlivé krajiny prijmú takéto opatrenia proti ruským novinárom a médiám, budeme okamžite a veľmi bolestivo reagovať proti západniarom,“ dodala.

Sektorové opatrenia zatiaľ nie sú pripravené

Európska komisia navrhla začiatkom mája opatrenia proti ruskému plynu a lodným spoločnostiam, ktoré obchádzajú ropné embargo EÚ. Cieľom je zastaviť obchod s ruským LNG a zamedziť, aby sa sankcie obchádzali.

Tieto opatrenia nezakazujú priamu dodávku ruského plynu do EÚ, ale sú zamerané na spoločnosti, ktoré by mohli tento plyn prepravovať do krajín EÚ s úmyslom ho vyvážať ďalej.

Diamanty, stroje na muníciu, tretie krajiny. Aké budú ďalšie sankcie proti Rusku?

Európska únia predstavila nový sankčný balík proti Rusku. Zahŕňa zákaz dovozu ruských diamantov, kontrolu vývozu obrábacích strojov a komponentov, ktoré Rusko používa na výrobu zbraní proti Ukrajine. Plánuje aj rozšírenie sankcií na tretie krajiny, ktoré nedodržiavajú sankcie EÚ.

Namiesto všeobecného zákazu by členské štáty EÚ mohli podporiť obmedzenia na tri ruské projekty LNG a na reexport ruského LNG z prístavov EÚ (najmä Francúzska, Španielska a Belgicka).

Francúzsko a Holandsko predložili spoločný návrh, podľa ktorého by sa mohli uvaliť sankcie na všetky finančné inštitúcie na svete, ktoré pomáhajú ruskému vojenskému priemyslu platiť za zbrane alebo technológie na výrobu vojenského materiálu. Ide o pokus zasiahnuť do financovania ruských vojenských operácií.

Diplomati EÚ hovoria, že zacielenie na finančné toky by efektívne znemožnilo obchádzanie opatrení EÚ cez iné krajiny. No na tento krok by bolo potrebné dohodnúť sa s inými partnermi, najmä so Spojenými štátmi.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie