Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Únia zavádza nový systém. Ak turisti prešvihnú lehotu, vyhostia ich z Európy až na 3 roky

Európska únia čoskoro spustí nový systém hraničnej kontroly. Ako informuje portál LAD Bible, môže výrazne ovplyvniť cestovanie turistov z celého sveta. Tento systém môže viesť k tomu, že turisti dostanú zákaz vstúpiť do Európy až na tri roky. Nový systém sa volá EES EÚ Entry/Exit System, skrátene EES, je nový systém, ktorý postupne zavedú v […]
Menej ako 1 min. min.

Európska únia čoskoro spustí nový systém hraničnej kontroly. Ako informuje portál LAD Bible, môže výrazne ovplyvniť cestovanie turistov z celého sveta.

Tento systém môže viesť k tomu, že turisti dostanú zákaz vstúpiť do Európy až na tri roky.

Nový systém sa volá EES

EÚ Entry/Exit System, skrátene EES, je nový systém, ktorý postupne zavedú v celej Európskej únii s cieľom kontrolovať dĺžku pobytu ľudí, ktorí nemajú občianstvo EÚ.

EES bude monitorovať každý príchod a odchod turistov z členských štátov EÚ, a to pomocou biometrických údajov, ako sú odtlačky prstov a skenovanie tváre.

Ako bude systém fungovať?

Pri každom vstupe do a výstupe z krajiny EÚ bude systém zaznamenávať biometrické údaje cestovateľov. Tieto údaje sa uložia v rozsiahlej databáze, ktorá bude sledovať, či cestovatelia neprekračujú povolenú dĺžku pobytu v rámci tzv. Schengenského pravidla 90/180 dní.

Toto pravidlo umožňuje cudzím štátnym príslušníkom zostať v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ maximálne 90 dní v rámci obdobia 180 dní.

Čo sa stane, ak turisti porušia pravidlá EES?

Ak cestujúci porušia pravidlá EES, môžu čeliť vážnym dôsledkom. Ak zostanú v Schengenskom priestore dlhšie ako 90 dní bez príslušného povolenia, môžu byť deportovaní a dostať zákaz vstupu do Schengenského priestoru až na tri roky.

To platí aj pre prácu bez pracovného povolenia.

Nový systém EES má byť spustený 6. októbra 2024, a preto je dôležité, aby sa cestovatelia dôkladne pripravili na nové pravidlá a vyhli sa tak zbytočným komplikáciám na cestách.

Tomuto zvyku sa radšej vyhnite

Taliansky ostrov Sardínia je známy svojimi nádhernými bielymi plážami, ktoré sú magnetom na turistov z celého sveta. Tento raj na zemi však čelí vážnemu problému s krádežami piesku, písali sme.

Mastná pokuta

Turisti, ktorí si chcú odniesť piesok ako suvenír, vážne ohrozujú prírodné zdroje ostrova. Preto sa miestne úrady rozhodli zaviesť prísne pravidlá a varovania, aby chránili toto jedinečné prostredie.

Ak niekoho prichytia pri krádeži piesku, dotyčný môže čeliť pokutám až do výšky 3 000 EUR a v extrémnych prípadoch aj väzeniu.

Krádeže piesku nie sú na Sardínii výnimočné

Organizácia Sardegna Rubata e Depredata odhaduje, že v roku 2021 zmizlo zo sardínskych pláží až šesť ton piesku. Niektorí turisti si dokonca odnášajú piesok vo veľkých množstvách.

Napríklad francúzsky pár v roku 2019 odniesol až 40 kg piesku, čo vyvolalo veľké obavy o ekosystém. Tento piesok našli v kufri ich vozidla, keď sa chystali na trajekt do Francúzska, a za tento čin im hrozilo až šesť rokov väzenia.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Krádeže piesku majú nielen právne, ale aj ekologické dôsledky. Piesok sa stále viac predáva na internetových aukciách, čo ešte viac poškodzuje prírodné bohatstvo Sardínie.

Miestne úrady preto zdvojnásobili svoje úsilie v boji proti tomuto nezákonnému konaniu a dôrazne vyzývajú turistov, aby rešpektovali prírodné bohatstvo ostrova. Namiesto odnášania piesku by si mali jeho krásu vychutnávať prostredníctvom fotografií.

The post Únia zavádza nový systém. Ak turisti prešvihnú lehotu, vyhostia ich z Európy až na 3 roky appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie