Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Únia zníži emisie o 90 percent do roku 2040: Čo to znamená pre priemysel, energetiku a dopravu

Únia chce riešiť emisie v priemysle zachytávaním uhlíka, hoci táto technológia v komerčnom meradle neexistuje. V energetike majú postupne skončiť fosílne palivá, ale konkrétny plán, ako to urobiť, chýba. Autá majú byť do roku 2040 prevažne elektrické, s ropou však ráta pri diaľkovej doprave. Časti textu boli súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravuje EURACTIV […]
Menej ako 1 min. min.

Únia chce riešiť emisie v priemysle zachytávaním uhlíka, hoci táto technológia v komerčnom meradle neexistuje. V energetike majú postupne skončiť fosílne palivá, ale konkrétny plán, ako to urobiť, chýba. Autá majú byť do roku 2040 prevažne elektrické, s ropou však ráta pri diaľkovej doprave.

Časti textu boli súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravuje EURACTIV Slovensko pre Denník N.

Cieľ 90-percentného zníženia emisií do roku 2040, s ktorým prišla Európska komisia vo februári, zatiaľ nie je legislatívnym návrhom. Ten pripraví až nová eurokomisia vytvorená po júnových voľbách.

Únia sa zaviazala, že do roku 2050 dosiahne uhlíkovú neutralitu: vypustí len toľko emisií skleníkových plynov, koľko dokáže zachytiť. Do roku 2030 chce emisie znížiť o 55 percent. Ďalší strednodobý cieľ má byť stanovený na rok 2040.

Oba tieto ciele sú dočasné alebo čiastkové a ich úlohou je preklenúť priepasť medzi krátkodobými a dlhodobými cieľmi EÚ v oblasti znižovania emisií. Eurokomisia chce dosiahnuť, aby sa cesta k dosiahnutiu klimatickej neutrality stala predvídateľnejšou pre členské štáty, firmy, investorov aj európskych a národných politikov.

Problémom je, že súčasné prognózy ukazujú, že EÚ je na ceste, že do 2030 cieľ 55-percentného zníženia emisií nesplní. 

Nové ciele pre emisie sú pre Slovensko finančne výhodné, lebo ušetrí na dovoze fosílnych palív

Znížiť emisie o 90 percent do roku 2040 nie je nový cieľ, ale len míľnik na ceste k nulovým emisiám, hovorí eurokomisia. Podľa rezortu životného prostredia môže Slovensko dosiahnuť maximálne 80 percent zníženie, aj pre pokles schopnosti lesov a pôdy zachytávať uhlík.

Komisia zvažovala aj nižšie ciele: 80 alebo 85 až 90 percent. Nakoniec sa rozhodla pre 90-percentný. Hlavným dôvodom bolo, že nižšie emisné limity by nevytvorili dostatočný tlak na využívanie nových technológií – prechod na zelený vodík, zachytávanie emisií či ich priame odstraňovanie z atmosféry. Investície by sa odsunuli do obdobia 2041 – 2050, čo by ohrozilo dosiahnutie

Vedeckí poradcovia jej odporučili, aby to bolo 90 až 95 percent.

Kde sa majú emisie zoškrtať

Priemysel

Európsky priemysel je pri znižovaní emisií do roku 2040 v centre pozornosti – podľa eurokomisie by sa mala Zelená dohoda stať „dohodou o dekarbonizácii priemyslu“.

Komisia chce podporiť priaznivé regulačné a finančné prostredie, aby prilákalo investície a výrobu do Európy. Zákon o kritických surovinách a nariadenie o ekodizajne udržateľných výrobkov budú kľúčovými nástrojmi na zabezpečenie „otvorenej strategickej autonómie“.

Európska exekutíva označila zákon o čistom nulovom priemysle ​​za „konkrétny krok“, ktorý zahŕňa rýchlejšie povoľovanie, cielené investície do výskumu a vývoja a zmeny vo verejnom obstarávaní. Očakáva, že verejné investície prostredníctvom nástroja na obnovu a odolnosť a InvestEU zmobilizujú „dobre cielenú“ podporu pre priemysel.

Komisia svoje plány konzultovala s najväčšími priemyselnými hráčmi v Únii, ktorí chcú „opravu“ zelenej dohody, aby viac zohľadňovala investičné a legislatívne potreby priemyslu pri znižovaní emisií. Podľa nich je potrebné vyhnúť sa tomu, aby na ciele Zelenej dohody boli naviazané normatívne a podrobné vykonávacie predpisy.

Svoju reakciu zhrnuli zástupcovia priemyslu v  Antverpskej deklarácii pre európsku priemyselnú dohodu, v ktorej žiadajú lacnejšiu elektrinu odstránením regulačných poplatkov, rozvoj jadrovej energie, integráciu európskeho trhu, partnerstvá s krajinami bohatými na zdroje, ale aj „nového ducha tvorby zákonov“.

Máme poslednú šancu na záchranu priemyslu a Únie, ako ju poznáme

Poslednou šancou je Antverpská deklarácia, v ktorej najväčší priemyselníci Európy akceptovali zelenú dohodu EÚ s jedným veľkým ALE. A tým je, že EÚ musí tvoriť politiku, ktorá podporí inovačné prístupy a technológie a pomôže s ich financovaním, píše Anton Molnár.

Spolu s návrhom cieľov do roku 2040 eurokomisia predstavila svoju víziu hospodárenia s uhlíkom v priemysle vrátane jeho zachytávania, skladovania a využívania. Podľa nej dosiahne Európa nulové emisie len v prípade, ak bude schopná zachytávať 450 miliónov ton oxidu uhličitého ročne.

Na to musí rýchlo rozvinúť technológie zachytávania uhlíka pri zdroji (napríklad pri priemyselných inštaláciách) aj priamo z atmosféry. Komisia tomu chce pomôcť vytvorením európskeho trhu so zachyteným CO2, ktorý by sa potom recykloval do iných produktov vrátane syntetických palív.

Je to ambiciózny cieľ. Technológie zachytávania a sťahovania uhlíka z atmosféry síce existujú, no zatiaľ sa masovo nevyužívajú. Ide skôr o testovacie a výskumné inštalácie.

Komisia tiež pripravuje vytvorenie spoločného trhu s oxidom uhličitým. CO2 by sa stalo obchodovateľnou komoditou podobne ako zemný plyn či ropa, ktorá by sa ďalej využívala na výrobu produktov (plastov, syntetických palív) alebo ukladala do permanentných úložísk.

V čom je problém

Ak sa z oxidu uhličitého stane obchodovateľná komodita, pomôže to rozšíreniu technológií zachytávania uhlíka. Zároveň to však môže zabrzdiť dekarbonizáciu – firmy už nebudú tlačené k tomu, aby prechádzali na bezemisné technológie, keď môžu emisie speňažiť.

Z klimatického hľadiska by to nemusel byť problém, ak sa zachytený uhlík trvalo uloží. Môže však skončiť v produktoch, ktoré sa raz spália (plasty), alebo skončia na skládkach (papier). V oboch prípadoch sa emisie nakoniec dostanú do atmosféry. Rovnako v prípade, ak sa z CO2 vyrobia syntetické palivá.

Problémom je aj miešanie priemyselných a prírodných záchytov. Schopnosť prírodných ekosystémov zachytávať a ukladať uhlík je degradovaná, kým priemyselné technológie zatiaľ nie sú dostatočne vyvinuté. Hrozí, že firmy spomalia prechod na bezemisné technológie a budú sa spoliehať na neskoršie zachytenie emisií z atmosféry.

EÚ chce riešiť emisie v priemysle zachytávaním uhlíka

Podľa Európskej komisie dosiahne Európa uhlíkovú neutralitu do roku 2050, len ak bude schopná zachytávať 450 miliónov ton oxidu uhličitého ročne. Stávka na záchyty uhlíka môže zabrzdiť dekarbonizáciu priemyslu, varujú kritici.

Energetika

V sektore energetiky oznámenie naznačuje jasný smer: fosílne palivá majú mať v roku 2030 len 12-percentný podiel na výrobe elektriny. V roku 2040 to budú už len 3 percentá.

V plánoch však eurokomisia nehovorí o úplnom vyradení fosílnych elektrární, ale počíta s tým, že zostávajúce plynové elektrárne budú po tomto termíne vybavené technológiou zachytávania a uskladňovania uhlíka (Carbon Capture and Storage – CCS).

Vodík má hrať pri vykurovaní a dekarbonizácii budov len okrajovú úlohu. Z návrhu nie je jasné, s akým typom vodíka európska exekutíva počíta. V hre je zelený vodík vyrábaný z obnoviteľných zdrojov, ale aj takzvaný nízkouhlíkový z jadra. Tiež nie je jasné, kde v Únii budú hlavné centrá dopytu do roku 2040.

Štruktúra trhu s plynom sa musí zmeniť tak, aby odrážala rastúcu úlohu nízkouhlíkových a obnoviteľných kvapalných palív a plynov. Plynárenská infraštruktúra by sa navyše mala prispôsobiť decentralizovanej výrobe, pretože časť z nej prejde na e-palivá, pokročilé biopalivá a vodík.

Aby to bolo možné dosiahnuť, Európska komisia vyzvala členské štáty, aby zvýšili úroveň ambícií v aktualizáciách svojich národných energetických a klimatických plánov, s ktorými majú prísť v júni 2024.

Komisia sama tvrdí, že bude presadzovať politiky na zabezpečenie rýchleho zavádzania obnoviteľnej energie, ako aj nulových a nízkouhlíkových riešení a na ďalší rozvoj energetickej účinnosti. Ako existujúce príklady poukazuje na iniciatívy, ako je Európska aliancia solárnych fotovoltických zariadení a Chartu veternej energie.

Vyššie podiely obnoviteľných zdrojov si budú vyžadovať „značné“ investície do rozšírenia elektrických sietí EÚ, ako aj do modernizácie na inteligentnejšie a flexibilnejšie siete, poznamenáva Komisia. Nedávny akčný plán EÚ pre distribučné a prenosové sústavy je „prvým krokom“ týmto smerom, pokračuje, pričom skúsenosti z neho umožnia „komplexný hlavný plán na urýchlenie rozvoja európskej integrovanej energetickej infraštruktúry“.

Do roku 2040 by malo byť uhlie v energetickom sektore vyradené a očakáva sa, že ropa v doprave bude predstavovať približne 60 percent zostávajúceho energetického využitia fosílnych palív. Zvyšok by bol plyn používaný v priemysle, budovách a energetike.

V čom je problém

Hoci má podľa eurokomisie podiel fosílnych palív na výrobe elektriny aj tepla v Únii klesať, v návrhu chýbajú jasné sektorové plány na vyradenie jednotlivých fosílnych palív z energetického mixu.

To je však rozhodujúce pre usmernenie budúcich investícií do energetiky aj infraštruktúry.

V návrhu tiež chýba jasné prepojenie medzi znižovaním emisií v energetike a s ich redukciou v iných sektoroch. Implementácia klimatického cieľa do roku 2040 si vyžiada modernizáciu a rozšírenie energetických sietí a skladovania, čo si bude vyžadovať značné investície, reguláciu a plánovanie v priebehu nasledujúcich 10 až 15 rokov, ktoré však návrh detailnejšie nerozoberá.

Elektrickým sieťam chýbajú investície v stovkách miliárd eur

Európske krajiny podceňujú rýchlosť nástupu obnoviteľných zdrojov. Investičný dlh do transmisných a distribučných sietí narastá.

Doprava

Komisia predpokladá, že do roku 2040 bude elektrifikovaných 60 percent osobných áut, viac ako 40 percent dodávok a takmer 40 percent ťažkých úžitkových vozidiel. E-palivá a biopalivá by mali byť kľúčom k dekarbonizácii letectva a námornej dopravy.

Táto transformácia je podľa eurokomisie plnohodnotnou príležitosťou pre sektor, ktorý v hospodárstve EÚ zastáva dôležitú funkciu, a môže sa využiť prostredníctvom investícií do infraštruktúry a úplnej integrácie sektora do elektrickej siete, rozvoja dodávateľských reťazcov kritických surovín a rozvoja kvalifikovanej pracovnej sily.

V čom je problém

Nové oznámenie Komisie stále predpokladá 46 miliónov ton ropného ekvivalentu výroby ropy a plynu, ktoré sa podľa nej budú v roku 2050 väčšinou využívať na prepravu na veľké vzdialenosti. To znamená do roku 2050 ďalších 140 miliónov ton CO2 v atmosfére.

Podiel nových elektrických áut rastie, v EÚ tempo spomalilo, lídrom je Čína

Elektromobily tvorili v roku 2022 14 percent z celkového počtu predaných osobných áut. Ich podiel na trhu rastie vo všetkých veľkých ekonomikách, lídrom je Čína.

Koľko to bude stáť

Znižovanie emisií nebude lacné. Len investície do elektrifikácie a do prechodu výroby energie na obnoviteľné zdroje a jadro sa odhadujú na takmer 660 miliárd eur ročne v období rokov 2031 až 2050, čo je ekvivalentom 3,2 percenta európskeho HDP. V sektore dopravy bude v rovnakom období potrebných ďalších 870 miliárd eur ročne.

Na druhej strane, drahé by bolo aj nič nerobiť. Za posledných päť rokov spôsobili klimatické zmeny v Európe škody v hodnote 170 miliárd eur. Ušetriť môžeme aj na znížení spotreby fosílnych palív, ktoré EÚ väčšinou dováža.

Obmedziť škody a zvýšiť konkurencieschopnosť

Európska centrálna banka odhaduje, že škody spôsobené klimatickými zmenami spôsobili v roku 2019 v eurozóne stratu približne jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa analýzy, ktorú Komisia predložila 6. februára, by táto strata mohla do konca storočia znížiť HDP Únie približne o 7 percent, ak nebudú zavedené žiadne opatrenia v porovnaní so scenárom znižovania emisií do roku 2040.

Rozhodné a rýchle znižovanie emisií umožnia vyhnúť sa významným hospodárskym vplyvom, znížiť škody na domoch, ľuďoch a podnikoch, chrániť pracovné miesta a vo všeobecnosti znížiť spoločenské náklady na zvládanie prírodných katastrof.

To platí najmä pre sektor poľnohospodárstva, ktorý je obzvlášť vystavený prírodným škodám a zníženým výnosom v dôsledku menej priaznivých poveternostných podmienok. Napríklad povodne v talianskom regióne Emilia-Romagna v roku 2023 spôsobili straty vo výške takmer 10 miliárd, ku ktorým by sme mali pripočítať miliardy v dôsledku účinkov rôznych epizód zlého počasia na polostrove a škôd spôsobených obdobiami sucha.

„Niečo nefunguje“: Ekonómovia vyzývajú eurokomisiu, aby prepracovala svoje modely

Viac ako 200 ekonómov vyzvalo eurokomisiu, aby zmenila prognostické modely, na základe ktorých navrhuje politiky. Tie súčasné sú zaujaté proti zeleným investíciám a nezohľadňujú klimatické vplyvy na infláciu a HDP, píšu v otvorenom liste.

Rovnako dôležité je však zvážiť ekonomické príležitosti vytvorené prechodom, počnúc trhom s čistými technológiami, ktorý bude mať podľa odhadov IEA do roku 2030 hodnotu 650 miliárd USD ročne. Spojené štáty, Čína aj ďalšie krajiny investovali a investujú značné prostriedky do týchto technológií, čím sa dostali do pozície, aby v nadchádzajúcich desaťročiach ovládali veľkú časť tohto medzinárodného trhu a tlačili Európu k rýchlemu napredovaniu, aby sa vyhla ďalšej strate pôdy. Len v posledných týždňoch zverejnili odvetvia solárnych a tepelných čerpadiel výzvy na Komisiu, v ktorej žiadali konkrétne podporné opatrenia proti konkurencii mimo EÚ.

Čo bude nasledovať

Na legislatívnom návrhu bude pracovať až Komisia, ktorá nastúpi po júnových eurovoľbách. Prieskumy naznačujú, že v nich by mohli výraznejšie uspieť krajne pravicové, populistické a euroskeptické strany, ktoré často vystupujú proti zeleným opatreniam.

Takýto výsledok by mohol ovplyvniť aj program budúcej Komisie a jej budúce legislatívne návrhy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie