Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Úředníci si kvůli digitalizaci neví rady. Ať nám ministr Bartoš přijede ukázat postup, žádají

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že sbírá podněty a připomínky na zlepšení, a program pro fungování stavebního řízení chce doladit postupně. Úředníkům ale kvůli tomu stojí práce. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartošova digitalizace je reputační problém pro Piráty, tvrdí Kubáček. Připustil i rezignaci Podle starého zákona dokázali na stavebním úřadě v Mladé Boleslavi odeslat měsíčně až […]
Menej ako 1 min. min.

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že sbírá podněty a připomínky na zlepšení, a program pro fungování stavebního řízení chce doladit postupně. Úředníkům ale kvůli tomu stojí práce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartošova digitalizace je reputační problém pro Piráty, tvrdí Kubáček. Připustil i rezignaci

Podle starého zákona dokázali na stavebním úřadě v Mladé Boleslavi odeslat měsíčně až 450 dokumentů, podle nového zákona platného od 1. července neodeslali ani jediný. A podobné informace přicházejí z mnoha dalších míst. „Je to ve stavu, kdy se na tom nedá dělat vůbec nic, takže pokud se ptáte na počet dokončených žádostí, tak je to nula,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta Chrudimi František Pilný.

Lhůty v zákoně, například pro vyřešení kolaudačních povolení, by nemusely stačit. Obce, investoři nebo stavebníci by tak mohli přijít například o úvěry či hypotéky. To navíc není vše. „Některé obce a firmy na to mají vázané dotace. Aby je dostaly vyplacené nebo je nemusely vracet, potřebují kolaudační rozhodnutí. A to v tuto chvíli nelze vystavit čistě z administrativních důvodů – nefunkčnosti systému,“ sdělil Pilný.

Ministerstvo pro místní rozvoj si ale nemyslí, že by pozdější spuštění systému pomohlo. Problémy by se neodvrátily, ale jen posunuly. „Pokud bychom posunuli tu implementaci a to nasazení třeba o půl roku, o rok, tak bychom byli plus minus ve stejné situaci. V průběhu léta a během podzimu dojde k tomu, že se to opravdu zrychlí a řízení budou probíhat dále,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ředitel odboru digitalizace a informačních systémů z ministerstva pro místní rozvoj Petr Klán.

„Nám by prospělo, kdyby začalo fungovat to poradenství, kdyby ty helpdesky uměly odpovídat na dotazy účastníků, kdyby databáze byly navzájem propojeny, a to, co je nejdůležitější věc v celém systému, je spolupráce s dotčenými orgány,“ uvedl starosta Městské části Brno-Židenice Petr Kunc.

Na ministra Ivana Bartoše se zlobí i úředníci. „Chtěla bych, aby pan ministr nebo někdo z jeho pracovníků opravdu přijel k nám do kanceláře a ukázal nám ten postup,“ uvedla referentka oddělení stavebního úřadu města Mladá Boleslav Lenka Ložková. I přesto, že jde o několikátou podobnou výzvu, podle informací CNN Prima NEWS se tak zatím nestalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Digitalizace stavebního řízení je plná chyb, tvrdí úředníci. Bartoš vidí problém u nich

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie